Obavijesti

News

Komentari 50

Petrov sa sindikatima: Malo toga je realno za ovu godinu

Petrov sa sindikatima: Malo toga je realno za ovu godinu
5

TRAŽE KOMPROMIS Iako je sindikatima reprogramiranje sporazuma prihvatljivo, Babić ne otkriva na koji način, jer je to, kaže, pitanje budućih pregovora

VIDEO

Vlada i sindikati idući tjedan nastavljaju pregovore. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov ustvrdio je kako je iz razgovora vidljivo da su sindikati svjesni situacije u Hrvatskoj. Na pitanje je li opcija reprogramiranje sporazuma o povećaju osnovice plaća za šest posto, Petrov je uzvratio:

- Vidjet ćemo, nastavit ćemo razgovore. Realno za ovu godinu je vrlo malo toga - poručio je potpredsjednik Vlade nakon što je u Banskim dvorima odradio razgovore sa sindikatima javnih i državnih službi. 

Napomenuo je da su zbog svega naslijeđenog pa i deficita "nažalost morali puno jače stegnuti remen" te da je zato sadašnja situacija ovako teška. 

- Time što se još uvijek razgovara pokazuje se da postoji obostrani interes Vlade i sindikata da pokušamo postići sporazum. Nadam se da ćemo uspjeti i da ćemo svi biti svjesni situacije -izjavio je Petrov. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nada se da će sindikati i Vlada pronaći zajednički dogovor te je ustvrdio kako moramo biti "svjesni da Hrvatska ima ne samo sindikate nego i skupine drugih ljudi o kojima se također mora skrbiti". 

- Bio bih najsretniji da smo mogli popisati sporazum već na prvom sastanku. Hrvatska je doživjela velik gospodarski pad i u svemu tome moramo imati razumijevanja. Nadam se da ćemo to i uspjeti - zaključio je. 

Pleše: Moramo inzistirati na ostvarenju dogovorenih prava

Boris Pleše iz Sindikata državnih službenika i namještenika naveo je da su sindikati svjesni situacije u kojoj se država nalazi, no napomenuo je da oni moraju inzistirati na pravima koja su dogovorena 2009. Poručio je da se pregovori, bez obzira na poteškoće, nastavljaju te da bi željeli s Vladom doći do dogovora. 

- Umijeće pregovaranja je kad dvije strane pokušaju približiti pozicije - izjavio je Pleša

Željko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a nadao se da će na sastanku dobiti ponudu od strane Vlade. I on napominje da sindikati shvaćaju situaciju u zemlji, ali da se ne mogu odreći prava koja im pripadaju. 

- Pregovori su malo mukotrpni. Dogovoren je još jedan sastanak za koji se nadam da će na njemu biti doneseno konačno rješenje - ustvrdio je Dubravko Jagić iz Sindikata policije. 

No, jesu li izvjesne sindikalne akcije u slučaju da s Vladom ne postignu dogovor Jagić je uzvratio da je o tome prerano govoriti, no poručuje da su "sve opcije otvorene". 

Sindikati spremni za pregovore o povećanju plaća za 6 posto

Sastanak Vlade i sindikata javnih službi nisu bili pregovori nego socijalni dijalog, a vjerojatno idući tjedan ponovno ćemo se sastati i odlučiti ulazimo li u pregovore o Sporazumu o povećanju osnovice plaća za 6 posto ili ne, izvijestio je čelnik Sindikata liječnika Ivica Babić nakon sastanka. 

- Dolazimo spremni i na idući sastanak sa istim žarom, u dobroj vjeri i s istim argumentima pa ćemo vidjeti što donosi sljedeći sastanak. Za sindikate je sporazum pravno neupitan i kao takav je za nas na snazi. Imamo volju, želju i namjeru za pregovore jer je stanje u gospodarstvu i državnim financijama takvo kakvo jest. Kod nas sindikalaca otvoreno je pitanje reprogramiranja sporazuma - poručio je.

 Iako je sindikatima reprogramiranje sporazuma prihvatljivo, Babić ne otkriva na koji način, jer je to, kaže, pitanje budućih pregovora. 

- Ono što bi trebalo biti je obostrano prihvatljivo rješenje, kompromis koji rezultira win-win situacijom - poručio je Babić u ime osam sindikata javnih službi. 

Na pitanje planiraju li sindikati akcije u slučaju da stvari ne krenu u dobrom smjeru naveo je da "sve što je legalno i legitimno sindikatima nije strano. Na pitanje jesu li spremni na tužbe, Babić je odgovorio: "Hoće li i kada sindikati ući u pravnu bitku za sporazum pokazat će vrijeme i tu ne moraju nužno na isti način ući svi sindikati. Svaki sindikat može ući autonomno u cijeli taj proces, ali ćemo u pregovorima ustrajati na zajedničkoj platformi, jer sporazum se i ne može mijenjati ako svi sindikati potpisnici sporazuma ne pristanu na izmjene".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina