Obavijesti

News

Komentari 12

Sirijska vojska napreduje i steže obruč oko istočnog Alepa

Sirijska vojska napreduje i steže obruč oko istočnog Alepa
1

Dva tjedna nakon što su Moskva i Washington najavili primirje, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegovi ruski i iranski saveznici krenuli su u odlučujuću bitku za pobjedu

VIDEO

Sirijska vojska i njihovi saveznici zauzeli su u subotu područje sjeverno od Alepa, stežući obruč oko istočnoga dijela grada koji je u rukama pobunjenika, a za to vrijeme ga neprestano bombardiraju ruski zrakoplovi, prenose mediji. 

Zauzimanje Handarata, palestinskoga izbjegličkog logora smještenog nekoliko kilometara sjeverno od Alepa prvo je važnije napredovanje vojske u sklopu ofenzive o kojoj je vlada izvijestila u četvrtak navečer. Logor, koji se nalazi na uzvišenom dijelu grada iznad jedne od glavnih ulica Alepa, u rukama pobunjenika je već godinama. 

"Handarat je pao", rekao je za Reuters jedan od časnika sirijske vojske. U priopćenju vojske stoji da je "u napadu ubijen velik broj terorista".

Napad na istočni Alep, u kojemu je opkoljeno više od 250.000 civila, mogao bi biti najveća bitka u sirijskome građanskom ratu u kojem su dosad ubijene stotine tisuća ljudi, a iz domova je na bijeg bilo prisiljeno 11 milijuna stanovnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dva tjedna nakon što su Moskva i Washington najavili primirje, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegovi ruski i iranski saveznici krenuli su u odlučujuću bitku za pobjedu, koja isključuje bilo kakvu diplomaciju.

Otkad je vojska najavila novu ofenzivu, u istočnom je Alepu izginulo više desetaka ljudi. Američki državni tajnik John Kerry, koji je nakon intenzivnih višemjesečnih diplomatskih nastojanja konačno dogovorio primirje, ovaj tjedan uzalud moli Rusiju da prekine zračne napade. 

Stanovnici kažu da su napadi na istočni Alep intenzivniji nego ikada dosad te da se koristi razornije oružje. 

Voditelj službe za civilnu zaštitu Amar al Selmo za Reuters je kazao da njegovi ljudi i dobrovoljci izvlače preživjele, ali i mrtve iz ruševina, često golim rukama. Kaže i da je silina napada tolika da ne stižu svima pomoći. 

Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je najmanje 45 ljudi, među kojima desetero djece, ubijeno u subotu u istočnom dijelu grada, a spasioci su u petak izvijestili o pogibiji stotinu ljudi. 

Vojska i dalje tvrdi da granatira isključivo pobunjeničke položaje, kako je i najavila u četvrtak navečer. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag