Obavijesti

News

Komentari 202

Beljak iz HSS-a udaljuje 100 članova: Među njima je i Petir

Beljak iz HSS-a udaljuje 100 članova:  Među njima je i Petir
1

Odlučio sam iskoristiti statutarne mogućnosti i po svojim ovlastima privremenom udaljiti 100 članova stranke, To ne znači njihovo izbacivanje, rekao je Krešo Beljak

VIDEO

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za medije objavio da privremeno udaljuje iz stranke oko 100 članova HSS-a, uključujući Marijanu Petir i Darka Korena.

POGLEDAJTE VIDEO: Krešimir Beljak o suspenziji stranačkih kolega

Pokretanje videa...

00:41

Beljak je rekao da bi rezultat sigurno bio bolji da nije bilo opstrukcije dijela najviših dužnosnika HSS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Glavni odbor HSS-a je donio uoči kampanje određene odluke. Među njima je stajalo da će svi oni gdje će rezultat bitno odudarati od stanja na terenu biti sankcionirani - rekao je Beljak, dodajući da je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, iskoristiti ovlasti i privremeno udaljiti iz stranke oko 100 članova HSS-a, među kojima su najistaknutiji članovi Darko Koren i Marijana Petir.

Za izbjegavanje sankcija je dovoljna isprika

- Ovo ne znači izbacivanje iz stranke, ovo znači samo pokretanje postupka, na što se oni mogu žaliti - rekao je Beljak, dodajući da postupak kreće danas. Naglasio je da oni koji se ispričaju neće biti sankcionirani. 

Beljak je rekao da je ponašanje Marijane Petir bili vrlo nekorektno te bi minimum korektnosti bio da se pojavila barem na jednom skupu.

'Ako članstvo misli da ovo nije dobra odluka, više neću biti predsjednik HSS-a'

- Ja nisam nikakav diktator. Predložio sam odluku koju je podržalo 84 posto članova Glavnog odbora. Onima koji se s time ne slažu nije mjesto u HSS-u, to je vrlo jednostavno - rekao je Beljak.

- Ako članstvo misli da ovo nije dobra odluka, ja više neću biti predsjednik stranke - poručio je. Beljak je rekao da je u kampanji prikazan kao lopov te da ne želi uz to sudjelovati još i u unutastranačkim borbama.

HSS je sudjelovao u izborima kao dio Narodne koalicije, koja je izgubila od HDZ-a i partnera, nakon čega je čelnik SDP-a Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a. HSS je na izborima osvojio pet saborskih mandata, tri više nego u prošlom sazivu.

Beljak je čestitao HDZ-u na pobjedi i zaželio mu je da što prije sastavi Vladu.

- Jedinstveni smo u stajalištu da budemo konstruktivna oporba - rekao je Beljak.

Beljak je rekao da je rezultat HSS-a bolji nego na prošlim izborima te da predstavlja "mršavi" rast. Zahvalio se biračima i koalicijskim partnerima na povjerenju.

- Nadam se da će ta suradnja i u budućnosti biti jednako dobra - rekao je Beljak.

Press konferencija

Posted by HSS - Hrvatska seljačka stranka on 14. rujna 2016

 

Inače, Marijana Petir napisala je na Facebooku kako je "hrvatski narod na parlamentarnim izborima pokazao kojim putem želi ići i u koje vrijednosti vjeruje".

"Svaki izbori imaju svoje pobjednike i svoje gubitnike. Pobjednicima čestitam. Nažalost, najstarija hrvatska politička stranka s jučerašnjih izbora nije izašla kao pobjednik, no članice i članovi HSS-a ostali su stajati na braniku vrijednosti koje HSS brani već 113 godina pokazavši na ovim izborima da ne prate smjer kojim je stranku povelo novo vodstvo", stoji u objavi.

Također je napisala da "HSS treba vodstvo koje poštuje njegove temelje i koje će se za njih boriti".

"HSS neće biti dio vlade"

Podsjetimo, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, izjavio je u utorak kako je sigurno da HSS neće biti dio buduće Vlade, jer su birači tako rekli, a u tom ga smislu nije kontaktirao ni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Beljak je na pitanje je li ga kontaktirao Plenković odgovorio da "nije u tom smislu", već je on samo uputio javnu čestitku HDZ-u na izbornim rezultatima.

- Mi ćemo biti opozicijska stranka - poručio je Beljak. 

- HSS sigurno neće biti dio Vlade, jer su birači tako rekli. Poštujemo legitimitet stranaka koje su dobile izbore - to su HDZ i Most i želimo im svu sreću, da se što prije dogovore i da što prije počnu raditi. Nismo zadovoljni rezultatima izbora, no HSS je dobio priliku za novi početak. Zahvalni smo Milanoviću i SDP-u što su nam dali priliku da kroz Narodnu koaliciju budemo relevantan politički faktor - rekao je Beljak. 

Najavio je da će se u roku šest mjeseci održati unutarstranački izbori na kojima će se ponovno kandidirati za predsjednika HSS-a. Na svom Facebook profilu zahvalio je svima koji su izišli na izbore i poklonili svoje povjerenje njemu osobno, HSS-u i Narodnoj koaliciji. HSS je na prijevremenim parlamentarnim izborima s Narodnom koalicijom Zorana Milanovića osvojio pet saborskih mandata, tri više nego što je imao u prošlom sazivu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora