Obavijesti

News

Komentari 17

Škola u Bakru: "Naši učenici najbolji su izvozni proizvod..."

Škola u Bakru: "Naši učenici najbolji su izvozni proizvod..."
5

Diploma bakarske pomorske škole priznata je u cijelom svijetu. Iako je pomorsko zanimanje tradicionalno muški posao, školu pohađa i dvadesetak djevojaka

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Najstarija strukovna škola u Hrvatskoj utemeljena je davne 1849. Renomiranu i u svijetu cijenjenu Pomorsku školu Bakar, već 165 godina smještenu na sjevernoj obali Jadrana, trenutačno pohađa 430 učenika iz cijele Hrvatske. Njih 77 školsku godinu boravi u učeničkom domu “Tomislav Hero” nadomak škole.

- Školovanje pomoraca usklađuje se s međunarodnim propisima i konvencijama, a to znači da je u cijelom svijetu potrebno zadovoljavati iste kriterije obrazovanja. 

Četiri smjera i sedam razreda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Diploma je svjetski priznata i učenici koji je zasluže imaju sve kompetencije pomorskog časnika sa svim ovlaštenjima priznatim na svjetskom tržištu rada. Sustav ISO-a nadzire usklađenost, kao i same procese obrazovanja, a postoji i međunarodni monitoring. Kvaliteta našeg obrazovanja vidljiva je u svijetu, gdje se naši bivši učenici, sad časnici, uspoređuju s ostalim nacijama, tj. obrazovnim učilištima - kaže ravnatelj eco škole, jedine koja ima plavu i zelenu zastavu, kapetan Gordan Papeš.

Škola nudi četiri smjera: nautički tehničar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za logistiku i špediciju te tehničar za jahte i marine. Ukupno ima sedam razreda, od kojih dva pripravna i pet nautičkih. Uči se talijanski, njemački i engleski. Dio praktične nastave obavlja se na nautičkim i brodostrojarskim simulatorima, dio u opremljenim kabinetima, a dio na školskom brodu “Vila Velebita dva”. Jedini brod na Jadranu koji učenici imaju na korištenje u praktičnoj nastavi smješten je pred ulazom u luci preko ulaza škole nasuprot ceste. Maturanti nautičkog i brodostrojarskog usmjerenja odlaze na sedmodnevne plovidbene prakse brodom “Kraljica mora”. Tjelesne aktivnosti odvijaju se na školskom igralištu i u novouređenoj sportskoj dvorani u sklopu škole. Uz to, škola nudi i izvannastavne aktivnosti: Međunarodna veslačka regata pomorskih učilišta, Plavi dan, program Upoznajmo svoje susjede, školski list Mladi pomorac, Ljetopis Pomorske škole Bakar... Da sve štima u školi, brine se 72 zaposlenih, od kojih 42 nastavnika te članova posade na brodu i odgojitelja iz doma.

Iako je pomorsko zanimanje tradicionalno muški posao, školu pohađa i dvadesetak djevojaka, a u Bakru živi i žena zapovjednik talijanskog putničkog broda što, smatra Papeš, više nije rijetkost.

- Nove generacije spremne su rušiti tabue - pojašnjava Papeš.

Školu u Bakru pohađali i poznati

Budući da većina mladih nakon školovanja radi u inozemstvu za strane kompanije, dodaje kako se često susreće s predrasudama i upitom za koga školuje te mlade ljude.

- Cilj nam je odgajati djecu i učiti ih suživotu s raznim nacijama, ali školujemo ih za nas i naše obitelji. Nijedan pomorac nije gastarbajter i ne živi u inozemstvu, nego se vraća kući gdje hrani obitelj i plaća poreze. Kako trenutačno imamo oko 30.000 pomoraca, izračunajte koliko je to plaća i nahranjenih obitelji. Školovani pomorac je najbolji izvozni proizvod Hrvatske - zaključuje ravnatelj Papeš. 

Inače, ovu školu pohađale su mnoge istaknute osobe, poput glumca Relje Bašića, Damira Martinovića Mrle iz riječkog benda Let3, slikara Voje Radoičića, nogometaša Boška Balabana i TV voditelja Davora Jurkotića.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!