Obavijesti

News

Komentari 2

Škoti i Englezi istog vladara imaju već dulje od 400 godina

Škoti i Englezi istog vladara imaju već dulje od 400 godina
6

Aktom o Uniji iz 1707. prestali su postojati posebni škotski i engleski parlament te se od tada sastaje Parlament Velike Britanije. I ranije regije su imale istog vladara

VIDEO

Odgovorom na referendumsko pitanje 'Želite li da Škotska bude neovisna država?' Škoti će odlučiti hoće li raskinuti 307 godina dugo savezništvo s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Zajedništvo duže od tri stoljeća tako će se dovesti u pitanje. Škotska je zajedno s Walesom i Engleskom postala dio Ujedinjenog Kraljevstva još 1707. godine Aktom o Uniji.

Uvjete iz pregovora predstavnika oba parlamenta dogovoreni su još1706. godine kad je dogovoreno stvaranje zajedničke države. Engleska i Škotska su do tad bile ujedinjene samo u osobi vladara, a od stupanja na snagu Zakon o uniji 1. svibnja 1707. godine ujedinile su se u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije. 

Ujedinili parlamente

Tada je dogovoreno da će zemlje imati jednu zastavu, poznatu kao Union Jack, a prestali su postojati i posebni škotski i engleski parlament. U listopadu iste godine prvi put se sastao Parlament Velike Britanije. 

U tada osnovani parlament Velike Britanije u Londonu, Škotska je poslala 45 zastupnika u Donji dom te su postali dio od ukupno 513 zastupnika Donjeg doma parlamenta. Škotska je poslala i 16 tzv. perova u Dom lordova te ih je, zajedno s engleskima, u parlamentu tada bilo ukupno 168.

Zajedničkog vladara imaju više od 400 godina

Ipak, zajedničkog vladara Škotska i Engleska imale su još od 1603. godine kada je škotski kralj James VI. preuzeo i englesko prijestolje te tako postao James I., kralj Velike Britanije i Škotske.

Škotsku vlast čini Škotski parlament, nakon što je 1998. godine vlada premijera Tonyja Blaira potpisala Akt o Škotskoj kojim se, nakon Zakona o uniji iz 1707., ponovno uspostavlja parlament. Regionalni škotski parlament tada je preuzeo brojne ovlasti koje su do tada pripadale Britanskom parlamentu u Londonu.

Zakonodavnu vlast u Škotskoj također ima i parlament u Westminsteru koji ima pravo nadglasati zakone koje donese škotski parlament. Škotska nema poglavara, već je na njezinom čelu britanska kruna.

Želja za neovisnošću jača početkom '90-ih

Težnja Škotske da postane suverena država jače je bila izražena '90-godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad su nastajale nove države nakon raspada Jugoslavije, Čehoslovačke i SSSR-a.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine pobijedila je Škotska nacionalna stranka (SNP) koja se zalaže za neovisnost tog dijela otoka, a od 2010. godine intenzivno se priprema podloga za referendum o neovisnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa