Obavijesti

News

Komentari 179

Škotska i Sj. Irska odlaze, EU okreće leđa, migranti dolaze...?

Škotska i Sj. Irska odlaze, EU okreće leđa, migranti dolaze...?
4

Theresa May danas je napokon aktivirala članak 50. Lisabonskog sporazuma kojim je i službeno pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja...

VIDEO

Nakon referenduma na kojem su Britanci 23. lipnja 2016. tijesnom većinom izglasali izlazak iz EU, premijerka Theresa May danas je napokon aktivirala članak 50. Lisabonskog sporazuma kojim je i službeno pokrenula dvogodišnju proceduru razdruživanja. 

- Ovo je povijesni trenutak i više nema natrag. Velika Britanija napušta EU. Donosit ćemo vlastite zakone i odluke, kako bi izgradili pravediniju zemlju, to je prilika koju imamo. Naš izbor će definirati prirodu naše nacije, izjavila je May.

Glavni akteri kampanje za Brexit glasačima su, između ostalog, obećavali da će Velika Britanija zadržati pogodnosti slobodne trgovine s EU zemljama, da će novac koji je davala u EU investirati u vlastiti javni sektor, da će ograničiti useljavanje te da na granici Sjeverne Irske i Irske neće biti granične kontrole. 

The Prime Minster Of the United Kingdom Theresa May Signs Article 50

U svojim ranijim istupima britanski političari redovito su odavali dojam da bi od EU uzimali ono što im se sviđa, a odbacivali ono što im ne odgovara i to bez ikakvih posljedica. I posljednjih mjeseci činilo se da Britanija želi izaći iz EU, a istovremeno zadržati sve pogodnosti koje je imala unutar Unije. 

Popis obećanja koja su građane potaknula na glasanje za izlazak iz EU poduži je, a pogledajmo koliko su, prema CNN-u, ona ostvariva.

1. Pogodnosti u trgovini s EU

Obećanje: Velika Britanija će nakon Brexita imati potpuno iste pogodnosti u trgovanju s EU zemljama kao što je to imala kao punopravna članica. 

Realno stanje: EU dužnosnici, posebice oni iz Njemačke, već su nekoliko puta dali do znanja da zemlje izvan EU ne mogu imati iste pogodnosti kao članice. Uostalom, to znamo i na primjeru Hrvatske jer do 2013., dok smo bili izvan Unije, nismo imali jednak trgovinski tretman kao, primjerice, Austrija ili Njemačka. Dakle, ovo obećanje je gotovo neostvarivo.

2. Novi trgovinski ugovori

Obećanje: Na dan napuštanja EU bit će potpisan velik broj trgovinskih ugovora s "novim zemljama". 

Realno stanje: Trgovinski sporazumi vrlo su složeno pitanje i da bi se ispregovarali ponekad su potrebne godine. Glavni fokus trebali bi biti trgovinski ugovori s EU zemljama jer su upravo one najveće  britansko izvozno tržište. Stručnjaci smatraju da su mogućnosti da se u dvije godine potpišu takvi ugovori vrlo male.

3. Novac u britanskim rukama

Obećanje: Novac koji je uplaćivala za EU članstvo, Britanija će preusmjeriti u javni sektor, prije svega u zdravstvenu skrb.

Realno stanje: Nije još jasno koliko će Britanija uštedjeti jer niti uvjeri Brexita još nisu poznati. Pretpostavlja se da će Brexit stvoriti proračunske rupe i negativno utjecati na gospodarski rast pa bi taj novac mogao otići na sanaciju stanja u ekonomiji.

4. Nema granice u Sjevernoj Irskoj

Obećanje: Između Sjeverne Irske i Irske neće biti granične kontrole.

Realno stanje: Kad Velika Britanija napusti EU i carinsku uniju, neka kontrola na granici morat će postojati.

5. Prava EU državljana bez promjene

Obećanje: Svi državljani EU kao i sva njihova prava bit će zaštićeni kao i u vrijeme članstva u EU.

Realno stanje: Sva stroga pravila EU neće se više odnositi na Britaniju. Ipak, vlada planira donijeti zakon koji bi EU državljanima garantirao jednaka prava.

6. Suradnja s EU na polju sigurnosti ostaje

Obećanje: Postići ćemo sporazum o sigurnosti koji jamči tijesnu suradnju s EU.

Realno stanje: Kao članica EU, Britanija je dio europskog sustava sigurnosti, članica Europola i ima pristup Schengenskom informacijskom sustavu. Moguće je da uspije ispregovarati ostanak u navedenim tijelima.

March for Europe

7. Velika Britanija bit će opet "velika"

Obećanje: Integritet Velike Britanije bit će zaštićen i zemlja će ojačati.

Realno stanje: Škoti su se na referendumu izjasnili protiv Brexita, a njihova vlada traži novi referendum za otcjepljenje. Postoje i inicijative za ponovno ujedinjenje Irske tj. odvajanje Sjeverne Irske iz Velike Britanije.

8. Smanjenje useljavanja

Obećanje: Drastično će se smanjiti broj useljenika, ali zemlja će ostati otvorena za talente iz inozemstva koji će joj trebati.

Realno stanje: Nejasno je što će se zaista dogoditi, ali iz sadašnje perspektive čini se da se neće promijeniti baš ništa. David Davis, jedan od ključnih ljudi iza Brexita, u ponedjeljak je izjavio:

- Ograničavanje useljavanja ovisit će o našem nacionalnom interesu. Nekad ćemo trebati više, nekad manje migranata. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer