Obavijesti

News

Komentari 126

Slastičari su zaratili zbog Star Warsa, Malaca i SpužvaBoba

Slastičari su zaratili zbog Star Warsa, Malaca i SpužvaBoba
2

ZABRANA: Slastičarnice na tortama više ne smiju koristiti Disneyeve likove. U cijeloj Hrvatskoj samo je jednoj to dopušteno. Ostalima nije jasno zašto je to tako

VIDEO

Od deset torti koje napravim u ovoj slastičarnici osam je dječjih. Ako više ne mogu raditi torte s omiljenim likovima, mogu slobodno zatvoriti vrata svoje slastičarnice. A vjerujem da većina nas u Hrvatskoj radi na taj način, kaže ogorčena slastičarka iz okolice Zagreba.

- To je katastrofa. To bi moglo značiti kraj za puno nas slastičara. Od dječjih torti živimo. Tko još kupuje torte za nedjeljni ručak?

Kako objasniti djeci

A najgore, kako nekom djetetu koje nam dođe i želi određenu tortu objasniti da ne može dobiti takvu nego da ćemo mu napraviti običnu bijelu. Kako njemu objasniti da po zakonu ne smijemo raditi tu tortu - nastavlja ona. Malo prije nego što smo je jučer nazvali, od kolegica je saznala da više ne smije na tortama koristiti Disneyeve likove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slastičarnice diljem Hrvatske o tome je obavijestilo odvjetničko društvo Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić, u ime tvrtke Fun Cake Factory. Tvrtka je kupila pravo na korištenje likova iz filma Snježno kraljevstvo, crtića Peppa Pig, SpužvaBob Skockani, Malci, Ninja Kornjače, Mickey Mousea, Plutona i ekipe te likove iz Star Warsa. Roditelji koji klincima žele ostvariti rođendansku želju i priuštiti im tortu baš s njima, morat će je naručiti isključivo u Fun Cake Factoryju jer su oni partneri vlasnika licencije, engleske grupe Finsbury Food.

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Samo Ljutić može raditi torte s motivima Spužvaboba i Star Warsa

- Osim što je to problem sam po sebi, mi ne znamo na što se zabrana odnosi. Očito kako ne smijemo sami izrađivati te likove, ali smijemo li stavljati pokrov? Ako ni to ne smijemo, smiju li nam roditelji, kao što su dosad često radili, sami donijeti pokrov da ga mi zalijepimo i uredimo tortu? Bilo bi super da nam kažu može se to, to i to, a to se ne smije. Ako treba nešto platiti, platit ćemo. Ali možemo li i mi ostali onda otkupiti prava na navedene likove - pita se dalje. Vlasnik Fun Cake Factoryja objašnjava da s navedenim likovima ostale slastičarnice ne smiju apsolutno raditi ništa.

To je naša Elza!

- Ako na nešto nemate pravo, onda nemate pravo. Ne razumijem zašto se svi žale. Za to nema razloga. Likovi su nečije intelektualno vlasništvo, a kršenje autorskih prava je kazneno djelo - ljuti se Ljutić, koji smatra da je njegova tvrtka zadnja koju bi trebali napadati.

- Mi smo samo otkupili prava na korištenje. I pri svakoj prodanoj torti to plaćamo. Ako netko od konkurencije ima nešto protiv plaćanja autorskih prava, to treba razjasniti s vlasnikom licencije - dodaje Ljutić.

Mali susjed od pet godina iz zgrade već se ljuti na nas jer im nismo htjeli napraviti tortu s Darthom Vaderom, rekli su nam u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Orijent. Obavijest o zabrani dobili su prije mjesec dana, a poslovi im već propadaju.

- Sad su popularni likovi iz Star Warsa . Trebali smo za premijeru u Varaždinu napraviti tortu, no morali smo taj posao otkazati. Doživjeli smo pritiske s raznih strana, ali čim smo saznali da ne smijemo koristiti te likove, povukli smo ih iz kataloga i iz svih ponuda. Ne želimo riskirati kaznu od 100.000 do 300.000 kuna. Mi smo legalisti - kažu nam u Orijentu.

Smeta im način na koji je sve provedeno.

Moglo se bolje postaviti

- Znamo da treba platiti autorska prava, da je netko te likove osmislio, ali mislim da nam se trebala ostaviti mogućnost da i mi nešto platimo, damo neku nadoknadu pa da i mi koristimo te likove. Uostalom, ta tvrtka ima pravo na korištenje prodaje zamrznute torte. Naš proizvod uopće nije isti. Odnosi li se zabrana onda na svu hranu, i na slano? Na što se još odnosi? Ako ja nacrtam Snjeguljicu koja nema istu haljinu kao ona Disneyeva, je li i to kršenje prava. Jer Snjeguljica je postojala i prije Disneya - kažu u Orijentu.

Što ako svinja previše sliči Peppi Pig

Još jedna poznata slastičarka koja želi ostati anonimna ne živi od prodaje dječjih torti, ali je čula za probleme svojih kolega.

- Ta zabrana mene se ne tiče, ali nije mi jasno na koji način je sve to postavljeno. Razumijem da se autorska prava moraju platiti, ali ovo je neka vrsta monopola jer samo jedna tvrtka može prodavati ono na čemu roditelji, kako bi udovoljili svojoj djeci, neće štedjeti. Mislim da bi se to trebalo drugačije regulirati. Vidim da takvih torti ima posvuda po internetu. Krše li onda svi ti ljudi autorska prava? Baš čekam odgovor kolege iz Engleske da vidim kako je kod njih to uređeno - kaže nam slastičarka i pita se što je sljedeće:

- Kršim li i ja prava ako nacrtam neku svinju, a neko mi kaže da sliči Peppi Pig.

U Udruženju slastičara tražili su na uvid ugovor koji su sklopili Fun Cake Factory i Finsbury Food kako bi vidjeli na što se točno zabrana odnosi, no u Fun Cakeu kažu da to nije moguće.

- Ugovor je poslovna tajna - kažu u tvrtki. Neki slastičari se boje da će ih Fun Cake Factory tužiti, ali oni to odbacuju. Kažu da ih tužiti može samo vlasnik licencije. Fun Cake slastičarnice koje neovlašteno koriste crtane likove može jedino prijaviti vlasniku licencije. No dodaju da još nikoga nisu prijavili. Inače, tvrtka Fun Cake Factory prodaje zamrznute torte, a čak ni prava na korištenje omiljenih dječjih likova koje posjeduju neće značiti da će na rođendanskim stolovima njihove torte na kraju zaista i završiti.

'Na kraju smo tortu radili doma'

- Kći mi prije nekoliko dana slavila rođendan. Htio sam je iznenaditi tortom s likom iz Frozena . No kad sam vidio da stoje 190 kuna, zaključio sam da će biti dobra i torta koju ćemo supruga i ja kod kuće ukrasiti bombončićima. A na kraju se i ova naša torta pojela - rekao nam je jedan roditelj. Ova zabrana ne vrijedi za spretnije roditelje. Oni smiju raditi torte s likovima, ali prodaje - nema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1