Obavijesti

News

Komentari 14

Slavonski Brod u isto vrijeme su posjetila čak tri ministra

Slavonski Brod u isto vrijeme su posjetila čak tri ministra
5

Ministar gospodarstva, ministar zaštite okoliša i ministar pravosuđa došli su u Slavonski Brod da osobno čuju što im o zagađenju zraka ima reći gradonačelnik Mirko Duspara

VIDEO

Kakvoća zraka koju u posljednji osam godina udišu mještani Slavonskog Broda, a koja je vrlo loše kvalitete zbog prekosavskog zagađenja iz Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu bila je razlog da u petak taj grad posjete u isto vrijeme čak tri ministra. Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i Ante Šprlje, ministar pravosuđa došli su u Slavonski Brod da osobno čuju što im o zagađenju zraka ima reći gradonačelnik Mirko Duspara koji je pomoć zatražio od vrha države.

Pokretanje videa...

07:30

– Sastanak je prošao dobro. Zaključaj je da se neke stvari nisu dobro radile do sada i da je za nas Brođane sve to presporo, to se prije svega odnosi na međunarodno povjerenstvo koje se sastaje jednom u godinu i pol dana i da nisu odrađene one stvari koje su bile obećane prije tri ili četiri godine. Dinamika modernizacije rafinerije ja bih rekao da je na ništi. Građani Slavonskog Broda šestu godinu udišu zrak II. kategorije. Dogovorili smo se da sa povjerenstvom moramo malo zbiljnije razgovarati, dati im zadatke i vrijeme u kojemu moraju riješiti prije svega katastar zagađivača s obje strane rijeke Save. Kada utvrdimo tko što zagađuje moraju se donijeti mjere da se to spriječi – rekao je nakon sastanka dr. Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, bez da je odgovorio na pitanje da li je dobio potporu svome zahtjevu Vladi da uvjetuje rješavanje zagađenja zraka davanjem potpore BiH na putu ulaska u Europsku uniju.

– Ja sam ministar tek dva i pol tjedna i od mene očekivati odgovor da ću ja poduzeti određenu aktivnost, a da se nisam s tim upoznao bilo bi neozbiljno. Nisam došao ovdje da nekome prijetim, jer smatram da imamo prostora i mogućnosti da se to u dogledno vrijeme riješi. Nismo samo mi ovdje na ovoj strani imamo s druge strane rafineriju i njene vlasnike od kojih ćemo nadam se uskoro dobiti odgovore o tome koje korake poduzimaju da se to riješi – rekao je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva kojeg su novinari tražili odgovor da li će učiniti nešto prema JANAF-u hrvatskoj tvrtki koja putem svojih cjevovoda rafineriji isporučuje sirovu naftu za preradu.

– Očito je da aktivnost oko rješavanja ovog problema treba podići na višu razinu. Postoje tehničke mjere kojima se procesna naftna industrija može svesti u zadovoljavajuće limite. Ovdje su ti limiti višestruko premašeni i to više nije dopustivo. Očito je da se kroz međunarodno radnu skupinu ovaj problem ne može riješiti i da to treba dići na višu državnu razinu – rekao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša. Nešto konkretniji u odgovorima bio je Ante Šprlje, ministar pravosuđa.

– Zabrinut sam zbog činjenice da se životi i zdravlje građana Republike Hrvatske ugrožavaju. Ništa nam ne znači što to zagađenje dolazi s druge strane iz Republike Srpske, mi moramo pokrenuti naše pravne aktivnosti preko granice, moramo utvrditi tko su odgovorne osobe za takvo nešto i te osobe na sve moguće načine privesti pravdi. To što se netko nalazi preko granice ne znači da će se moći izvući od odgovornosti. Onaj tko utiče na zdravlje građana Republike Hrvatske za to mora odgovarati. Ukoliko se utvrdi da postoje kaznena djela za prekršaj Republika Hrvatska zadržava pravo da putem svojih institucija spriječi dopremu sredstava u rafineriju nafte koju utječu na zdravlja građana – rekao je Šprlje, najvjerojatnije aludirajući na obustavu isporuke sirove nafte putem JANAF-ovog naftovoda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava