Obavijesti

News

Komentari 56

Slovencima moraju platiti 40 milijuna kn za buseve iz 1990.

Slovencima moraju platiti 40 milijuna kn za buseve iz 1990.
3

Splitski Promet i A-Cosmos sklopili su 1990. ugovor o leasingu za devet autobusa. Promet je 1993. godine prestao plaćati rate za leasing, a nastavio koristiti buseve

VIDEO

Splitski Promet i A-Cosmos sklopili su davne 1990. godine ugovor o leasingu za devet autobusa. Promet je “ničim izazvan” 1993. godine prestao plaćati rate za leasing, a nastavio koristiti autobuse.

Slovenci su zato 1999. godine pokrenuli tužbu, a proces je dovršen prije nekoliko dana na Visokom trgovačkom sudu. Po presudi, Promet koji je u većinskom vlasništvu Grada Splita, mora Slovencima isplatiti nešto više od 40 milijuna kuna!

Iako se slovenska tvrtka već bila uknjižila na Prometove nekretnine, te je imala sva prava pokrenuti ovrhu nad splitskom tvrtkom, taj scenarij je izbjegnut. 

Tako je proteklih dana u Splitu boravio Joža Šolar, direktor A-Cosmosa i u trodnevnim dramatičnim pregovorima dogovorena je obročna otplata duga. Slovenac je bio čvrst i dogovor je bio neizvjestan do zadnjeg trenutka.

Tako je u petak nakon sjednice Nadzornog odbora Prometa počeo posljednji krug pregovora, i nakon puna četiri sata rasprave dogovor je ipak postignut.
 Obzirom da je Promet koji zapošljava 750 djelatnika u vječnim poteškoćama s likvidnošću, jasno je da će Grad Split zagrabiti u kesu i isplatiti prvu ratu, a potom i cijeli dug Slovencima.

Prema riječima gradonačelnika Baldasara, Grad će stati iza svoje tvrtke, a radna mjesta kao ni sama djelatnost prijevoza neće biti ugrožena.

Isto je potvrdio i dogradonačelnik Goran Kovačević:

- Najvažnije je da smo napravili sve da se izbjegne blokada “Prometa” i da se ne dovede u pitanje njegovo funkcioniranje i isplata plaća radnika - zaključio je Kovačević.

A sve je moglo ispasti i drugačije, puno bezbolnije i za Promet i za Grad Split da su se samo nagodili sa Slovencima. Ali nisu. Nagodba je, naime, otkazana zbog sumnji u kriminal. Ne ulazeći u “prapovijesnu” 1993. godinu Promet i slovenska tvrtka su se krajem 2014. godine nagodili na sudu na iznos od 32 milijuna kuna. 

Nakon toga je u veljači splitsko Gradsko vijeće ovlastilo gradonačelnika Baldasara da ide na nagodbu sa Slovencima, ali je splitski “poteštat” na koncu od toga odustao, iako je on zapravo i dogovorio nagodbu:

- Upozoren sam od strane jedne institucije da to ne činim - rekao je gradonačelnik Baldasar na sjednici Gradskog vijeća prije pet dana.

No, nije želio reći koja ga je to točno institucija upozorila, ali je dodao i da na sjednici u veljači prošle godine nije bilo konsenzusa, a i neki vijećnici izrazili su sumnju u nagodbu.

Slično je izjavio i Željko Krnić, direktor “problematičnog” gradskog prijevoznika Prometa.

Zašto je nagodba otkazana?

Direktor gradskog prijevoznika tvrtke Promet Željko Krnić kazao je isto što i gradonačelnik Ivo Baldasar. Otkazali su nagodbu zbog sumnji u kriminal.

- U slučaju nagodbe sumnjalo bi se u pogodavanje privatnim interesima pa smo upravo zato išli na iscrpljivanje svih pravnih mogućnosti - kazao je Krnić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca