297 komentara

Slovenija izložila tajno oružje koje je SAD dao Josipu Brozu

Nakon raskida sa Staljinom Amerika je Titu poslala 499 tenkova Sherman, 319 Pattona, 399 topova Jackson...vrijedne 7 milijardi eura, pokazuje izložba u Pivki

24sata
Foto: 24sata

Slovenski ministar obrane Aleš Hojs i američki ambasador u Sloveniji, Joseph Mussomeli ostali su zapanjeni razmjerima vojne pomoći koju je Amerika dala Titu. Slovenija je o toj, tabu-temi Titova socijalizma, priredila veliku izložbu u Pivki.

Ni jedan ni drugi nije isprva vjerovao da je Amerika toliko dala Titu. No radi se o oružju vrijednom preko sedam milijardi eura. Godine 1951. potpisan je ugovor o pomoći u naoružanju između SAD i Jugoslavije. Pomoć Amerikanaca doista je bila velikodušna.

- 499 Sherman tenkova
- 399 samohodnih topova Jackson (Scout car - izviđačko vozilo)
- 319 Patton tenkova (najsuvremeniji tenk tog vremena, doniran 15 mjeseci nakon uvođenja u vojsku SAD-a, sada vrijedan od 5 do 7 milijuna eura...

Na jednoj fotografiji se jasno vidi kontrast nesuvremeno opremljenih vojnika koji sjede na travi i jedu kupus iz metalnih padela dok su iza njih parkirani najsavršeniji novi tenkovi tog doba. Tito je dobio i 10.000 kamiona i džipova te 400 zrakoplova, uključujući 300 modernih mlažnjaka.

>> Cijeli intervju pročitajte i novom broju 24sataExpressa

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message