Obavijesti

News

Komentari 33

"Šokirani smo i razočarani odgodom projekta e-škole"

"Šokirani smo i razočarani odgodom projekta e-škole"
1

Zbog novih pravila poništeni natječaji za informatizaciju škola. Učenici u rujnu neće dobiti 10.000 kompjutora. Sve je stopirano. Vlada je odgodila informatizaciju 130 škola

VIDEO

Žao mi je zbog stopiranja informatizacije škola. Stvarno je krajnje vrijeme da svi učenici u Hrvatskoj koriste u nastavi modernu tehnologiju.

Tako je odgodu informatizacije 130 škola prokomentirala učiteljica Marlena Bogdanović iz Tučepa. Ona je napravila ono što država nije. Uz financijsku pomoć roditelja uvela je tablete u nastavu te pokazala da se uz entuzijazam i minimalna financijska sredstva može učenicima omogućiti nastava primjerena 21. stoljeću.

Vlada je odgodila informatizaciju 130 škola vrijednu 150 milijun kuna jer su poništeni natječaji za nabavu više od 8600 tableta, 1000 hibridnih računala, 700 prijenosnih računala i oko 300 monitora.

treba im preporuka vijeća

Projekt e-škola trebao je početi na jesen, a nakon poništavanja natječaja sve se pomiče za kraj godine.

Iz CARNeta, koji provodi projekt i koji je 19. travnja raspisao natječaje za nabavu opreme, odgovorili su da su natječaji poništeni jer nisu imali preporuku Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. To Vijeće, koje prati i daje preporuke za investicije u državnu informacijsku infrastrukturu veće od 2,5 milijuna kuna, Vlada je osnovala 28. travnja. CARNet je raspisao natječaje prije tog datuma.

- Osnivanjem Vijeća uvedena je nova odredba prema kojoj je potrebno imati preporuke istoga. Natječaji će biti ponovljeni kad se ispune i proceduralni uvjeti te usuglase s Vijećem - odgovorili su nam iz CARNeta.

Vlada nam je odgovorila da će uskoro sjednicu Vijeć jer je “informatizacija u 130 škola jedan je od prioriteta i strateških projekata ove Vlade”.

- Očekuje se žurno sazivanje sjednice Vijeća. Kroz rad Vijeća definirat će se strateški projekti, a jedan od njih je i projekt e-škole. Na ovaj način povećat će se transparentnost sustava javne nabave. Očekuju se znatne uštede i ubrzanje projekata - priopćili su jučer iz Vlade.

- Totalno sam razočaran i šokiran. Ovo je deset koraka unatrag u nastojanjima da moderniziramo školu - rekao nam je Josip Prološčić, ravnatelj Osnovne škole “Vladimir Nazor” iz Trenkova kraj Požege.

Škola u Trenkovu jedna je od samo dvije u Požeštini koje su prošle na natječaju za e-školu, a ravnatelj Prološčić tvrdi da su sve podredili prelasku na e-dnevnik te su zajedno s učenicima iščekivali informatizaciju.

- Napravili smo mnogo prilagodbi te očekivali nove kompjutore, tablete i monitore. Ponosili smo se jer smo prošli na natječaju. Odluka o odgodi će se svakako odraziti na naše planove – ispričao nam je ravnatelj.

Razočarana je i Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike te članica radne skupine za izradu Kurikularne reforme.

Velika šteta za djecu

- Projekt e-škole ima nacionalnu važnost i prvi je projekt u Hrvatskoj koji donosi cjelovit pristup opremanju škola uz digitalne obrazovne sadržaje, edukaciju učitelja i stvaranje mreže podrške školama. Osim toga, to je dobro osmišljen projekt koji koristi mogućnosti EU fondova, a koje kašnjenjem projekta možda gubimo.

Zaustavljanje takvog projekta potpuno je neopravdano i nanosi golemu štetu hrvatskom sustavu obrazovanja. Nadajmo se da se ipak radi samo o kratkotrajnoj pauzi i da će javna nabava biti brzo ponovno uspostavljena kako bi obrazovni sadržaji, edukacija i oprema stigli u škole koje ih željno iščekuju - kaže Lidija Kralj.

Tehnološki već kasnimo

U istarskim osnovnim školama koje su uključene u projekt informatizacije također su razočarani.

- Na tu odluku Vlade samo sam opsovao - rekao nam je ravnatelj jedne osnovne škole u Istri.

U višnjanskoj OŠ “Jože Šurana” kažu da su tražili objašnjenje nadležnih te da im je žao što projekt neće krenuti u rujnu jer su se već pripremili.

- Tehnološki smo ionako zadnji u Europi. Svijet nas, nažalost, neće čekati. Izgubljena je još jedna generacija - komentirala je Violeta Nikolić, ravnateljica riječke OŠ Vežica.

Gimnazija “Matija Mesić” iz Slavonskog Broda bila je uključena u pilot projekt prvih 20 škola koje su već informatizirane.

- Od CARNeta smo dobili opremu. Tu opremu koristimo. Kasnilo je šest mjeseci zbog javne nabave, ali smo uspjeli – rekao je Goran Zvor, ravnatelj brodske gimnazije.

Nikica Simić, osnivač Zadarske privatne gimnazije, smatra da opremanje škola kompjutorima nikako ne treba zaustaviti, čak ako je i u pitanju sukob interesa:

- Ako se to dogodilo to treba riješiti, ali projekt se ne smije zaustaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk