Obavijesti

News

Komentari 41

Spas za Belminu: Država će joj izdati matični broj i putovnicu

Spas za Belminu: Država će joj izdati matični broj i putovnicu
9

Nakon objave priče o bebi koja zbog 'papirologije' ne može na liječenje, građani su počeli slati mailove Vijeću ministara zahtijevajući da riješe pitanje dobivanja JMB-a

VIDEO

Nakon što su gotovi svi mediji u regiji objavili priču o malenoj Belmini Ibrišević, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje JMB, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja, javlja Klix.ba.

Prosvjed za Belminu

Nakon objave priče o tromjesečnoj bebi koja zbog 'papirologije' ne može na liječenje stotinjak građana Sarajeva organiziralo je, preko Facebooka, u srijedu ujutro prosvjed ispred zgrade Vijeća ministara i Sabora BiH. U zgradi je u tijeku bila sjednica Vijeća ministara kada se grupa građana automobilima parkirala pred ulaz, zaprijetivši ministrima da neće izaći dok ne riješe problem male Belmine i tisuća beba rođenih nakon 12. veljače koje ne mogu dobiti matični broj, a bez njega ni ostvariti osnovna ljudska prava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što je ulica ispred Vijeća ministara u potpunosti blokirana, pred prosvjednike je izašla Mirjana Micevska, glasnogovornica, kazavši kako je Vijeće ministara na sjednicu stavilo rješavanje tog pitanja, te u skladu sa zakonskim mogućnostima donijelo odluku o privremenom izdavanju matičnih brojeva za narednih 180 dana, do kada bi trebao biti završen zakon koji bi to pitanje trajno regulirao.

- Da, ta odluka znači da i mala Belmina može dobiti putovnicu, i sva ostala djeca - obećala je prosvjednicima Micevska, ali se oni ne žele razići dok ne dobiju čvršće garancije da nakon tih 180 dana neće doći do iste situacije.

Hitna operacija u Njemačkoj

Podsjetimo, Belmina hitno mora na liječenje u Njemačku gdje će joj presaditi koštanu srž, no država je, uslijed određenih nedoumica, blokirala izdavanje matičnih brojeva pa Belmina nije mogla dobiti putovnicu. Političari se od veljače ne uspijevaju dogovoriti - priču o matičnim brojevima koriste u dnevnopolitičke svrhe, a sada je došlo do situacije u kojoj je ugrožen život djevojčice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag