Obavijesti

News

Komentari 56

Spomenik u počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu

Spomenik u počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu
4

Slavonskobrodski gradonačelnik kaže da time nije i završena obaveza prema nevinim žrtvama: 'Nakon toliko godina još uvijek nitko nije odgovarao za smrt 28 djevojčica i dječaka'

VIDEO

U ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djevojčica i dječaka, a njima u čast u Slavonskom Brodu je u subotu otkriveno spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo", idejni rad autora Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak.

 Slavonski Brod je kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran zbog činjenice da je tijekom Domoinskog rata živote izgubilo 28 djevojčica i dječaka iz ovog grada.

- U jednom trenutku, pedeset metara od mene, 3. svibnja 1992. godine poginulo mi je troje djece, supruga i majka. U istom napadu poginulo je još dvoje djece obitelji Petrović. Sva djeca su se držala za ruke. Tog dana grad je nadlijetalo devet MiG-ova, a kad sam ugledao crveni oblak prašine sve mi je bilo jasno, rukama sam kopao da dođem do njih - prisjetio se Josip Stanić, koji je cvijeće položio kod spomen obilježja ispred udruge roditelja poginule djece.

Stanić kaže kako mu je trebalo 12 godina da suspregne bol i pretrpljeni gubitak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da ste me pitali nešto prije dvije godine, ne bih vam mogao reći ništa. Život ide dalje, svi imamo svoju savjest. Treba živjeti i radovati se malim stvarima - rekao je okupljenim novinarima.

Razdoblje od 12 godina trebalo je da se podigne to nacionalno spomen obilježje poginuloj djeci. Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara kaže da time nije i završena obaveza prema nevinim žrtvama.

- Nakon toliko godina još uvijek nitko nije odgovarao za smrt 28 djevojčica i dječaka - izjavio je Duspara novinarima.

Na svečanosti otkrivanja spomenika izaslanstvo Vlade predvodio je prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, izaslanik predsjednika Sabora bio je Pero Ćosić, saborski zastupnik HSP AS-a, a izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvodio je župan Danijel Marušić. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.