Obavijesti

News

Komentari 275

Srbi dižu spomenik majoru koji je skoro sravnio Bjelovar 1991.

Srbi dižu spomenik majoru koji je skoro sravnio Bjelovar 1991.
1

Vlada Srbije donijela je odluku da se u Beogradu podigne spomenik majoru Milanu Tepiću, čovjeku koji je u samoubilačkoj akciji u Bjelovaru 1991. dignuo u zrak skladište sa 170 tona streljiva..

VIDEO

Milan Tepić, major Jugoslavenske narodne armije, posljednji je narodni heroj Jugoslavije. Naime, proglašen je narodnim herojem 19. studenog 1991. godine "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru".

Naime, Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. Dana 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu. 

U oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena je značajna vojna tehnika, a većina tamošnjih vojnika se predala. No Tepić i još jedan regrut su odbili predaju. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji dignuo je u zrak skladište sa 170 tona streljiva. Tim samoubilačkim potezom sa sobom u smrt je odveo 11 gardista.

Grad Bjelovar je imao sreću u nesreći jer je Tepić uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Vlada Srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je tom svom "narodnom heroju" podići spomenik na području gradske općine Savski venac u Beogradu.

Inače, njegovo ime nose ulice u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske, vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se i u jednoj od zgrada Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca