Obavijesti

News

Komentari 35

Srbiji će na putu u EU Kosovo biti veći problem od Hrvatske

Srbiji će na putu u EU Kosovo biti veći problem od Hrvatske
1

Jović je rekao kako vjeruje da hrvatska blokada poglavlja 23 "nije kraj priče" i da će uslijediti niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske

VIDEO

Najveći problem za Srbiju na putu europskih integracija bit će Kosovo, a ne Hrvatska, ocijenio je u ponedjeljak u Beogradu Dejan Jović, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i bivši savjetnik predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Sudjelujuću na na skupu “Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - Igra mačke i miša”, Jović je rekao kako vjeruje da hrvatska blokada poglavlja 23 "nije kraj priče" i da će uslijediti niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske. 

“Srbija na putu ka EU može očekivati nove probleme sa zemljama, poput nedavnog spora sa Hrvatskom, ali njezin najveći problem bit će Kosovo”, istaknuo je Jović, navodeći kako u EU "nema spremnosti" da se u eventualnom pristupanju ponovi problem Cipra, koji je u EU pristupio kao cjelina, ali se članstvo za sada ne primjenjuje na sjeverni, turski dio teritorija.

“Srbija treba utvrditi na koje se zemlje može osloniti, kao što je učinila Hrvatska”, rekao je Jović, ocjenjujući da nova zemlja članica, pogotovo mala, "ne može dugo blokirati pregovore", što je pokazao i slučaj Slovenije koja je 10 mjeseci blokirala Hrvatsku.

Jovićevo mišljenje dijeli i šefica srbijanskog pregovaračkog tima Tanja Miščević, također sudionca beogradskog skupa. 

Ona kaže kako u procesu pristupanja EU "Srbija mora biti veoma pažljiva" jer postoje otvorena pitanja sa susjednim zemljama, članicama Unije, "koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti i eskalirati".

"Mi smo veoma svjesni toga i na početku procesa napravili smo pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susjednim i o tome se  jako vodi računa", rekla je Miščević  novinarima u Beogradu.

Navodeći da se problemi mogu riješiti bilateralnim razgovorima, Miščević je dodala je da su nestali problemi sa Hrvatskom. 

Mogućnost da se Srbija nađe u sličnoj situaciji u kojoj je bila zbog blokade Hrvatske u svezi s poglavljima 23 i 24 (o pravosuđu i ljudskim pravima),  nije isključila ni Corina Startulat iz Europskog centra za javnu politiku iz Bruxellesa. Ona je dodala kako se "ne može predvidjeti" da li će i Rumunjska otvoriti pitanje manjina, prenijeli su beogradski elektronički mediji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa