Obavijesti

News

Komentari 13

Steinmeier: "Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu"

Steinmeier: "Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu"

Šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier u Berlinu sastao se s kolegama iz pet drugih zemalja utemeljiteljica Europske unije kako bi razgovarao o Brexitu i posljedicama povijesne odluke Britanaca

VIDEO

- Nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu - rekao je u subotu šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier u Berlinu prije sastanka s kolegama iz pet drugih zemalja utemeljiteljica Europske unije na kojem će razgovarati o posljedicama povijesne odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

- Uvjeren sam da će te države poslati poruku da nećemo dopustiti da nam uzmu našu Europu, taj projekt mira i stabilnosti - rekao je Steinemeier prije sastanka s ministrima vanjskih poslova Francuske, Italije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Nakon šoka i poziva na mir, europski čelnici kreću u akciju kako bi šok izazvan Brexitom i proces razdvajanja Velike Britanije od Europske unije bio što manje bolan.

Taj razvod neće biti prijateljski, upozorio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pošto su na referendumu britanski državljani glasali za izlazak te je zatražio da London "odmah" podnese zahtjev za napuštanjem Europske unije.

- Neće to biti prijateljski razvod, no konačno nije to bila ni neka velika ljubav - rekao je Juncker u petak navečer za njemačku televiziju ARD.

- Ne razumijem zašto britanska vlada treba čekati do listopada za odluku hoće li ili neće poslati pismo Bruxellesu kojim traži razvod. Volio bih da to bude odmah - ustvrdio je Juncker. 

Britanski premijer David Cameron najavio je u petak, nakon pobjede Brexita na referendumu, da će ostavku podnijeti u listopadu i da će svome nasljedniku prepustiti pregovaranje o izlasku njegove zemlje iz EU. 

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz takvo je stajalište nazvao "skandaloznim".

Kada je 2013. najavio da će raspisati referendum o britanskom ostanku ili izlasku iz EU, "on je čitav kontinent učinio taocem svojih  taktičkih pregovora", izjavio je Schulz za ARD. 

- Sada Cameron ponovno čitav kontinent uzima za taoca zbog unutarnjih dogovora u britanskoj konzervativnoj stranci -rekao je Schulz.

Ocijenio je da je to prekasno i smatra da se stranački  "kongres može sazvati već sutra ujutro", ako se to želi. 

Steinmeier je u subotu domaćin svojim kolegama po dužnosti iz zemalja utemeljiteljica EU. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, nizozemski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn "razgovarat će o aktualnim temama europske politike", navodi se u priopćenju. 

- Mislim da je posve jasno da samo u situaciji u kojoj ni histerija ni stanje šoka nisu dopustivi. Ne smijemo vući brzoplete poteze i praviti se kao da imamo odgovore na sva pitanja. Ali ne smijemo ni pasti u depresiju i pasivnost - rekao je Steinmeier. 

- Pariz i Berlin predstavit će svojim partnerima "konkretna rješenja" kako bi EU "bio učinkovitiji" - rekao je Ayrault te dodao  "Svima priznaju da francusko-njemački dvojac igra ulogu. On nije ekskluzivan no ako nema dobrog francusko-njemačkog razumijevanja to paralizira sve ostale". 

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u petak  izrazila žaljenje zbog "udarca nanesenog Europi" i "procesu europskog jedinstva", pozvala je u ponedjeljak u Berlin francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, talijanskog premijera Mattea Renzija, a odvojeno će primiti i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. 

Nakon Brexita "Njemačka će nastaviti igrati središnju ulogu, čak i važniju unutar Europske unije", izjavio je Juncker za njemački dnevnik Bild.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa