Obavijesti

News

Komentari 17

Što se događa? U pet mjeseci ubijeno je ili umrlo 8 diplomata

Što se događa? U pet mjeseci ubijeno je ili umrlo 8 diplomata
1

Najjsvježiji slučaj onaj je bivšeg ruskog veleposlanika koji je ubijen ispred hotela u Kijevu usred bijela dana. Ukrajinski predsjednik Porošenko ubojstvo je nazvao činom državnog terorizma Rusije..

VIDEO

Andrej Karlov (62), ruski veleposlanik u Turskoj ubijen je u Ankari 20. prosinca prošle godine. Na izložbi fotografija pod nazivom 'Rusija u očima Turaka' upucao ga je turski policajac izgovarajući riječi - Ne zaboravi Siriju! Druga smrt nekog ruskog diplomata u mjesec dana tada je samo rijetkima pobudila sumnje. Do kraja ožujka preminulo ih je još šest.

Isti dan kada je upucan Karlov, u Moskvi je tek nekoliko sati poslije ubijen i Petr Polšikov (56). Kako su tada ruski mediji prenijeli, mrtvog ga je pronašla žena u spavaćoj sobi. Upucan je u glavu više puta, a preko lica mu je bio položen jastuk. U ruskom ministarstvu vanjskih poslova bio je važna figura za odnose s državama Latinske Amerike, a prethodno je radio u veleposlanstvu u Boliviji.

Najjsvježije ubojstvo ono je bivšeg ruskog veleposlanika, Denisa Voronenka (45). Ubijen je 23. ožujka ispred hotela u Kijevu. Voronenko je prošle godine sa ženom pobjegao u Ukrajinu kako bi pomagao tamošnjim vlastima u slučaju veleizdaje bivšeg im predsjednika Viktora Janukoviča. U veljači 2014. pred prosvjednicima je pobjegao iz Ukrajine nakon čega je u parlamentu svrgnut s vlasti. Sadašnji predsjednik, Petro Porošenko ubojstvo je nazvao 'činom državnog terorizma Rusije, zemlje koju je (Voronenko) morao napustiti iz političlih razloga'.

Vitalij Čurkin (65), ruski ambasador u UN-u, preminuo je 20. veljače nakon što mu je pozlilo na poslu. Neimenovani službenik je na osnovu informacija iz Ureda za sudsku medicinu grada New Yorka potvrdio da je smrt posljedica srčanog udara. Međutim, pozivajući se na diplomatski protokol Ured nije objavio rezultate obdukcije tijela. Službenik čije je riječi prenio Associated Press inzistirao je da mu se ne odaje identitet, a u izjavi je dodao i kako je obdukcija izvršena krajem veljače kada je navedeno da je potrebno daljnje ispitivanje.

Ruski veleposlanik u Indiji, Aleksandar Kadakin (67) preminuo je 26. siječnja. Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u New Delhiju kazao je kako je Kadakin preminuo nakon kraće bolesti te da nema ničeg neobičnog ili sumnjivog glede uzroka smrti. Kadakin je u Indiji radio od 2009, a tamošnji premijer Narenda Modi svojedno ga je opisao kao velikog prijatelja Indije koji je naporno radio kako bi ojačao veze dviju država.

Početkom siječnja umro je i veleposlanik u Grčkoj, Andrej Malanin (55). Policijski izvori tada su naveli kako su im se najprije javili zabrinuti kolege nakon što se Malanin nije pojavio na poslu. Policija je 9. siječnja provalila u stan u kojemu je živio sam i našla ga mrtva na podu spavaće sobe. U izvještaju je navedeno da su uzroci smrti prirodne naravi te da nije bilo znakova ozljeda ili provale.

Oleg Erovikin (61) bivši je obavještajni službenik koji je pronađen mrtav u svom autu dan poslije Božića 2016. Moskovska policija nije navela uzroke smrti bivšeg generala FSB-a, krovne ruske obavještajne agencije. Erovikin je također bio važna figura u poslovanju ruskog naftnog giganta Rosnefta, a Ministarstvo se glede njegove smrti kratko izjasnilo kako ona nema veze s poslom. Navedeno je da je umro od srčanog udara u što mnogi sumnjaju. Erovikin je bio blizak s bivšim premijerom Igorom Sechinom, sadašnjim šefom Rosnefta te se smatra da je obavještajac bio glavna poveznica između njega i Putina. Također, pisalo se i o njegovoj ulozi u davanju povjerljivih podataka britanskom obavještajcu Cristopheru Steeleu koji je slagao 'Trumpov prljavi dosje'.

Sergej Krivov (56) bio je još jedan ruski diplomat u SAD-u koji je preminuo u čudnim okolnostima. Policija je primila poziv da se u ruskom konzulatu u New Yorku nalazi čovjek u nesvijesti, a Hitna ga je po dolasku proglasila mrtvim. Po prvim izvještajima, Krivov je pao s krova i preminuo od ozljeda glave, no uskoro su Rusi zauzeli stav da je umro - od srčanog udara. Obdukcija je pak dala treće rezultate, Krivov je umro od krvarenja u grudnom košu. Krivov je bio zadužen za sprječavanje sabotaže, odnosno brinuo je o tome da američki obavještajci uređajima za prisluškivanje ili sličnim metodama ne naruše privatnost ruskog konzulata. Umro je 8. studenog, na sam dan američkih predsjedničkih izbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...