Obavijesti

News

Komentari 95

Štrajk: Stjuardese i piloti ne pristaju na smanjenje plaća

Štrajk: Stjuardese i piloti ne pristaju na smanjenje plaća
14

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa nisu se u utorak dogovorili te se štrajk nastavlja i u srijedu. I danas je otkazano 20-ak letova, dok ih je još dvadesetak izmijenjeno

VIDEO

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa su poručili u srijedu kako neće pristati na daljnje snižavanje svojih primanja. Predstavnici sindikata kažu i kako je Uprava odlučila razmotriti njihov argument da se uštede od 7,5 milijuna kuna na masi za plaće već sad mogu postići jer je kompaniju napustio dio zaposlenika, što navodno nije uključeno u plan restrukturiranja.

Inače pred upravnom zgradom CA u srijedu se okupilo oko stotinjak štrajkaša. Njihovi predstavnici su rekli kako problem nisu oni nego Uprava koja je, godinama generirajući gubitke, tvrtku dovela na rub opstanka. 

Otkazano je 20-ak letova

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa nisu se u utorak dogovorili te se štrajk nastavlja i u srijedu. Za letove je predbilježeno oko 5500 putnika, a poremećaje u putovanju može osjetiti oko 900 putnika. I danas je otkazano 20-ak letova, dok ih je još dvadesetak izmijenjeno te će putnici biti prevezeni unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Među otkazanim međunarodnim letovima su Zagreb-Bruxelles-Zagreb te Zagreb-München.

>>> Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored letova doznajte OVDJE

Sindikat kabinskog osoblja je pregovore s Upravom završio oko 18 sati u utorak, nakon čega su potvrdili da dogovora nema. 

Plaće su bile glavno pitanje, na koje sindikati ne pristaju ustuknuti. Pozivaju sve sindikate u zemlji na štrajk solidarnosti. U srijedu će im se priključiti dio radnika zagrebačkog Holdinga, te kontrolori leta, a imaju naznake da će im se priključiti još četiri ili pet sindikata.

Uprava je naglasila kako su zasad samo najavili otkaze za 42 stjuardese i stjuarda, no niti jedan član kabinskog osoblja nije dobio otkaz. Konačnu odluku o otkazima će, kažu, donijeti na temelju izvještaja HZZO-a i mišljenja Radničkog vijeća.

Od četvrtka će se štrajkašima Croatia Airlinesa u solidarnosti pridružiti i Sindikati Zračne luke Zagreb, Zračne luke Split i Kontrole leta. U planu je tzv. ''bijeli štrajk'' što znači da će se raditi, ali manjim intenzitetom, najavljeno je iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota. 

Zaposlenici ZET-a najavili štrajk za nedjelju

Za nedjelju 19. svibnja štrajk su najavili i zaposlenici Zagrebačkog električnog tramvaja. Tvrde da im Zagrebački holding plaće i druga materijalna prava ne isplaćuje na vrijeme, odnosno do 10. u mjesecu, kako predviđa Kolektivni ugovor. 

U dopisu koji su poslali predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga traže da pokuša mirno riješiti spor koji je nastao nakon što im nije isplaćena plaća za mjesec travanj kao ni dio jubilarne nagrade za 2012. godinu. Zaposlenicima koji su stekli pravo regresa također nije isplaćen dio novca. 

Traže da im Uprava predloži miritelja u roku od 12 sati, a ga ne predloži to će učiniti sami. Ako postupak mirenja ne uspije počet će sa štrajkom u nedjelju rano ujutro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa