Obavijesti

News

Komentari 18

Strava: Čak 1,2 milijuna djece je prodano i prisiljeno na rad!

Strava: Čak 1,2 milijuna djece je prodano i prisiljeno na rad!
1

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada: Većina te djece, ako i preživi godine djetinjstva, te puberteta, odraslu dob dočekuju bolesna, fizički u nemogućnosti da se prehranjuju radom...

VIDEO

Danas je u svijetu na težak rad prisiljeno gotovo 218 milijuna djece, od kojih većina, njih 122 milijuna živi na području Azije i Tihog oceana, ali značajan je njihov broj i u razvijenim, industrijskim zemljama, pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada objavljeni uz Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, 12. lipnja. 

Procjenjuje se kako se od ukupnog broja djece koja rade čak 74 milijuna dječaka i 41 milijun djevojčica prisiljava da rade u iznimno teškim uvjetima, te ih se izrabljuje i često su izložena brojnim opasnostima. Djecu se najviše izrabljuje u poljoprivredi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada, no dječji rad je prisutan u svim gospodarskim granama, od uslužnih djelatnosti do industrije.

Djeca rade u tvornicama, koriste ih za rad u kući, teške fizičke poslove u građevini itd., a strašan je i podatak kako svake godine u nesrećama na radu život izgubi i do 22000 djece.

Procjenjuje se i kako je 1,2 milijuna djece prodano i prisiljeno na rad, a oko 300.000 djece sudjeluje kao vojnici u oružanim sukobima širom svijeta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako dječji rad reguliraju tri međunarodne konvencije: dvije Međunarodne organizacije rada koje se odnose na zabranu i hitnu eliminaciju najgorih oblika dječjeg rada, te minimalnu dob za stupanje na posao, te Konvencija UN-a o pravima djeteta, još je jako prisutno najozbiljnije kršenje prava djece. Većina djece prisiljena je na rad kako bi pomogla obitelji, uglavnom su apsolutno potplaćena, a njihova prava na zdrav okoliš i školovanje potpuno zanemarena.

Većina te djece, ako i preživi godine djetinjstva, te puberteta, odraslu dob dočekuju bolesna, fizički u nemogućnosti da se prehranjuju radom, pa se i dalje događa da ih prehranjuju njihova vlastita djeca, često na istome poslu, dovedena u jednaku bezizlaznu situaciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina