Obavijesti

News

Komentari 180

Strava! Provodio se sa ženama u stanu gdje je čuvao leš majke

Strava! Provodio se sa ženama u stanu gdje je čuvao leš majke
17

Policija je u stanu na Trešnjevci našla tijelo žene koja je umrla prije četiri godine. U stanu je cijelo vrijeme živio njezin sin. Susjedi su osjetili smrad u stubištu, ali su mislili da je mokraća mačke...

VIDEO

Supruga i ja vidjeli smo susjedu Adelu posljednji put prije četiri godine. Dovezla ju je Hitna pomoć iz bolnice. Njezin sin nam je tada rekao da bila na operaciji jer je slomila kuk, govori vidno uznemiren Goran Trninić (61), stanar zgrade u Ulici Ivana Broza na zagrebačkoj Trešnjevci.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:13

Zagrebačka policija u četvrtak ujutro ušla je u stan na prvom katu zgrade. Prizor ih je zaprepastio. U stanu je bila Adela N. Bila je mrtva. Njezin sin Tibor (59) rekao im je kako je umrla prije četiri godine. Tada je imala 88 godina. Sin je svo to vrijeme povremeno navraćao u njezin stan, dovodio je i prijatelje, a čak ga je prošle godine i preuredio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:39



- Ne znam što da kažem. Užasno je sve to. Kad bismo povremeno sreli njezina sina, pitali bismo ga: ‘Što je s mamom?’. A on je odgovarao da je mama slomila kuk i da je bila u bolnici - i da nije dobro - govori Goran Trninić. Njegova supruga govori kako joj, kada se sada sjeti svih susreta s Tiborom da joj je djelovao čudno.

- Jednu godinu, kad sam dolazila s posla i vidjela svjetlo u stanu, pozvonila sam da vidim kako je njegova majka. Tibor je odškrinuo vrata. Kažem ja njemu: ‘Čujte, samo da pitam, kako je gospođa’. On je nervozno odgovorio: ‘Evo, ja se brinem koliko mogu. Znate, teško mi je’. Ja njemu kažem: ‘Trebate li kakvu pomoć. Mi smo tu pa ćemo uskočiti ako treba nešto obaviti’. On je odgovorio: ‘Ne. Znate, to je moja dužnost, kao sina, brinuti o njoj’. Zapravo mi je to postalo sumnjivo. Pa zašto me nije pustio da je vidim jer ženu dugo poznajem i željela sam joj pomoći - rekla je Estera Gobac Trninić (61).



Prvih dana nakon staričina povrataka iz bolnice dolazila je terenska sestra koja je trebala rehabilitirati staricu. No jedan dan je zvonila i zvonila, a nitko nije otvara. Raspitivala se kod susjede koja je bila dobra s Adelom zna li netko što je s njom jer već dulje ne otvara vrata. Nisu joj znali odgovoriti.

Zvonila je još nekoliko puta na staričina vrata. No i ponovno nitko nije otvara. Nakon toga je prestala dolaziti.

'Majka mi je umrla'

Dani su prolazili, a nitko nije viđao ni staricu ni njezina sina, a onda ga je Estera slučajno srela na ulici. Iznenadila se kad ga je vidjela te ga je upitala: “Gdje ste, kako ste?”.

- Koliko se sjećam, tada mi je jako nervozno odgovorio: ‘Možete misliti kako sam kad nisam imao novca kako bih platio sprovod za preminulu majku’. Kad sam to čula, ostala sam zaprepaštena s velikim upitnicima iznad glave. Kad, gdje je umrla?

Nakon što je Tibor i ostalim susjedima rekao da mu je majka preminula, oni su bili potišteni, no ni na kraj pameti im nije bilo da se iza svega skriva užas.

Stanari zgrade kažu da bi skupili novac za pogreb, no bilo im je sumnjivo jer njezin sin o tome nije htio ni čuti.

Mirovina je uredno stizala

- U međuvremenu smo saznali da je Elektra u stanu gdje je Adela živjela isključila struju zbog neplaćanja računa. Kad je jednom pogreškom, sasvim slučajno, ubačen izvod od mirovine u tuđi sandučić, saznali smo da se i dalje mirovina isplaćuje. Onda je susjeda koja je pokrenula cijelu priču išla u Dom zdravlja u kojemu se vodio karton preminule susjede
Ondje su joj rekli da je njima poznato da se njezin karton vodi i dalje. Potom je otišla na policiju, a tamo su joj rekli da ne mogu učiniti ništa, odnosno da nestanak može prijaviti samo obitelj. Tibor je svo to vrijeme dolazio i odlazio iz stana - kaže Goran Trninić.

Kako je vrijeme prolazilo, susjedima je smetalo što se ne zna gdje je i kada Adela umrla. Krajem prošle godine Goran Trninić je otišao na ‘mirovinsko’ kako bi vidio mogu li oni nešto napraviti te provjeriti zašto se Adeli i dalje isplaćuje mirovina.

- Poslao sam im upit i pitao prima li ta gospođa koje nema, inače naša susjeda, i dalje mirovinu. Dobio sam odgovor da se gospođa i dalje vodi živom. Tada je naša susjeda nekako došla do policijskog inspektora i ispričala cijelu priču, a on joj je rekao da će ispitati stvar - rekao je Goran.

Susjeda koja je pokazala interes s ostalim stanarima jučer nije htjela previše komentirati situaciju i eksponirati se.

- Radila sam to iz dobre namjere jer je žena koja je preminula bila dobra prema svima. Nije zaslužila da tako završi. Posebno bih htjela istaknuti VII. policijsku postaju, kojioj se ovom prilikom stanari i ja zahvaljujemo što su reagirali - rekla je žena kojoj je među prvima bilo sumnjivo Tiborovo ponašanje.

Vrata sobe je zagradio s komodom

On je preminulu majku držao u sobi. Na vrata je stavio komodu, a čavlima su bila zabijena vrata. Nije poznato koja je bila temperatura u toj sobi te je li balzamirao tijelo. Što se tiče smrada mrtvog tijela, susjedi su osjetili taj miris, no nisu previše obraćali pozornost. Protekle godine u proljeće su se žalili jedan drugome da nešto smrdi, a jedan je susjed vidio da lete muhe po stubištu.

- Osjetila sam nekakv smrad, ali smo ga pripisivali susjedovoj mački koja je znala po stubištu vršiti nuždu pa je to onda smrdjelo. Ja sam zapravo to tome pripisivala jer se povremeno osjetio jedan čudan miris - rekla je Estera.
Unazad šest mjeseci Tibor je uređivao stan, dok je njegova mrtva majka bila u sobi.

- Bio sam na bolovanju pa sam čuo radnike kako lupaju čekićem, buše itd. Čak je u tom stanu živio s jednom ženom. Povremeno bi dolazio i odlazio s njom proteklih godine. Zamislite koja je to situacija bila kad u susjednoj sobi imate tijelo mrtve majke, a žena vam dolazi u stan. Zastrašujuće. Kad smo vidjeli mrtvozornika u četvrtak ujutro, sve nam je bilo jasno - rekao je Goran.

Pretjerano ljubazan

Za Tibora kaže da je bio ekstremno ljubazan, čak i do razine pretjerivanja, a da mu nikad nije palo na pamet da bi Tibor učinio nešto takvo.



- Najvažnije je u cijeloj priči da ne možeš vjerovati u to. Čitam novine i crnu kroniku, ali da se to dogodi u stvarnom životu i da imaš nekoga susjeda tolike godine koji živi s mrtvom majkom, to me je šokiralo - u nevjerici govori Goran, a njegova supruga Estera je dodala da bi bilo logično da je Tibor, ako je zatekao mrtvu majku, nazvao Hitnu pomoć i ostale službe.
Inače, Tibor je od 2015. godine do danas bio predsjednik udruge usmjerene razvoju nezavisnog kulturnog i umjetničkog izražavanja. Prije toga bio je generalni direktor poduzeća koje se bavi oplođivanjem domaćih životinja. Na poslovnoj društvenoj mreži navodi da je vlasnik tvrtke koja se bavi medicinskim turizmom te da pružaju profesionalnu uslugu. Tibora je policija nakon provedenog istraživanja privela, a on je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Terete ga za kazneno djelo ostavljanja bliske osobe u teškom položaju te mu prijeti kazna zatvora do tri godine. Također, osumnjičen je za kazneno djelo povrede mira pokojnika te mu prijeti kazna do dvije godine zatvora.
Treće kazneno djelo za koje je osumnjičen je krivotvorenje isprava. Prijeti mu do pet godina zatvora ako se utvrdi da je koristio krivotvorene isprave. Susjedi su pod šokom nakon što su saznali što se zbivalo proteklih četiri godine u njihovoj zgradi.

Kažu da im nije jasno zbog čega je Tibor to učinio te da su njegovi kratki i nervozni odgovori na pitanje gdje je njegova majka i može li joj se kako pomoći pobudili najviše sumnje kod njih.

On se zapravo nije mogao pomiriti sa smrću svoje majke

Ovdje je vjerojatno riječ o dubljem psihopatološkom poremećaju koji nije bio dijagnosticiran ni manifestiran niti se ispoljavao prilikom njegova društvenog funkcioniranja, kaže nam poznati hrvatski psihijatar i sudski vještak Mijo Milas.

- Znači prikrivena bolest, ali se nije manifestirala jer je muškarac očito normalno funkcionirao. Simbioza između majke i njega je sigurno bila strašno jaka i snažna te se tu radilo o izrazito dubokoj emocionalnoj vezi tako da kad je ona umrla, on se nije mogao pomiriti s tim da je nema i da je nestala zauvijek - rekao nam je Milas.

On ne zna kako bi drukčije opravdao ovakav postupak osim da je riječ o prikrivenoj duševnoj bolesti.

- Bilo je slučajeva da majke nisu htjele zakopati svoje sinove nego bi ih mrtve držale u stanu. I tu su u pitanju silne emocije, znamo što je majčinska ljubav. No ovo je stvarno poseban slučaj jer taj muškarac je naizgled bio sasvim normalni član društva, nije bio izoliran od ljudi i bez ženskog društva. Zaista, nevjerojatna životna priča - začuđen je bio i ugledni psihijatar.
Kako je muškarac mogao tako dugo živjeti uz truplo i je li mu smetao nesnosni smrad tijela dok se ono raspadalo?

- Raspadanje tijela ovisi prvenstveno o nizu čimbenika, a to su temperatura, lokacija tijela (unutar kuće, u vodi, u zemlji itd.), vlažnost, strujanje vjetrova, odjeća itd. Razlozi propadanja u ovom slučaju prvenstveno su vezani uz dva ključna čimbenika: vlastitu enzimsku razgradnju tkiva (autoliza) te uz djelovanje bakterija (proces heterolize) koje inače obitavaju u organizmu.
Proces autolize se ubrzava uz povišenu temperaturu, usporava u hladnoći i zaustavlja pri smrzavanju. Bakterije imaju ključu ulogu u pretvorbi mekih tkiva u plin i tekućinu. Počeci truljenja mogu se primijetiti već nakon 24 sata od smrti, a truljenju posebno pogoduje temperatura od 20 do 30°C.

Osim ako se u međuvremenu ne dogodi proces smrzavanja, proces truljenja neprekidno napreduje i postupno uzrokuje raspadanje trupla. Neugodan i intenzivan miris rezultat je truljenja. Ako je tijelo ostavljeno na temperaturi od oko 10 stupnjeva Celzijevih, za proces potpunog raspadanja potrebno je oko četiri mjeseca - rekao nam je forenzičar Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti, profesor na Sveučilištu Penn State i suosnivač Sveučilišnog Odjela za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu.

Ovi procesi zaustavljaju truljenje tijela

Prvi je mumifikacija, koja se razvija u uvjetima toplog i suhog zraka (npr. u pustinji), a drugi saponifikacija, kad je tijelo u vlazi i bez kisika. Tada se masno tkivo razlaže na glicerol i masne kiseline, koje se pretvaraju u sapunastu masu koja ispunjava leš i koči razvoj truljenja, a onda i leš manje smrdi.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca