Obavijesti

News

Komentari 1

Struka je važna: Školujemo se za puškare jer nas čeka posao

Struka je važna: Školujemo se za puškare jer nas čeka posao
2

TRAŽENO ZANIMANJE Srednja škola Duga Resa jedina u Hrvatskoj obrazuje stručnjake za oružje. Prva generacija ove godine završava školovanje. Učenici im dolaze iz cijele Hrvatske...

VIDEO

Osim što je ovo zanimanje otrgnuto od zaborava, pokazalo se da za njime ima i potrebe, jer je svim našim maturantima pružena prilika da se zaposle u tvornici pištolja HS produkt u Karlovcu u kojoj su uspješno pohađali praktičnu nastavu.
Objašnjava nam ravnatelj Srednje škola Duga Resa Nikola Mrzljak. Škola je prije tri godine uvela program obrazovanja za puškare. Jedini su u Hrvatskoj koji školuju za to zanimmanje. Prva generacija od 15 učenika ove godine završava školovanje za puškare.

Tvornica im plaća praksu


- Ova generacija je jako dobra i svi oni imaju prilike iz školskih klupe odmah otići na posao. Godine 2004. školovali smo jednu generaciju puškara nakon čega je program ugašen. Razgovarali smo s tvrtkom HS produkt o našem prijedlogu da školujemo puškare i da djeca kod njih obavljaju praktični dio nastave, a to su u tvornici odmah prihvatili. Čak su im tijekom obavljanja prakse isplaćivali novčanu nagradu, a to je danas rijetkost. U karlovačkoj tvornici naše učenike hvale, pokazali su se dobrim kadrom, no o njima samima ovisi kakvima su se pokazali kao radnici i hoće li prihvatiti njihove zamolbe za posao - kaže dugoreški ravnatelj Mrzljak.


Dodaje da je interes đaka za zanimanje puškara dobar i da u školi imamju učenike iz cijele Hrvatske. Škola ima i Učenički dom u kojem su smješteni đaci iz Istre, Okučana i Zagreba. Sljedeće školske godine u smjer puškara upisat će dvadeset novih učenika.

- Ovaj smjer sam upisao sa željom. Otkad znam za sebe volim oružje, otac mi je registrirani kolekcionar naoružanja, a ja već godinama skupljam militariju pa je bio sasvim logičan slijed da upišem školu za puškara. Završetkom ove škole pružena mi je šansa da mi strastveni hobi ujedno bude i zanimanje. Posao ću zatražiti u HS produktu, gdje sam obavljao i praksu, a ako ga ne dobijem tamo, tražit ću ga u MUP-u. U budućnosti bih svakako želio otvoriti privatni obrt za popravljanje ili prepravljanje oružja – rekao je maturant Verino Joha (17).

U čast prvih maturanata puškara u školi je postavljena prigodna izložba oružja, razne vojne opreme, maketa vojnih vozila i tenkova.

- Većina učenika je upisala školu za ovo zanimanje iz ljubavi prema oružju, neki imaju lovačku tradiciju u obitelji i odrasli su uz tatu i djeda koji su lovci pa su gledali naoružanje i zavoljeli oružje, a neki su ga zavoljeli kroz igre. Uglavnom, od naših učenika očekujemo da će nakon završetka škole raditi u proizvodnji oružja, ili u vojci, ili u MUP-u, te raditi svoj posao, sklapati, održavati te ugađati dugocijevno i kratkocijevno oružje. Mislim da sličan smjer postoji u jednoj školi u Zagrebu, ali riječ je o drukčijem programu – rekao je profesor strojarske grupe premeta i naoružanja te mentor maturanata Davor Vidović.

Brat krenuo sestrinim stopama


Dodaje da njihovi učenici u školi, uz klasične predmete, kroz stručne predmete uče i o hidraulici, pneumatici, balistici, finomehanici te tehničkom crtanju. Mentor Vidović ističe kako se učenici iz dugoreške škole mogu odmah uklopiti u proizvodni proces te da zanimanje puškara nije samo muško zanimanje.

To potvrđuje i maturantica Paulina Petrak. Njezini profesori kažu da se u tvornici pokazala vrlo dobrom te vjeruju da je ondje posao već čeka.

- U puškare sam se upisala čisto iz znatiželje. Ujak mi je lovac, uvijek sam bila okružena oružjem i kod upisa u školu sam se odlučila na ovo zanimanje jer me nije strah oružja i imam poštovanja prema njemu. Na praksi sam prošla cijeli pogon, a najviše sam radila na montaži, na sklapanju oružja. Posao mi je super, zanimljiv je, lagan i namjeravam se zaposliti u HS produktu – kaže maturantica Paulina.

Dodaje da sad bez problema vrlo brzo rastavi i sklopi oružje te da poznaje sve dijelove pištolja ili puške i zna čemu oni služe. Njezinim stopama krenuo je i njezin dvije godine mlađi brat Josip, koji sad završava prvu godinu za puškara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa