Obavijesti

News

Komentari 22

Studeni će biti prohladan i suh, a zima bi ipak mogla biti oštra

Studeni će biti prohladan i suh, a zima bi ipak mogla biti oštra
1

Ovaj vikend je bio već jako prohladan na kontinentu, a već od ponedjeljka slijedi drastična promjena vremena. Studeni bi trebao biti prohladan i suh

VIDEO

Na kraju smo listopada. Ovaj vikend je bio već jako prohladan na kontinentu, a već od ponedjeljka slijedi drastična promjena vremena. Studeni bi trebao biti prohladan i suh, prognozira meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Međutim, nakon malo južine ovih dana slijedi opet hladan kraj mjeseca. Ako se ostvare prognoze, to će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon legendarne veljače 2012. godine, samo je listopad u većem dijelu zemlje kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka. 

Naime, snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno 10, od kojih je čak pet bilo kategorije iznad tri, također utječe na vremenska kretanja. Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što onda rezultira time da se polarni zrak spusti južnije nego inače. Međutim, osim što su poremetili prirodu, poremetili su i proračune. Listopadsko vrijeme je inače jako važno za prognozu zime.

Prije svega, zima ovisi o količini polarnog leda kojega je sada znatno manje od prosjeka. Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je listopadski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega je znatno više od prosjeka, cijelo područje Sibira je prekriveno snijegom. Zatim je tu i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana topliji od prosjeka. Naravno, niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utječe na dugoročnije procjene prognoze. 

Stoga, uslijed uragana i tajfuna, te sagledavši aktualnu situaciju na polovima i količinu snijega, ovi prediktori ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu. 

Naime, zasad je već izvjesno da je hladnoća rano počela te da u studenome ne treba očekivati veće i trajnije južine nego nastavak prohladnog vremena. 

Prognoza za nadolazeći tjedan

U većini krajeva djelomice sunčano i danju razmjerno toplo. Ujutro i prijepodne u unutrašnjosti mjestimice magla ili niski oblaci. Na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području, te u Gorskome kotaru, uz više oblaka ponegdje kiša. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, a na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu od 13 do 16, a najviša dnevna većinom između 15 i 19, na Jadranu 19 i 23 °C, javlja DHMZ.

KOPNO

U utorak djelomice sunčano uz umjeren, u gorju i vrlo jak jugozapadni vjetar i iznadprosječno toplo. U srijedu pretežno oblačno mjestimice s kišom, ponegdje i obilnijom, a uz umjeren sjeveroistočnjak doći će do osjetnog pada temperature zraka. U četvrtak suho i djelomice sunčano, ali i razmjerno svježe uz umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

JADRAN

U utorak djelomice sunčano, a uz više oblaka na sjevernom dijelu mjestimice će biti i kiše. Puhat će umjereno i jako jugo. U srijedu mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, ponegdje i izraženiji, a do kraja dana zapuhat će i bura. U četvrtak suho i djelomice sunčano uz vrlo jaku i olujnu buru te osjetno svježije.

U rujnu prekinut niz od 16 uzastopnih rekordno toplih mjeseci

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za mjesec rujan koji  je drugi najtopliji rujan u povijesti temperaturnih mjerenja (od 1880. godine). Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u rujnu  2016. godine je bila za 0.89 °C veća od temperaturnog prosjeka za kolovoz za 20. stoljeće. To odstupanje je  za 0.04°C manje  od rekordno toplog rujna iz 2015. godine, javlja Crometeo.

Time je prekinut niz od čak šesnaest uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini. Taj niz počeo u  svibnju 2015. i završio s kolovozom 2016. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u rujnu  2016. bila rekordno visoka za mjesec rujan, za 1.29  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 12.0°C.Rekordna toplina je u rujnu zabilježena na području oko Velikih jezera u Sjevernoj Americi, dijelovima središnje i sjeverne Europe, u sjevernim krajevima središnje  Rusije,  na području od jugozapada središnje Azije do sjevera Jemena i juga Omana, kao i na nekoliko područja ekvatorijalne Afrike. Kontinentalni se rekordi prate od 1910. godine i po njima je rujan 2016. u Europi i Aziji bio rekordno topao, u Africi je bio drugi najtopliji, a Sjevernoj Americi treći najtopliji rujan. Samo je zapadna Australija bila hladnija od prosjeka za rujan.

Prosječna temperatura svjetskih oceana u rujnu  2016. je bila  druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.74 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 16.2°C.

Na Sjevernoj polutci rujan 2016. je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.14 °C bio najtopliji rujan. Na Južnoj polutci rujan 2016.  je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.62 °C bio  šesti  najtopliji  rujan.

Klimatska ocjena rujna  2016. prema raspodjeli percentila (legenda: Rekordno (ekstremno)  hladno, znatno hladnije od prosjeka (vrlo hladno) , hladnije od prosjeka (hladno) ,prosječno, toplije od prosjeka (toplo) , znatno toplije od prosjeka (vrlo toplo) , rekordno (ekstremno ) toplo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk