Obavijesti

News

Komentari 6

Studenti: Više ne vježbamo u WC-u, imamo svjetske uvjete

Studenti: Više ne vježbamo u WC-u, imamo svjetske uvjete
8

10 GODINA GRADNJE: Studenti su u staroj zgradi Muzičke akademije ranije vježbali i u zahodima, a sad uče i rade u suvremenim glazbenim laboratorijima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Puno prostora i svjetla, studenti koji u kabinetima i vježbaonicama postaju vrhunski glazbenici. Tjedan dana nakon obnove, instalateri su još spajali kabele, ali Muzička akademija u Zagrebu počela je s radom punom parom i upravo odiše 21. stoljećem.

Potrošenih 210 milijuna kuna na 10-godišnju temeljitu modernizaciju ovoga hrama glazbe osjeti se čim se uđe u predvorje. Čiste linije zidova i stropova, studenti koji na porti s instrumentima čekaju na ključeve za vježbaonice, savršeno oblikovani i iskorišteni prostori, klaviri, koncertne dvorane... Riječ je o prostoru kakav bismo očekivali u vrhunskim obrazovnim institucijama u, primjerice, Berlinu ili Parizu. Naravno da je dekan Dalibor Cikojević i presretan i ponosan.

- Prije smo imali 3000, a sad imamo 9000 četvornih metara. U stvari i 12.000 kvadrata s garažama. Prije smo radili doslovno u uvjetima 18. st. Ovo sad, to su europski standardi - govori nam i još je možda i blag.

Koncertna dvorana od 300 mjesta

- Studenti su nam vježbali u hodnicima, u sanitarnim čvorovima. Jednu sobu dijelilo je šest ili sedam djelatnika akademije - nastavio je Cikojević.

Marko Lukunić/PIXSELL

Sada studenti imaju 35 vježbaonica, od kojih je većina predviđena za individualno sviranje, zaštićenih debelim vratima, debelim staklom, zvučno izoliranih od vanjskog svijeta.

- Možete misliti kako to izgleda kad se vježba u stanu ili u studentskoj sobi. A tek klavir, mnogi studenti nemaju adekvatne uvjete. Uskoro ćemo imati i pravu koncertnu dvoranu od 300 mjesta u prizemlju te još dvije za po 120 posjetitelja na gornjim katovima, predviđenih za diplomske ispite i seminare. Imamo i dva nova apartmana, pa kad nam dođe netko iz, recimo, Royal College of Music iz Londona, možemo ga ovdje smjestiti. To nam je bitno jer ne moramo trošiti na smještaj, a omogućuje nam još bolje kontakte sa svijetom - kaže nam Cikojević.

Uz još neke dorade i nabavke, zgrada će biti sasvim gotova do ljeta. Trebaju dobiti još 50-ak klavira, većih ili manjih, električnih i onih koncertnih koji znaju stajati i po 120.000 eura.

- Mi tu, inače, imamo neke klavire još iz Prvog svjetskog rata - otkrio nam je dekan, posebno nestrpljiv dočekati dva multimedijalna studija za čiju nabavu se spremaju raspisati međunarodni natječaj.

Marko Lukunić/PIXSELL

Nove orgulje vrijedne 1,3 milijuna eura

- Ti studiji će sigurno biti najopremljeniji u Hrvatskoj. Ti pultovi, da ih vidite, pa to izgleda poput svemirskog broda. To je takva tehnološka razina da bi tu, teoretski, bez problema mogli snimati i Njujorška filharmonija ili U2 - kaže zadovoljni i ponosni dekan Cikojević.

U akademiji danas okuplja 550 studenata, 120 stalnih profesora i još nešto vanjskih, jer je riječ o specifičnoj visokoškolskoj instituciji koja jednostavno zahtijeva individualni rad. A osim sve sile tehnike, instrumenata i koncertne dvorane u koju se može ugurati kompletan simfonijski orkestar s povećom publikom, Akademija će se prijaviti i za to da im fondovi EU-a financiraju nabavku pravih, velikih, modernih orgulja, vrijednih 1,3 milijuna eura.

- Mi bismo se i ranije prijavljivali na natječaje, ali još nismo bili u EU. Ovo dosad financirali su pola-pola Ministarstvo, odnosno Sveučilište, i Grad Zagreb - rekao nam je dekan.

Marko Lukunić/PIXSELL

Od njegove suradnice Maje Veže doznali smo da će se koncertne dvorane koristiti i komercijalno, za koncerte i slične priredbe. Logično je da prostori budu što više korišteni, pa i da Akademiji donose financijsku korist. Uz to, ovako modernizirana i s dovoljno prostora na jednome mjestu, Muzička akademija prijavila se za kongres strukovne organizacije AEC 2017. i trebala bi ugostiti 300 dekana, rektora europskih akademija.

Ništa im, međutim, nije palo s neba. Godinama su bili raspršeni na više lokacija u centru Zagreba.

A i preseljenje su iznijeli na svojim mišićima. Posebno treba pohvaliti deset studenata s dvjema knjižničarkama koji su 70.000 svezaka nota, časopisa i udžbenika selili iz suterena u Berislavićevoj, utovarivali i istovarivali iz kamiona.

Mračna i vlažna knjižnica

- Bila je to mračna knjižnica. Bila je mala, nije bilo prostora za studente. Imali smo jednu klupu s malim, otpisanim računalom za pretraživanje i to je bilo to - opisala nam je knjižničarka Željka Radovinović uvjete rada u toj prilagođenoj drvarnici u kojoj su se od 1981. godine tukli s miševima za životni prostor.

Marko Lukunić/PIXSELL

A studenti? Kako oni vide promjenu u svojem životu?

- Ranije smo vježbali u Gundulićevoj, svi skupa, nismo se uopće čuli. Ovdje baš uživamo - rekao nam je student s trubom, jedan od onih koji je nabildao bicepse seljenjem tona materijala za knjižnicu.

Isto kao i njemu, u zvučno izoliranu kabinu upali smo i dvojici s trombonima.

- Na staroj akademiji smo morali vježbati u podrumu. To je bila jedna improvizirana prostorija, smrad, teško se sviralo. A u stanu nismo mogli jer bi se susjedi bunili. Ipak je to glasan instrument - rekao nam je.

Marko Lukunić/PIXSELL

Kotlovnica poput Pentagona

Slažu se da je ovo sad jedan sasvim drugi svijet. Dekan je čak za postrojenja poput kotlovnice i raznih sustava u zgradi rekao da izgledaju “poput Pentagona”. Ali jedna stvar ipak ne štima.

- Imamo novu zgradu, tehnologiju 21. stoljeća, a uvjete održavanja kao u 19. st. Nismo dobili nijednog portira, čistačicu, strojara i kotlovničara. Svi govore o outsourceingu, koji je triput skuplji i sporiji na intervencijama, nego da nekoga zaposlimo. Mislim, dobili smo Rolls Royce, a nemamo mehaničara. Iz EU-a ćemo zato pokušati dobiti novac i za tehničare za studio te slično - dodaje dekan Akademije koji već dvije godine apelira zbog tog problema.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa