Obavijesti

News

Komentari 18

Suđenje Vasiljkoviću: Napad na Jukinac i Glinu trajao cijeli dan

Suđenje Vasiljkoviću: Napad na Jukinac i Glinu trajao cijeli dan
1

Prije napada na Jukinac i Glinu iz pravca Petrinje stigla je kolona od 17 kamiona s vojnicima bivše JNA, a već oko 10 sati započeo je napad i trajao cijeli dan, kazali su svjedoci

VIDEO

Gotovo svi svjedoci koji su se u srijedu pojavili na splitskom Županijskom sudu, gdje se zbog ratnog zločina sudi Draganu Vasiljkoviću, posvjedočili su da je prije napada na Jukinac i Glinu iz pravca Petrinje stigla kolona od 17 kamiona s vojnicima bivše JNA, a već oko 10 sati započeo je napad i trajao cijeli dan, sve dok dio stanovništva nije pobjegao kroz polja i preko rijeke.

Nena Klobučar iz Gline rekla je kako joj se vojnik JNA iz zadnjeg kamiona u koloni obratio riječima: "Što gledaš, majku ti ustašku".

Mjesec dana prije napada zarobljen joj je suprug, a na dan napada u kući je bila sama s 12-godišnjom kćeri, kada ju je susjed, čija je supruga bila pravoslavne vjere, obavijestio da će uslijediti napad. Ona i kći tada su pobjegle u novu kuću, gdje su se skrivale ispod stepenica sve dok napad nije prošao.

"Moj susjed Marjan Babić me upozorio da ćemo biti napadnuti. To mu je rekla supruga koja je sve to doznala od svojih roditelja, isto pravoslavaca. Tenk je bio stotinjak metara od moje kuće koja je prva pogođena. Napad je trajao cijeli dan, pa sam naposljetku s kćerkom i još dvadesetak mještana pobjegla preko rijeke", kazala je Klobučar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spomenuti Marjan Babić na sudu je potvrdio kako mu je supruga to jutro otišla do kuće roditelja te pred garažom zatekla dvojicu naoružanih muškaraca. Majka joj je rekla da se ne treba bojati jer joj oni neće ništa, te joj otkrila da će uslijediti napad, ali da nikome o tome ne govori. Požurila je natrag i to rekla suprugu koji je potom obavijestio susjedu. Kada je počelo granatiranje, Babić je otišao otvoriti prozore kuće da ne bi eksplodirali, te u tom trenutku vidio da se puca iz tenka. Bilo je pogođeno vozilo u kojem su bili hrvatski policajci.

Tadašnji župnik Juraj Jerneić u svom je iskazu naveo da je tijekom Domovinskog rata, u četiri župe koje je vodio, stradalo 380 ljudi, da je cijelo vrijeme kao i ostali svećenici pisao izvješća što se događa sa župom, župljanima i zgradama, a sve to poslao u Zagrebačku nadbiskupiju, nakon čega je tajnik izdao knjigu "Spaljena zemlja". Izrazio je uvjerenje da je cilj napada bila crkva, jer su svi projektili upravo padali tik uz nju, pa je među ostalim u granatiranju bila oštećena i sakristija.

"Tijekom napada sam bio u župnom stanu. Crkva je primila više od 30 pogodaka, a poslije je srušena eksplozivom. Prikupio sam četiri kilograma ostataka granata, odnosno topovskog zrna koje je bilo razbacano oko crkve. To govori o silini napada na crkvu", kazao je Jerneić.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Među ostalim ga se tereti da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano u bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a