Obavijesti

News

Komentari 73

Suci obustavljaju stare ovrhe, a to je spas za tisuće građana

Suci obustavljaju stare ovrhe, a to  je spas za tisuće građana
1

Suci su napokon počeli skidati stare ovrhe što će dovesti do masovne deblokade građana. Više od 230.000 građana su blokirani i zajedno duguju 26 milijardi kuna

VIDEO

Tri godine se borim s ovrhom za televizijsku pristojbu. Kad platite glavnicu, niste riješili problem i skinuli blokadu. Priča je to Josipa Tisovca iz mjesta pokraj Siska.

Josip i deseci tisuća drugih građana kojima su računi blokirani godinama sad dobivaju novu priliku. Sudovi su napokon počeli skidati stare ovrhe što će dovesti do masovne deblokade građana. Tri ovršna zakona koja su vrijedila do ovoga rujna propisivala su da nenaplaćene ovrhe ne mogu trajati vječno nego samo od tri mjeseca do godinu dana. Ako se dug ne naplati, račun je morao biti deblokiran. Samo što suci dosad nisu provodili te zakone. 

Više od 230.000 građana su blokirani zbog dugova više od godinu dana i zajedno duguju gotovo 26 milijardi kuna. Odvjetnik Mićo Ljubenko kaže da su suci sad napokon počeli skidati stare, dugotrajne ovrhe pokrenute po starim zakonima. To su mogli raditi posljednjih devet godina, ali nisu. Da su radili, danas ne bi trebali žurno predlagati Zakon o osobnom stečaju, upozorava Ljubenko.

- Uzrok je nepažnja sudaca koji nisu pratili stanje ovrhe, ali i građana koji su ovršeni te koji nisu tražili besplatnu pravnu pomoć i upozorili sud da skine blokadu - kaže Ljubenko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad sud potvrdi ovrhu, banke i poslije Fina dužne su po zakonu izvijestiti suca ako ona nije provedena. Ako ovrha nije bila provedena, sudac ju je sam morao skinuti nakon isteka zakonskog roka, ali očito nisu pratili slučajeve. Po zakonu iz 2005. račun se morao deblokirati nakon šest mjeseci nenaplaćene ovrhe, po onom iz 2008. godine nakon godinu dana, a po onom iz 2012. godine već nakon tri mjeseca. Suci su tek sad počeli masovnije skidati ovrhe. 

Telekomu, banci, komunalnom poduzeću ili nekom drugom kome građanin duguje ostaje pokrenuti novu ovrhu. Ljubenko procjenjuje da ih neće biti u tolikoj mjeri.

- Neka dugovanja su u zastari, a neka su premala da bi se vjerovniku isplatilo ići u novi postupak - kaže Ljubenko.

Ostaje glavno pitanje zašto su suci tek sad počeli primjenjivati zakone. Na to pitanje nema jasan odgovor ni Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. On kaže da je svaki slučaj zaseban i treba vidjeti jesu li banke i Fina zaista obavijestili suca da dug nije naplaćen.

- Ne želim pravdati suce, ali pitanje je jesu li bili informirani - kaže Sessa.

Ljubenko odgovara na to da su sigurno bili informirani, a da i on upozorava četiri godine da se zakon ne provodi.

U Udruzi blokiranih kažu kako će nova praksa pomoći u deblokadi građana, ali podsjećaju na svoj stav da je čitav Ovršni zakon neustavan i da u Europi nema takve slične prakse.

- Suci su bili samo poput daktilografkinje u procesu ovrha iako su trebali provjeravati njihovu zakonitost i ukinuti ovrhe koje su nenaplative. Što će sad biti s onima kojima su uništeni životi zbog nezakonitih blokada? Trebali bi sucima poslati ovrhe za svu štetu koju su pretrpjeli - kaže predsjednica udruge Miriam Kervatin.

U novom Ovršnom zakonu koji je na snazi od rujna više nema odredbi da se račun mora deblokirati ako se nakon nekog vremena ovrha ne može naplatiti. Sve starije ovrhe potpadaju pod starije zakone u kojima postoji rok. 

Iz Ministarstva pravosuđa nisu nam odgovorili na pitanje zašto su tu odredbu izbacili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu