Obavijesti

News

Komentari 15

Šuica i Škrlec: 'Još trebamo vize za SAD, neka EU to riješi'

Šuica i Škrlec: 'Još trebamo vize za SAD, neka EU to riješi'
1

Europska komisija je 12. travnja 2016., zatražila od Vijeća i Europskog parlamenta da do 12. srpnja zauzmu stajalište o daljnjim koracima za ispravljanje reciprociteta s trećim zemljama

VIDEO

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Davor Škrlec i Dubravka Šuica zatražili su od Europske komisije u utorak, nakon što je istekao rok Europskom parlamentu i Vijeću za očitovanje o vizama SAD-a za građane Hrvatske i četiri države EU-a, da primijeni načelo reciprociteta kako bi utjecala na SAD i riješila pitanje nejednakog položaja građana Unije u viznoj politici SAD-a.

Europska komisija je 12. travnja 2016., zatražila od Vijeća i Europskog parlamenta da do 12. srpnja zauzmu stajalište o daljnjim koracima za ispravljanje reciprociteta s trećim zemljama u području vizne politike, odnosno da se očituju o uvođenju viza za državljane SAD-a i Kanade s obzirom da SAD nije ukinuo vize za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, a Kanada Bugarske i Rumunjske.

Odluku o odgovoru na izostanak viznog reciprociteta Komisija je, po uredbama i sudu EU-a, imala pravo samostalno donijeti 12. travnja, ali je, po priopćenju ureda zastupnika Škrleca,  "svjesno, kako bi odugovlačila s procesom", uputila ovo pitanje Vijeću i Europskom parlamentu.

Europski parlament je ranije iskazao stav da je ta odluka, odnosno delegirani akt, u nadležnosti Komisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Davor Škrlec (Zeleni) smatra kako je postupkom Komisije prekršena europska regulativa o viznom režimu donesena 2013. godine kojom se jamči načelo reciprociteta i obaveza svih država članica na uvođenje viza trećim zemljama koje zahtijevaju vizu i za samo jednu državu članicu, te da je očito kako se europska pravila ne primjenjuju jednako na sve i nisu učinkovita kada se radi o trećim državama poput SAD-a i Kanade.

"Nepoštivanje europskih pravila prvenstveno oslabljuje pregovaračku poziciju europskih institucija u pregovorima s SAD-om, a posebno kada je u pitanju i TTIP jer pokazuje kako EU nije u mogućnosti dosljedno provoditi svoje odluke u svrhu zaštite prava građana. Neprimjenom regulative o viznom režimu iz 2013. godine građane pojedinih država članica se nepravedno diskriminira, pa tako i Hrvatsku. 

Očekujem da Europska komisija preuzme odgovornost i što prije u skladu sa svojim ovlastima, koje su joj dane novim EU pravilima i potvrdom Suda Europske unije, donese delegirani akt kojim će se provesti načelo reciprociteta i uvede viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a. Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana u europske institucije, a istovremeno osigurati i jednakost u pregovorima s međunarodnim partnerima“, ocjenjuje Škrlec, priopćio je njegov ured u utorak.

Zastupnica Dubravka Šuica (HDZ/EPP) je kao članica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa SAD-om više puta uputila pitanja veleposlaniku EU u Washingtonu Davidu O'Sullivanu i američkom veleposlaniku u EU-u Anthonyju L. Gardneru, kao i Europskoj komisiji, o ukidanju viza za hrvatske građane, priopćio je ured zastupnice, a u utorak je, obzirom da je prošlo već tri mjeseca od zadnjeg Komisijinog očitovanja, ponovno uputila parlamentarno pitanje Europskoj komisiji i Vijeću.

"Imajući u vidu rok za ispravljanje reciprociteta koji je istekao 12. travnja 2016., upućujem pitanje Komisiji i Vijeću: koji su sljedeći koraci kojima namjeravate utjecati na SAD da ukinu vize za građane EU, te tako eliminirati diskriminaciju ovih pet zemalja članica Europske unije i time primijeniti poznato načelo reciprociteta", upitala je Dubravka Šuica.

Zastupnica Šuica naglasila je da je i ovo jedan od načina kako vratiti povjerenje građana u EU i njezine institucije, osiguravajući jednakost i eliminirajući diskriminaciju među zemljama članicama Europske unije.

Budući da je načelo reciprociteta ukidanja viza dio zajedničke vizne politike EU-a, to može biti razlog za obustavu ukidanja viza za građane tih trećih zemalja ako u roku 24 mjeseca treće zemlje ne isprave izostanak reciprociteta. Građani SAD-a slobodno putuju Europskom unijom, dok građani Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske moraju ispunjavati zahtjevnu aplikaciju za vizu.

Zastupnici Odbora za građanske slobode u Europskom parlamentu su u raspravi održanoj 20. travnja rekli da bi Europska komisija trebala poštovati važeće zakonodavstvo i usvojiti pravne mjere kojima se privremeno uvode vize za građane SAD-a i Kanade. 

Većina zastupnika izrazila je žaljenje zbog odluke Komisije objavljene 12. travnja u kojoj Komisija od Parlamenta i Vijeća traži da do 12. srpnja iznesu stajalište "o najprikladnijim daljnjim koracima" u vezi s viznim politikama SAD-a i Kanade. Zastupnici inzistiraju na tome da Komisija mora ili usvojiti delegirani akt kojim ukida bezvizna putovanja iz tih dviju zemalja ili predstaviti prijedlog reformi trenutnih pravila o viznom reciprocitetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina