Obavijesti

News

Komentari 132

'Makljaža' na sudu: Odvjetnik vrijeđao sutkinju pa ga istukli

'Makljaža' na sudu: Odvjetnik vrijeđao sutkinju pa ga istukli
1

ZAGREB: Odvjetnik Selim Šabanović tvrdi kako je samo htio vidjeti spis, a sutkinja ga je odbila. Pozvala je zaštitara koji mu je, kaže, zavrnuo ruku i nabio mu glavu o stol

VIDEO

Predsjednica Parničnog odjela sutkinja Davorka Ćurko svakog utorka prima stranke i pritužbe. U vrijeme kad ne prima stranke do nje je došao odvjetnik Selim Šabanović koji je tražio neke podatke. Dala mu je informaciju, no kako je bio neugodan i vrijeđao je pozvala je osiguranje koja ge je onda silom moralo udaljiti, kazala nam je sutkinja Laura Crnić Klapšić, glasnogovornica Općinskog građanskog suda u Zagrebu o incidentu koji se u utorak dogodio u "palači pravde". Odvjetnik Šabanović tvrdi kako nikoga nije vrijeđao te kako je pretučen:

- Zbog uvida u stanje spisa moje stranke kao tužitelja na koji se čekala revizija Vrhovnog suda, koja je na sud otpremljena još krajem rujna, u utorak sam zajedno s kolegom iz mog odvjetničkog ureda navratio na zagrebački Općinski sud. Tajnica na sudu mu je kazala da dođem kada se sutkinja vrati s bolovanja iako je moj pripravnik na sud išao već tri puta zbog iste stvari i spis uopće nije bio evidentiran. Otišao sam kod predsjednice parničnog odjela Davorke Ćurko Nasić želeći kao odvjetnik izvršiti uvid u spis iz razloga što presuda nije otpremljena. 

'Straža me izbacila van, pozvala ih je sutkinja'

Sutkinja je kazala kako nema vremena gledati stanje spisa i rekla neka dođem ponovo kada se sutkinja vrati s bolovanja te da nema više sa mnom što razgovarati iako je to samo nekoliko minuta posla. Ljubazno sam sutkinji Ćurko Nasić kazao kako je moje pravo da izvršim uvid u spis. Međutim, ona je pozvala stražu da me izbaci van. Ubrzo je uletio pravosudni policajac koji, navodno, već ima četiri prijave protiv sebe. Čovjek je odmah navalio na mene. Zavrnuo mi je ruku. Nabio mi je lijevom rukom glavu o stol i potom srušio na pod. Stao mi je nogom na prsa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nisam mogao sebi doći kako me je udario glavom o pod. Čuvši neku buku utrčao je moj kolega i tu smo ostali sjediti 10-ak minuta da dođem k sebi. Nevjerojatno je to nasilničko ponašanje pravosudnog policajca. Nikakve incidentne situacije nije bilo, niti je tko vikao niti išta. Policajcu sam kazao da je pretjerao. Mislim da je pravosudni policajac dobrano prekoračio svoje ovlasti, a i sutkinja je postupila neprofesionalno i zbog ovog incidenta ću poduzeti sve zakonom mi dozvoljene radnje. Kako me od udarca jako boljela i još boli glava otišao sam kod liječnika koji me uz potrebu mirovanja i otvoreno bolovanje uputio na dodatne pretrage kod neurologa – pojašnjava zagrebački odvjetnik Selim Šabanović. 

Neslužbeno saznajemo kako je, pravosudni policajac, kada odvjetnik nije htio izaći iz sudnice te je polegao na stol uhvatio s leđa za vrat i izvukao ga. Navodno su mu tada ponudili da pozovu Hitnu pomoć i da pregeladju liječnici no odvjetnik je to, navodno, odbio.

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) osuđuje svako nasilje te napominje kako s konkretnim slučajem nisu dovoljno upoznati da bi ga mogli komentirati no ističu kako su upoznati sa stanjem i problemom s odvjetnicima na Općinskom građanskom sudu:

Sindikat je zabrinut ponašanjem pojedinih odvjetnika koji vrijeđaju pravosudne policajce kad ih zatraže službene iskaznice. Pojedini odvjetnici daju svoje službene iskaznice ljudima koji nisu odvjetnici, a kod nekih odvjetnika prilikom pretgarage njihovih aktovki i torbi pronalaze se stvari koje se ne smiju unositi na sud. 

Što se tiče pritužbi na rad djelatnika pravosudne policije pitanje je koliko su utemeljene i da li se provodi istraga povodom tih pritužbi jer svako može prijaviti – kaže Jelenko Krešo, dopredsjednik SPPH i povjerenik odjela osiguranja pravosudnih tijela. Krešo kaže da sindikat traži da se ispita i utvrdi odgovornost prijavljenih pravosudnih policajaca te da oni odgovaraju ako su odgovorni no, također traži da se, ako se utvrdi da je postupanje pravosudnih policajca bilo po zakonu, protiv osoba koje su ih lažno prijavile povede postupak zbog lažnih optužbi.

HOK: Osuđujemo bilo kakve napade na odvjetnike

S incidentom u "palači pravde" upoznati su i u Hrvatskoj odvjetničkoj komori:

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) nije službeno zaprimila očitovanje kolege Šabanovića te ćemo se detaljnije moći izjasniti nakon očitovanja svih sudionika incidenta.

HOK ponovno osuđuje bilo kakve napade na odvjetnike u obavljanju njihove službe, a posebno zabrinjava ako takvo neprimjereno ponašanje dolazi od pravosudnog policajca na kojeg već postoje pritužbe odvjetnika i o kojima se razgovaralo jučer na sastanku u Ministarstvu pravosuđa gdje su bili predstavnici HOK-a, Ministarstva pravosuđa i Pravosudne policije.

HOK uvijek apelira na suce i kolegijalni odnos prema odvjetnicima koji moraju obavljati svoju službu na najbolji mogući način za svoje stranke. Za uspješno obavljanje odvjetničke službe nužno je razumijevanje, međusobno uvažavanje i kolegijalnost sudaca i odvjetnika - poručili su iz strukovne udruge odvjetnika.

'Nije htio otići ni kad ga je zamolio policajac'

I u Upravi za zatvorski sustav kažu da su upoznati s incidentom. Navode kako je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zatražena iz ureda predsjednice Parničnog odjela intervencija pravosudne policije jer odvjetnik Selim Šabanović, koji je bio primljen izvan uredovnog vremena za primanje stranaka, nije želio napustiti sudnicu dok mu se ne omogući uvid u jedan predmet koji se nalazio u referadi sutkinje koja je trenutno na bolovanju. 

Do dolaska pravosudnog policajca navedeni odvjetnik je ponovo zamoljen od strane sutkinje da napusti sudnicu, što je kategorički odbio, a isto je učinio kad je to od njega zatražio i pravosudni policajac. 

Službenik pravosudne policije u nekoliko je navrata ponovio zahtjev da napusti sudnicu, na što se odvjetnik oglušio uz verbalno negodovanje. 

Kako i dalje nije napuštao sudnicu službenik pravosudne policije primio ga je za ruku, na što je odvjetnik pružio otpor te je potom službenik pravosudne policije primijenio sredstva prisile i izveo odvjetnika  iz sudnice-

Sukladno propisima koji reguliraju  primjenu sredstava prisile odvjetniku je ponuđeno pozivanje hitne pomoći, a što je odvjetnik odbio. 

U tijeku je, od strane Službe osiguranja pravosudnih tijela, utvrđivanje svih okolnosti događaja i detaljna analiza ovog incidenta, ističu u Upravi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS