Obavijesti

News

Komentari 33

Sve je improvizacija: Radili su oružje od pašteta i kinder-jaja

Sve je improvizacija: Radili su oružje od pašteta i kinder-jaja
11

Majstori: U splitskom su škveru trojica inženjera Kaćanski, Belsa i Bilić izradila oružja čija je vrijednost veća od 10 milijuna kuna. Radili su bombe, rakete...

VIDEO

Tijekom Domovinskog rata iz splitskog škvera izašlo je oružja vrijednog više od 10 milijuna kuna . Oružje je nosilo konspirativno ime PGB, a riječ je o početnim slovima trojice inženjera, pokojnog Pavla Kaćanskog, Gorana Belasa i Borisa Bilića.

Osmislili su tri tipa bombi “škveranki”, ručni bacač granata, odskočne i protupješadijske mine , bacač svjetlećih metaka, ručne dimne bombe, termobarične bombe, bombobacač, prigušivače... Boris Bilić (61), koji je do rata bio projektant razvoja tehnologije, na raspolaganje se stavio još godinu dana prije nego je rat uopće počeo.

- Većina oružja bila je onesposobljena i prvi zadaci su nam bili izraditi ili popraviti dijelove oružja ostavljenog u skladištima civilne zaštite. Ubrzo se pokazalo da bi trebalo izraditi i ručne bombe koje smo u nedostatku vojnog eksploziva punili onim privrednim - prisjeća je Bilić, koji je sa svojim oružjem prošao sva ratišta kako bi ga isprobao.

''Limenke paštete bile su izvrstan dio''

No u tim vremenima, kada mnogo toga nije bilo dostupno, Bilić je mnogo improvizirao.

- U svom oružju, koje je imalo izbačno punjenje, koristili smo limenke paštete koja se pokazala kao izvrstan dio. Za upaljač za paljenje dimnih bombi na Petru Krešimiru IV. koristili smo ‘kinder-jaje’, ono plastično jaje u kojem stoji igračka, a vanjsku opnu nitroglicerinske tablete punili smo barutom i ona je služila kao upaljač za dimni tenkovski uložak. Poslije smo standardizirali i tehničke elemente i kemijske smjese, a limenka paštete je ostala standardni dio - kaže Bilić koji je osmislio i rakete dometa do sedam kilometara, a koje su se koristile i za bacanje propagandnog materijala.

- Deset takvih raketa s propagandnim materijalom namijenjenim dubrovačkom području godinu dana držao sam ispod kreveta. Naime, u vrijeme kad smo ih proizveli, nije više bilo potrebe za njima pa sam ih čuvao i naposljetku smo ih iskoristili za zadarsko područje 1994. zbog čega smo ih morali puniti novim lecima - prisjeća se Bilić koji je zbog stručnosti i kreativnosti tijekom rata bio vrlo cijenjen i tražen među zapovjednicima.

Generalu Rosi izradili tri bombobacača

Tako je jednom dobio zadaću da prema uzorku bofors zatvarača izradi novi. Uzorak je iz ratne luke Lora ukrao i donio Ljubo Zajc. Prije stručnjaka iz Brodosplita to nitko u Hrvatskoj nije uspio. Oni su posao završili u samo 15 dana, a njihovu ispravnost isprobali su pokraj Trogira.

POGLEDAJTE VIDEO: Oružane snage Republike Hrvatske na probnom mimohodu povodom proslave 'Oluje'

Pokretanje videa...

24sata 00:29

- General Ante Roso došao je s zahtjevom da mu izradimo tri bombobacača i 1000 granata. Sjećam se, bio je ponedjeljak. Pitao nas je hoćemo li uspjeti. Naravno da smo uspjeli. U petak, točno u dogovoreno vrijeme, u 17 sati, dobio je naručeno i još 2000 granata - prepričava Bilić.

No osim toga u škveru su se radili i transporteri za koje se također veže jedna zanimljivost. Naime, valjalo je premjestiti komande s desne na lijevu stranu jer su škverska vozila bila engleske proizvodnje. U škveru se radio i oklopni vlak, ali, kaže Bilić, on na njemu nije radio. O Bilićevu oružju pisali su i strani specijalizirani vojni časopisi .

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vojni inventar

Pokretanje videa...

24sata 00:32

Knjiga o 'Oluji'

Istinita svjedočanstva heroja 'Oluje' uz autentične fotografije iz privatnih albuma.U prodaji je na svim kioscima Tiska i na Mondo web shopu po cijeni od 49,90 kuna.

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je