Obavijesti

News

Sve što trebate znati o gradu zanimljive povijesti i energije

Sve što trebate znati o gradu zanimljive povijesti i energije
4

Prije dvije godine obilježena je 25 godišnjica od pada Berlinskog zida koji je postao simbol podijeljene Europe

Priča o padu i onome što je zid predstavljao za tadašnju Europu dobro je poznata, a svi se slažu da nakon pada više ništa nije bilo kao prije.

Zid koji je dijelio Berlin na komunističku i kapitalističku vođenu politiku konačno je srušen 9. studenog 1989. godine, a preko 5 tisuća ljudi uspješno je pribjeglo iz Istočne u Zapadnu Njemačku na najmaštovitije načine. Od iskopanih tunela preko balona, većina ih je uspjela u naumu dok ih je preko stotinu poginulo prilikom pokušaja prelaska zida.

Danas, 27 godina nakon rušenja, Berlin je kreativan grad koji privlači posjetitelje diljem svijeta.

Berlin Wall

Zarazna energija ovoga grada može se osjetiti na svakom kutu, a zidovi pričaju posebne priče zahvaljujući grafiterskim remek djelima.

Najpoznatija je svakako East Side Gallery koja se proteže preko originalnog Berlinskog zida, a najbolje prikazuje uličnu umjetnost Berlina u kojem ne trebate ići u muzeje da biste doživjeli umjetnost. Zidovi Berlina prava su umjetnička djela i stalni postav grada u kojem subkulture uspješno egzistiraju godinama.

Među poznatijim simbolima Berlina su Brandeburška vrata i televizijski toranj kao simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Na vrhu se nalazi vidikovac s kojeg pogledom Berlin imate na dlanu.

Berlin skyline with Spree river in summer, Germany

Berlin nudi pregršt različitosti, a posebno ga vole alternativne subkulture, uspješno asimilirane u društvo. Uostalom, što Berlin predstavlja za kreativce najbolje govori legendarna berlinska faza Davida Bowieja kojoj možemo zahvaliti na rock himni grada, omiljenim Herojima. Pjesma koja je odzvanjala na kultnom koncertu 1987. na samom Berlinskom zidu postala je simbol dugogodišnje podijeljenosti, a mnogi ovaj koncert smatraju početkom kraja podjela i otvaranju novog poglavlja u životu Berlina.

S pola milijuna stranaca među stanovništvom svrstava ga među sam vrh multikulturalnih gradova na svijetu tako da ćete rijetko naići na istinske Berlinjane.

Prije nego ga posjetite donosimo vam par zanimljivosti koje će zasigurno niste znali o Berlinu.

Najduža galerija na svijetu

Poznata East Side Gallery proteže se na 1.3 kilometra preko ostataka Berlinskog zida, a s preko sto umjetničkih djela različitih grafitera iz cijelog svijeta čini je najdužom svjetskom galerijom na otvorenom.

berlin wall east side gallery

Više muzeja nego kišnih dana

Preko 180 muzeja privlači 15 milijuna posjetitelja godišnje koji raznovrsnom ponudom mogu zadovoljiti gotovo svačije ukuse. Dom Bauhausa, najutjecajnije škole arhitekture nalazi se u berlinskom Muzeju dizajna gdje možete pogledati radove Gropiusa, Kandinskog i drugih poznatih imena modernizma.

Svakako posjetite i Currywurst muzej koji je u potpunosti posvećen nezaobilaznom berlinskom fast-food simbolu. Otkrijte povijest poznatog jela na zabavan način i saznajte zašto je Wolkswagen najveći njemački proizvođač kobasica. Ulaznica od 11 eura svrstava ga među skuplje muzeje, ali jestivi suveniri poput "Currywursta u šalici" su svakako najslađi dio posjete.

Tisuću načina za kupovinu pive u bilo koje doba dana

Da, dobro ste pročitali, tisuću trgovina u Berlinu radi od 00-24h u kojima možete naći sve, od pive, grickalica pa do toaletnog papira. U Berlinu sa "Spätijima" nikada niste žedni ni gladni.

Kako biste zaobišli svakodnevno, više od 40 najpoznatijih odredišta, iskoristite pogodnosti koje kao korisnik Mastercard® i Maestro® kartica ostvarujete putem platforme Priceless® Cities Away. Ne morate 'potegnuti' daleko – jedinstvena iskustva možete imati i u europskim biserima poput opjevanog Berlina, Madrida, Pariza, Stockholma i brojnih drugih. 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje