Obavijesti

News

Komentari 135

Svetac i Papa: Prije točno 10 godina umro je Ivan Pavao II.

Svetac i Papa: Prije točno 10 godina umro je Ivan Pavao II.
11

Bio je omiljeni Papa. U Hrvatskoj je bio čak tri puta. Preživio je dva atentata. Dok je bio mali, htio je postati pilot jer je mislio da Poljak ne može postati Sveti Otac

VIDEO

Prošlo je deset godina otkako je umro Sveti Ivan Pavao II., jedan od najomiljenijih Papa u 20. stoljeću. Poglavar Katoličke crkve je bio čak 27 godina. Preživio je dva atentata, s Hrvatskom je imao poseban odnos i posjetio nas je čak tri puta, a nakon smrti priznata su mu dva čuda zbog kojih su ga proglasili svetim.

Žena čudesno ozdravila od aneurizme, časna sestra od  Parkinsonove bolesti

Iako se javilo više ljudi koji su tvrdili da ih je izliječila molitva Papi, među kojima su dječak koji je bolovao od raka bubrega i djevojka koja se probudila iz kome, na kraju su Ivanu Pavlu II. priznali čudesno ozdravljenje žene s Kostarike i francuske redovnice.

Floribeth Mori Díaz s Kostarike liječnici su dijagnosticirali aneurizmu, odnosno abnormalno lokalno proširenje krvnih žila. Bez kirurškog zahvata njezin je problem nestao. Prvo čudo po zagovoru Ivana Pavla II. bilo je ozdravljenje redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istu je bolest imao i Ivan Pavao II. kojem se ustrajno molila. Bolest joj je dijagnosticirana 2001. Nakon smrti Pavla Ivana II. njezino se stanje iznenada pogoršalo, da bi se ujutro 3. lipnja iste godine probudila potpuno zdrava.

Na sprovodu Ivana Pavla II. vjernici su nosili transparente na kojima je pisalo "Santo Subito" (Odmah ga proglasite svetim). Proces kanonizacije započeo je njegov nasljednik papa Benedikt XVI. koji je prekršio uobičajeno pravilo o petogodišnjem razdoblju čekanja.

Papa Franjo je na misi kojoj je koncelebrirao papa u miru Benedikt XVI., Ivana Pavla II. i papu Ivana XXIII. proglasio svetim 27. travnja prošle godine. Izabran je taj datum jer je tada padao blagdan koji je Ivan Pavao II. bio odredio za prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja 2005. godine i te je godine to bila noći koja je prethodila blagdanu Božanskog milosrđa. Na misi  na kojoj su proglašeni svetima je bilo oko 800.000 vjernika.  

Htio biti pilot jer "Poljak ne može postati Papa"

Ivan Pavao II. odnosno Karol Józef Wojtyla 264. Papa, rodio se 18. svibnja 1920. godine u mjestu Wadowice u Poljskoj.

Emilija, majka malenog Karola Jozefa, susjedima je često ponavljala da će Lolek biti velik čovjek. Nadimak Lolek je dobio u osnovnoj školi, a zvali su ga i Lolus. 

Godine 1927., nakon što je američki pilot Charles Lindbergh zrakoplovom preletio Atlantik, malog Karola su upitali što bi htio biti kad odraste. 

- Bit ću pilot - odgovorio je. Zatim su ga pitali zašto ne bi bio svećenik pa je uzvratio: 'Zato što Poljak može biti drugi Lindbergh, ali ne može postati Papa'. Već u gimnaziji počeo se angažirati u crkvi. U školi se bavio nogometom. U razredu je bilo nekoliko Židova, a mladići bi se kada bi igrali nogomet dijelili u dvije ekipe, katoličku i židovsku. Na golu jedne ekipe stajao je Karol Wojtyla, a s druge Poldek Goldberger, zubarev sin. Ponekad bi u ekipe dovodili igrače iz drugih razreda, no u židovskoj ekipi ne bi bilo dovoljno igrača. Tada bi na golu za Židove branio Lolek. 

Bavio se i drugim sportovima - klizanjem, skijanjem i planinarenjem, a volio je i plivanje, vožnju biciklom i spuštanje kanuom. Rano se počeo baviti glumom u raznim kazališnim skupinama. Nakon završetka gimnazije s ocem se preselio u Krakov gdje se troumio između glumačke karijere, studija filozofije i studija teologije. Ipak se odlučio za Filozofski fakultet na kojemu je s poljskim piscem Juliusom Kidrinkim osnovao kazalište. Nakon dolaska nacista u Poljsku, Karol je ilegalno nastavio studije i širio pacifističke ideje, a govorio je i kako se otpor nacistima može pružati i bez oružja. Papa Ivan Pavao II. bio je dugogodišnji skijaš, a tijekom svojeg pontifikata najčešće je posjećivao skijalište Terminillo u blizini Vatikana. 

Papa Ivan Pavao II. preživio je dva atentata

Turčin Mehmet Ali Agca pokušao je ubiti papu Ivana Pavla II. u svibnju 1981. godine na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Papu su dva metka pogodila u trbuh te po jedan u svaku ruku. Ranjena su i dva vjernika koja su bila u blizini. Papu su operirali pet sati i zbog tog je atentata do kraja života imao zdravstvenih problema. 

Naručitelj napada niti danas nije poznat. Papa je kasnije otišao u zatvor i Agci sve oprostio. Tek 2008. godine otkriveno je da je papa Ivan Pavao II. preživio još jedan atentat godinu dana nakon napada na Trgu sv. Petra. Pokušao ga je ubiti konzervativni španjolski svećenik sa psihičkim smetnjama, Juan Fernandez Krohn (66). Krohn ga je ranio nožem u bok. Bilo je još pokušaja atentata na Papu. Između ostalih i u Sarajevu 1997. godine.

Posebna veza: Hrvatsku je posjetio tri puta

Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta u devet godina. Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku. Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zračnu luku Zagreb doletio je 10. rujna 1994. godine.  Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca te je vodio misu na hipodromu na kojoj je bilo oko milijun ljudi. Drugi put je papa Ivan Pavao II. u Hrvatsku došao 2. listopada 1998., a ostao je do 4. listopada. Na misi u Mariji Bistrici je pred 500.000 vjernika proglasio blaženim Alojzija Stepinca. Zadnji dan posjeta Papa je bio u Splitu gdje je služio svetu misu na Žnjanu. 

Treći i posljednji put papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku dvije godine prije smrti. U Hrvatsku je stigao 5. lipnja 2003. godine i ostao je do 9. lipnja. To je bilo njegovo 100. putovanje izvan Vatikana i Italije. Doletio je u zračnu luku na Krku. U luci Gruž u Dubrovniku služio misu tijekom koje je proglasio blaženom Mariju od Propetog Isusa Petković. Trećeg dana posjeta služena je misa na sportskom aerodromu u Osijeku. Posjetio je i Đakovo. Na blagdan Duhova Papa je bio na misi u Rijeci, posjetio je Svetište Gospe Trsatske i tamo je ostavio svoju krunicu kako bi se  Gospa molila za njega tijekom života i nakon smrti. Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj služio je misu na zadarskom Forumu. Taj susret s ostarjelim Papom bio je jako emotivan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto