Obavijesti

News

Komentari 128

Tajnica u MORH-u na lažnim je dnevnicama ukrala 1,5 mil. kn

Ona je tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenog 2012. godine lažirala je čak 942 putna naloga na temelju kojih joj je mjesečno u prosjeku isplaćivano oko 16.000 kuna

VIDEO

U nedavno otkrivenoj aferi 'dnevnice' isplatom nepostojećih putnih naloga u Vladi država je oštećena za oko 500.000 kuna, a Tportal piše kako je u MORH-u ukradeno puno više novca, točnije 1,5 milijuna kuna. 

Cijeli iznos prisvojila si je Sanja Šprišić, administrativna tajnica u Službi za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a.

Ona je tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenog 2012. godine lažirala je čak 942 putna naloga na temelju kojih joj je mjesečno u prosjeku isplaćivano oko 16.000 kuna, sve dok je konačno 2012. nisu otkrili te je protiv nje podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Obrazac je uvijek bio isti, u putne naloge na svoje ime Šprišić bi unosila neistinite podatke o njezinu upućivanju na službena putovanja, potom je navedene naloge, bez odobrenja i znanja ovlaštenih osoba, ovjeravala službenim pečatom MORH-a koji joj je bio dostupan. Takve je naloge potom dostavljala Financijskoj službi MORH-a u kojoj su joj, ne sumnjajući u vjerodostojnost podataka, isplaćivali novac za putne troškove i dnevnice za službena putovanja na kojima nikada nije bila. Ideju za takvu nezakonitu zaradu, kako piše u sudskom spisu, dobila je nakon što je vidjela kako drugi djelatnici MORH-a putuju i na ime toga dobivaju naknadu, pa je i sama napravila jedan lažni nalog kada je bila na privatnom putovanju, a kasnije je nastavila s takvom praksom.

Šprišić je već na početku suđenja priznala krivnju, a pravdala se da je krala jer je zapala u financijske probleme zbog kredita. Sud ju je prvo osudio na godinu dana zatvora, pa joj je kaznu pretvorio u onu za opće dobro, da bi na kraju ipak dobila zatvorsku kaznu. Obećala je da će novac vratiti u proračun, no dosad je vratila samo 8700 kuna pa je dobila bilješku u spisu da pokrene naplata duga. Od 2013. više ne radi u MORH-u nego ima svoju tvrtku od čijeg je poslovanja namjeravala i vratiti novac, rekla je tijekom suđenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa