Obavijesti

News

Komentari 123

Talijanski sud oduzeo dijete roditeljima zato što su prestari

Talijanski sud oduzeo dijete roditeljima zato što su prestari
5

Djevojčica koja će uskoro napuniti 7 godina od svoje druge živi u udomiteljskoj obitelji. Biološki roditelji preneraženi su postupanjima suda, no ne namjeravaju odustati

VIDEO

Gabriella, koja je tada imala 57, i 12 godina stariji Luigi de Ambrosis 2009. odlučili su postati roditelji. Otputovali su u inozemstvo kako bi se Gabriella podvrgnula naprednom zahvatu in vitro oplodnje da bi u svibnju 2010. rodila zdravu djevojčicu. Presretni par tada je završio na naslovnicama talijanskih kao i svjetskih medija. 

No, dok još nisu ni izašli iz rodilišta morali su se suočiti s prvim u nizu problema koji ih i danas prate. Osim što je stav javnosti u velikoj mjeri bio osuđujući, slučaj je netko prijavio i socijalnoj službi. Na njihovu sreću, u Italiji ne postoji zakon koji ljudima zabranjuje odgajanje djece zato što su prestari da bi bili roditelji. No, sreća nije trajala dugo.

Samo su se nakratko riješili pritiska javnosti i institucija jer su 15 mjeseci poslije rođenja kćeri završili na sudu. Optužili su ih za napuštanje i nebrigu, a svemu je kumovala prijava susjeda koji je vidio kako roditelji ostavljaju kćer u autu na par minuta kako bi skočili u kuću po bočicu. Ustanovljeno je kako su ostavili dijete u autu na sedam minuta, koliko je bilo potrebno da pripreme smjesu. Branili su se time da je auto bio parkiran ispred kuće i da su kroz prozor čitavo vrijeme motrili dijete, no to nije bilo dovoljno. Sud je procijenio da su nesposobni odgajati dijete, a kao glavni razlog naveo je njihovu dob, priču prenosi OddityCentral.

- Vaša trudnoća je rezultat pogrešne primjene ogromnih mogućnosti koje nudi napredak u genetici, rekao je tada sudac. Dodao je da će se dijete, ako ostane u njihovoj skrbi, uskoro vjerojatno suočavati s problemima koji bi ga mogli obilježiti do kraja života. Također je rekao da je moguće da će ostati siroče u jako ranoj dobi kao i da oni uskoro neće moći ispunjavati roditeljske obaveze.

Sučeve riječi nisu bile ništa u usporedbi s oduzimanjem djeteta, no par se nije predavao. Tri godine poslije, u srpnju 2016. izborili su se odbacivanje optužbi. No, bila je to za roditelje opet privremena sreća i iluzija da će uskoro ponovo živjeti sa kćeri.

Nakon slučaja u kojem ih je prijavio susjed i u kojem im je dijete oduzeto, djevojčica je dobila nove roditelje. Do odbacivanja optužbi u srpnju prošle godine s njima je već bila provela 5 godina.

Početkom ožujka ove godine Gabriella i Luigi de Ambrosis dobili su novi 'šamar' od suda. Odlučeno je da zbog dugotrajne odsutnosti biološki roditelji ne mogu ponovo uzeti dijete pod svoje jer bi to djevojčicu moglo zbuniti, povrijediti i ostaviti trajne tragove te da je najbolje da ostane u udomiteljskoj obitelji.

Oliverio Ferrais, psiholog sa Sveučilišta u Rimu, opisao je slučaj kao 'poraz pravde' apelirajući na one koji bi je trebali provoditi. 

- Zato što je sud toliko razvukao slučaj, dijete se naviklo na udomiteljsku obitelj te sada ne može zavoljeti svoje biološke roditelje. Sud nije uzeo u obzir jedinstvenu situaciju kao ni emocionalno stanje djeteta, dodao je.

Luigi ima 75, a Gabriella 63 godine, no ne namjeravaju odustati od kćeri koja će uskoro napuniti 7 godina. Svaki dan koji prođe još je jedan dan djetinjstva njihova djeteta koji su propustili. Nadaju se kako još nije kasno, da će vratiti kćer i sve propušteno nadoknaditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.