Obavijesti

News

Komentari 53

Terorist iz Berlina prisegao je na vjernost Islamskoj državi

Terorist iz Berlina prisegao je na vjernost Islamskoj državi
43

Anis Amri osumnjičen za napad kamionom na berlinskome božićnom sajmu izrazio je odanost ekstremističkoj skupini Islamskoj državi u video snimci objavljenoj u petak

VIDEO

Tunišanin Anis Amri osumnjičen za napad kamionom na berlinskome božićnom sajmu izrazio je odanost ekstremističkoj skupini Islamskoj državi u video snimci objavljenoj u petak. 

Snimku, što ju je objavila novinska agencija Amaq povezana s IS-om, pokazuje Tunišanina Anisa Amrija (24), dok izražava odanost vođi IS-a Abuu Bakru al Baghdadiju.

Video snimka duga dvije minute i 42 sekunde pokazuje Amrija koji govori izravno u kameru a na sebi ima zimski kaput i slušalice.

Osim što je obećao odanost IS-u, Amri je rekao da želi osvetiti muslimane ubijene u zračnim napadima i pozvao na napade protiv "križara".

Agencija Amaq je prije objavila da je muškarac kojeg je talijanska policija ubila pored Milana počinio napad u Berlinu.

Njemačka odahnula

Njemački državni tužitelj Peter Frank potvrdio je u petak da je osoba ubijena u pucnjavi u Milanu osumnjičenik za napad na berlinski božićni sajam Anis Amri, na kojeg je talijanska policija naišla slučajno. 

I tzv. Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad u Berlinu, priopćila je da je Amri bio počinitelj i da je ubijen u Italiji. 

Frank je rekao da će se istraga o 24-godišnjem Tunišaninu nastaviti. Sada ćemo se usredotočiti na to je li Amri imao suučesnike ili mrežu pomagača, je li pištolj kojim je zapucao na talijanskog policajca isti onaj kojim je ubio poljskog vozača kamiona i na to kako je uspio pobjeći iz Njemačke u Italiju. 

"Vrlo nam je važno da to ustanovimo", rekao je Frank. 

Anis Amri, Tunišanin osumnjičen za napad na berlinski božićni sajam, ubijen je u pucnjavi s policijom u Milanu, objavio je ranije ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

Amrijev identitet potvrđen je bez ikakve sumnje, rekao je Minniti na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu. 

The body of Anis Amri, the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, is seen covered with a thermal blanket next to Italian officers in a suburb of the northern Italian city of Milan

Talijani na Amrija naletjeli slučajno

Osumnjičenik je zaustavljen u rutinskoj kontroli oko tri sata ujutro u sjevernom milanskom predgrađu Sesto San Giovanniju. Kada ga je policijac zatražio dokumente, bez oklijevanja je izvadio pištolj.

Policija je uzvratila i usmrtila ga, rekao je ministar. U obračunu je ranjen jedan policajac, ali je izvan životne opasnosti.

The body of Anis Amri, the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, is seen covered with a thermal blanket next to Italian Police officers in a suburb of the northern Italian city of Milan

Nije vikao 'Allahu Akbar'

Prije nego što će raniti jednog policajca, i biti ubijen od drugog, Amri je, pisali su svjetski mediji, vikao "Allahu Akbar", odnosno, "Bog je velik" u prijevodu. 

No, talijanska policija je objavila kako Amri ipak nije vikao to već je, prije nego što će početi pucati, urlao "policijski gadovi". 

Italian Police officers work next to the body of Anis Amri, the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, in a suburb of the northern Italian city of Milan

Kod sebe imao kartu za vlak iz Francuske

Talijanska policija nije imala saznanja da je Amri u Milanu i zaustavljen je u rutinskoj kontroli pokraj kolodvora, rekao je šef policije Antonio De Iesu. 

"Nismo imali informacije da bi mogao biti u Milanu. Da smo to pretpostavljali, policajci bi bili mnogo oprezniji", rekao je. 

Talijanske vlasti kod njega su pronašle kartu za vlak od francuskog Chamberyja do Milana, kamo je stigao dva sata prije nego što je zaustavljen blizu kolodvora Sesto San Giovanni.

Njemačka ga je policija optužila za napad pošto je otkrila njegove otiske i dokumente u kamionu, blizu tijela poljskog vozača koji je ustrijeljen u glavu, i za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 100 tisuća eura. 

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je da osjeća "veliko olakšanje" što Amri više nikome nije prijetnja.

Italian Police officers work next to the body of Anis Amri, the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, in a suburb of the northern Italian city of Milan

Merkel najavila ubrzavanje povratka izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je Nijemcima da će se u potpunosti posvetiti sigurnosti u zemlji. Naložila je i daljnju istragu napada na božićni sajam.

Na izvanrednoj konferenciji povodom smrti Anisa Amrija zahvalila se talijanskoj policiji, obavještajnim služabama i vlastima te poželjela brz oporavak ranjenom policajcu.

"Terorizam je izazov za sve nas i drago mi je što znam kako dobro surađujemo u Europi i izvan nje", kazala je Merkel.

Najavila je i da će požuriti s implementacijom svih nužnih zakona kako bi se slične situacije izbjegle u budućnosti.

"Slučaj Amri otvara brojna pitanja, ne samo o djelu koje je počinjeno, nego i o vremenu koje je proveo ovdje otkad je došao u srpnju 2015. godine... Sada ćemo preispitati s velikom hitnošću do koje mjere se državne prakse moraju mijenjati", kazala je, a prenosi WSJ.

Najavila je i da će se repatrijacija, povratak izbjeglica u zemlje porijekla, ubrzati, usprkos dosad uloženim naporima u tom smjeru.

"Kazala sam predsjedniku da i dalje moramo značajno ubrzati proces repatrijacije i povećati broj ljudi za povratak", navela je.

An image grab from a short

Amri radikaliziran u Italiji?

Amri je bio povezan s Italijom, gdje je proveo četiri godine u zatvoru. U zemlju je stigao kao izbjeglica 2011. godine. Na Siciliji je smješten u prihvatni centar za maloljetnike, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Tijekom svog boravka u centru je počinio "različite zločine", uključujući i izazivanje požara u njemu, piše talijanska "La Stampa". 

Optužen je kad je postao punoljetan, te je poslan u zatvor, gdje je navodno od sitnog kriminalca postao radikal. 
Nakon što je odradio svoju kaznu talijanske su ga vlasti pokušale vratiti u Tunis, no zbog problema s tamošnjim vlastima Amriju je bilo omogućeno napustiti Italiju i otputovati na sjever, u Njemačku.

A police record with the title, "Urgent Distribution" (Top) and "Very dangerous individual who could be armed"  (Bottom) shows suspect Anis Amri who is sought in relation with the Monday

U Njemačkoj su berlinske vlasti već istraživale Amrija zbog sumnje o planiranje terorističkog napada. Imale su informacije o planovima provedbe pljački kako bi se osigurao novac za kupovinu oružja, vjerojatno za teroristički napad. Zbog toga je u Berlinu praćen između ožujka i rujna.

No jedino što su otkrili jest da je radio kao sitni prodavač droge u parku Goerlitzer koji je poznat po raspačavanju narkotika. Državni tužitelji tvrde da su poslali te informacije nadležnim vlastima, te je time završilo njegovo praćenje.

Amrijeva obitelj, koja je ostala u Tunisu, pozvala ga je da se preda i poručila mu da ih je obeščastio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...