Obavijesti

News

Komentari 35

Terorizam promijenio turizam: Neki propali, a neki 'poletjeli'

Terorizam promijenio turizam: Neki propali, a neki 'poletjeli'
1

Broj turista u Tunisu pao je za čak dva milijuna. Razlog je teroristički napad na plaži. Zbog napada u Istanbulu i Ankari pada i interes za Tursku. Na nesreći ovih zemalja, neki će dobro profitirati...

VIDEO

Broj posjetitelja u Tunisu u ljeto 2015. pao je za čak dva milijuna. Tamošnji luksuzni rezorti i hoteli zjapili su prazni, a na plažama su se kupači mogli nabrojati na prste jedne ruke. Velik je to udarac za zemlju u kojoj turizam u ukupnoj ekonomiji ima udio od 10 posto.

40 posto manji interes za Tursku

I ostale muslimanske zemlje žrtve su terorizma jer turisti sele na lokacije koje smatraju sigurnijima. Sudbinu Tunisa i Egipta ovoga ljeta mogla bi doživjeti i Turska. Zbog nedavnih terorističkih napada u Istanbulu i Ankari, njemački turoperator TUI izvijestio je kako je broj rezervacija za tu zemlju pao za 40 posto. 

I turski mediji priznali su pad - izvijestili su kako je broj turista u luksuznom rezortu Antalija prošli mjesec bio manji za 17 posto što predstavlja najlošiji turistički siječanj u proteklih 10 godina.

Neke zemlje s postale kolateralne žrtve burnih zbivanja u susjedstvu. Jedna od takvih je i Jordan:

- Kod nas nije bilo napada, ali broj turista iz Europe značajno nam se smanjio - rekao je jordanski ministar turizma Nayef al-Fayez.

Hoće li Hrvatska profitirati?

Od muslimanskih zemalja jedini porast bilježi Iran. Oni su praktički počeli od nule jer su europske turističke agencije, nakon ukidanja međunarodnih sanckija, počele nuditi putovanja i u tu zemlju. 

Analitičari očekuju kako će od ovakve situacije ove godine najviše profitirati Grčka, Portugal, Španjolska, Hrvatska, Crna Gora...Ipak, navala turista na spomenute zemlje mogla bi dovesti do povećanja cijena u njima.

- Vlasnici hotela sada mogu naplatiti, primjerice, 55 umjesto 50 eura za sobu. Kupcima bi tako poručili: "uzmi ili ostavi, ako ti nećeš, ima onih koji hoće" - rekao je analitičar Olivier Petit. 

Zika prijeti cijeloj Južnoj Americi

Kad je o destinacijama izvan Europe i Bliskog istoka riječ, sve više turista odlučuje se na put u Kolumbiju, Peru, Meksiko i Argentinu, ali i te bi zemlje uskoro mogle doživjeti značajan pad zbog širenja zika virusa. 

Na turizam loše utječu i izbjeglice. Najveća šteta pričinjena je grčkim otocima, osobito Kosu koji je u prošloj godini zabilježio 178.000 otkazivanja rezervacija. Na otkazivanja u Grčkoj prošle godine utjecala je i kriza s financijama koja je rezultirala nestašicom novca za bankomatima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...