Obavijesti

News

Komentari 133

'To je šaka aktivista koji nas u Hrvatskoj žele uzeti kao taoce'

'To je šaka aktivista koji nas u Hrvatskoj žele uzeti kao taoce'
1

Poduzet ćemo sve kako bi spriječili da ti aktivisti na utakmici u Bordeauxu teroriziraju hrvatsku javnost, svjetsku javnost i navijače na utakmici, rekao je Kovač

VIDEO

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ocijenio je u subotu da su huligani koji su izazvali nered i prekid utakmice Hrvatska - Češka na EURU 2016. u Saint-Etienneu "aktivisti" koji žele naštetiti ugledu Hrvatske u svijetu i poručio da će hrvatske vlasti u suradnji s francuskim nastojati spriječiti da se sličan incident ne ponovi na utakmici u Bordeauxu u utorak.

- Zatražit ću od francuskih vlasti da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječilo da na utakmici u Bordeauxu jedna šaka aktivista, znači to nisu navijači, to su aktivisti koji nas u Republici Hrvatskoj žele uzeti kao taoce, da na utakmici u Bordeauxu teroriziraju hrvatsku javnost, svjetsku javnost i navijače na utakmici - kazao je Kovač u izjavi za novinare u povodu incidenta koji se dogodio na nogometnoj utakmici u petak.

- Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu je s francuskim vlastima i ja ću osobno razgovarati s francuskim kolegom - kazao je.

Hrvatsku reprezentaciju u utorak u Bordeauxu očekuje susret sa Španjolskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kovač je kazao da "ti aktivisti imaju očito neke posebne ciljeve narušavanja ugleda Hrvatske u svijetu" i istaknuo da ih u tome, u suradnji s francuskim vlastima, treba spriječiti.

- Očekujemo od francuskih vlasti da budu efikasne i da surađuju s hrvatskom policijom na planu suzbijanja jednog prljavog aktivizma nekih naših sugrađana. To je nedopustivo, to moramo spriječiti - kazao je.

- Ljudi su otišli tamo u velikom broju da bi se veselili, da bi se malo opustili, troše svoje mukotrpno zarađene novce i doživljavaju sramotu zbog toga što netko dolazi u Francusku ne da bi navijao za Hrvatsku nego da bi rušio ugled Hrvatske u svijetu i uzeo kao taoce ne samo sve nas navijače, promatrače, nego i same reprezentativce - kazao je, istaknuvši da su hrvatski nogometaši naši "najbolji mogući počasni veleposlanici".

Upitan hoće li vlada donijeti neke nove zakone kako bi se spriječilo da se takvi incidenti ne ponove, Kovač je kazao da će se to vidjeti u dijalogu s kolegama u vladi.

Na pitanje zna li se tko su huligani i je li netko od njih uhićen, Kovač je novinare uputio na ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića.

Bez komentara na 'orjunaše' i na smjenu Karamarka

Kovač nije želio reći smatra li primjerenom izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je za huligane u petak kazala da su "orjunaši" i poručila im da će odgovarati i za taj incident i za svastiku.

- To pitajte gđu. predsjednicu - kazao je.

Ministar nije želio komentirati niti pad vlade.

Na pitanje novinara traži li dio utemeljitelja HDZ-a ostavku Tomislava Karamarka i je li on uteg za stranku, Kovač je kazao da će se više moći reći sljedeći tjedan.

- Ne bih to sada. Sljedeći tjedan ćemo biti puno pametniji. Sljedeći tjedan ćemo vidjeti kako ćemo dalje, hoćemo li raspustiti parlament, s kojim datumom itd. - kazao je.

Vjeruje u novu vladu HDZ-a

Naglasio je, međutim, da on osobno vjeruje u novu vladu HDZ-a.

- Ja vjerujem u to osobno -  kazao je.

Na utakmici EURA 2016. između Hrvatske i Češke u 86. minuti utakmice, pri vodstvu Hrvatske od 2:1, uporabom pirotehnike, huligani s dijela tribine na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači, pokušali su isprovocirati prekid utakmice.

Nakon što je na teren palo nekoliko baklja i topovski udar koji je eksplodirao u blizini jednog od vatrogasaca, uslijedila je i tučnjava na tribinama. Prekid je bio privremen, a nakon pet minuta utakmica je nastavljena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!