Obavijesti

News

Komentari 38

Top jamčevine u 2014.: Bandić s trona skinuo čak i Sanadera

Top jamčevine u 2014.: Bandić s trona skinuo čak i Sanadera
5

Ove smo godine dobili rekordera jamčevina - Milana Bandića. No, vrlo je moguće da ga u 2015. godini nadmaši Reno Sinovčić ukoliko uplati punih 20 milijuna kuna

VIDEO

Reno Sinovčić , zadarski poduzetnik uhićen u aferi Ribar definitivno je s 20 milijuna kuna na vrhu liste top jamčevina odobrenih u ovoj 2014. godini . No, za sada on još nije skupio novac pa se, da se kojim slučajem radi lista pet najvećih uplaćenih jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa, na toj listi ne bi našao. Prvo mjesto pripalo bi zato Milanu Bandiću , zagrebačkom gradonačelniku koji je u studenom ove godine uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna . Bandić je uhićen u aferi Agram , a novac za jamčevinu dobio je tako što je kredit u tom iznosu podignuo njegov odvjetnik Marijan Hanžeković . Vrtoglavih 15 milijuna kuna uplaćeno je 19. studenog u 15 sati te je zagrebački gradonačelnik nakon tri sata izašao iz zatvora Remetinec.

VIDEO

Osim njegove supruge Vesne i psa Rudija pred zatvorom je Bandića dočekalo tridesetak građana koji su mu željeli dati podršku. Tu se još našao i njegov vjenčani kum , zatim direktor Sljemena Drago Žiljak , ali i bivši načelnik zagrebačke policije Marijan Tomurad .

Bandić je prvo nudio jamčevinu od 5,8 milijuna kuna u nekretninama , ali Zdenko Posavec, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda,  tada, 3. studenog, tu ponudu nije prihvatio. Sud je, naime, Bandićevu jamčevinu ocijenio preniskom.

- Nije im mjesto u zatvoru. Oni su tu samo zbog mene, a trebali bi ići kući, raditi svoj posao, rekao je sucu tada Bandić kojeg se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, te i u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun . Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna .

Za rekordnu Bandićevu jamčevinu kredit je digao njegov odvjetnik

Bandiću se tih dana odvijala prava drama oko odobravanja jamčevine. Za razliku od nekih  osumnjičenika u aferi Agram kojima su ponude za jamčevine gotovo odmah odobrene on je morao biti strpljiv. Također, nije htio ni dati ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba . Deset dana nakon što mu je odbijena prva ponuda sucu je pak ponudio iznos od 22 milijuna kuna, ali ponovno u nekretninama . Sud je ipak odlučio da je iznos od 15 milijuna kuna dovoljan, ali mora biti isplaćen u gotovini.

Marijan Hanžeković ( Sanjin Strukić/PIXSELL)

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora, u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine. Nakon što je neslužbeno objavljeno da je za Bandićevu jamčevinu novac osigurao Hanžeković, koji je za tu namjenu navodno podignuo kratkoročni kredit, u javnosti se otvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa.

Polovinom prosinca tim pitanjem bavilo se i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje je zatim donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milana Bandića zbog moguće povrede načela obnašanja dužnosti. Objasnili su da se radi o prihvaćanju jamstva, kojeg je radi ukidanja istražnog zatvora za dužnosnika uplatio odvjetnik Marijan Hanžeković, te iz primanja dara u novcu kojeg je na Bandićev račun uplatio velik broj građana . Hanžeković, naime, od 2007. zastupa grad Zagreb, na čiju je štetu, kako ga se sumnjiči, djelovao Milan Bandić.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković ocijenila je da Bandićevo prihvaćanje Hanžekovićeva jamstva, budući da taj odvjetnik niz godina zastupa Grad Zagreb, Zagrebački holding i njegove podružnice, predstavlja okolnost koja narušava Bandićevu vjerodostojnost u obnašanju gradonačelničke dužnosti, ali i povjerenje građana .

- Odnos ovisnosti dužnosnika koji je stvoren prihvaćanjem uplate jamčevine ne treba tumačiti isključivo u odnosu na eventualni budući utjecaj na nepristranost dužnosnika, već i u kontekstu vanjskog dojma prema građanima i javnosti, rekla je Orešković.

Aferu 'Agram' obilježile astronomske jamčevine

Bandićevo dugo razdoblje obnašanja dužnosti gradonačelnika podrazumjeva da je kroz to vrijeme stekao značajan društveni i politički utjecaj, stoga Hanžekovićeva uplata jamčevine stvara vanjski dojam da se time odužuje za neke ranije Bandićeve radnje , napominje Orešković. U aferi Agram nizale su se visoke jamčevine. Petar Pripuz prvi je od osumnjičenika ponudio jamčevinu i to od milijun eura odnosno 7, 7 milijuna kuna . Među prvima je od svih osumnjičenika i izišao iz pritvora.

- Sve ružno potiskujem. Veselim se dolasku svojoj kući. Što se tiče ovih drugih stvari, u poslovnom djelu govoriti će novi predsjednik uprave tvrtke, a u pravnom moji odvjetnici. Ja sam svoje rekao. Što se tiče odredbi jamstva, kao i uvijek u životu, držim se obećanja, rekao je pri izlasku iz zatvora Petar Pripuz.

VIDEO

Slobodan Ljubičić , koji je uz jamčevinu ponudio i ostavku s mjesta direktora Zagrebačkog holdinga uplatio je pet milijuna kuna , a direktor ZET-a, Ivan Tolić , 700 tisuća kuna . Osumnjičeni referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo uplatio je 150 tisuća, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum 300 tisuća kuna , a gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat 200 tisuća .

VIDEO

Glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović uplatio je, pak, 250 tisuća kuna . Direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević ostao je najduže u pritvoru. On je naime, umjesto gotovine želio založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna pa je na slobodu mogao tek kad je dokazao kako je uknjižio založno pravo na nekretnine. Njegov odvjetnik Vladimir Terešak rekao je kako su oni za jamčevinu ponudili dvije nekretnine koje su vrijednije od 7 milijuna kuna i to nekretninu od sina i obiteljske prijateljice. Mihaljević je tako izašao kao posljednji osumnjičenik afere Agram , 24 studenog 2014.

Jamčevina je, naime, novčani iznos ili dozvola da se država upiše na nekretnine u zamjenu za puštanje nekoga tko je uhićen. Jamstvo je tu kao garant da će se optuženi pojaviti na suđenju, odnosno da do kraja kaznenog postupka neće pobjeći. Okrivljenik jamči i da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište.

Zagrebački gradonačelnik s trona skinuo čak i Ivu Sanadera

Do uhićenja Milana Bandića i njegove uplate od 15 milijuna kuna, najveći iznos jamčevine ponudio je bivši premijer Ivo Sanader , 12,5 milijuna kuna , ali za razliku od Bandića u nekretninama. Dolaskom 2014. godine i uhićenjem Milana Bandića,  apsolutni rekorder u jamčevinama, Sanader,  pomiče se na drugo mjesto, jer prvo 'zaslužno' pripada zagrebačkom gradonačelniku. Treće  pak mjesto u prvih pet top jamčevina u Hrvatskoj pripada varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti koji je uplatio 12 milijuna kuna , dok četvrto dijele otac i sin Hrvoje i Eduard Brumen s 21,3 milijuna kuna te Silvio Černe s više od 7 milijuna kuna koliko je vrijedila njegova vila.

VIDEO

Za Ivu Sanadera jamčevinu su skupljali njegovi prijatelji Luka Bebić , Jerko Rošin , Mario Zubović i supruga Mirjana , a još dvije osobe, među kojima je i bivši nogometaš Tomo Šokota skupile su 300 tisuća eura u gotovini. Što se tiče Patafte on je ponudio deset milijuna kuna u mjenicama te još dva milijuna kuna u gotovini. Poduzetnik Hrvoje Brumen branio se sa slobode jer je uplatio 11,3 milijuna kuna, a njegov otac osumnjičen u istom slučaju morao je platiti jamčevinu od 10 milijuna kuna. Tako je obitelj Brumen zajedno uplatila iznos od 21,3 milijuna kuna, no u nekretninama.

No, sve je to bilo prijašnjih godina, a ova 2014. godina defitivno je podignula ljestvicu jamčevina. Ipak bilo je u ovoj godini i nešto manjih jamčevina. Bivšoj pročelnici ureda Nadana Vidoševića, Zdenki Peternel , osumnjičenoj u aferi Remorker , Županijski sud u Zagrebu tako je dopustio da se brani sa slobode i  prihvatio jamčevinu od 500.000 kuna, ali u nekretninama. U ožujku je, pak, zbog jedne ponude za jamčevinu došlo pak i do skandala.

Jamčevine kao predmet brojnih skandala

Nikola Obradović , srbijanski kriminalac, uhićen u Zagrebu  sa 1,4 kilograma kokaina, te strojnicom sa prigušivačem, pušten je iz pritvora nakon što je istražna sutkinja odbila prijedlog tužiteljstva da se protiv Obradovića odredi novi istražni zatvor. Naime, Obradović je položio milijun kuna jamčevine kako bi izašao iz pritvora, no ured za sprečavanje pranja novca zaključio je kako novac za jamčevinu koji je Obradovićev otac uplatio u Iloku i sam vjerojatno potječe od trgovine kokainom.

Zbog toga je državno odvjetništvo pokušalo osporiti pravomoćnu raniju sudsku odluku da se Obradovića pusti uz jamčevinu, smatrajući da će Obradović pokušati pobjeći nakon uplaćene jamčevine. No, sud je to odbio, a Obradović je pušten. U travnju je pak Ante Markulin ponudio 250.000 kuna za jamčevinu. Markulin je optužen da je napao suvlasnika jednog restorana izudaravši ga šakama i i pivskim kriglama te barskom stolicom po tijelu.

U srpnju je opet došlo do skandala zbog jamčevine, a ovog puta jer je ona u iznosu od 350 tisuća kuna odobrena osumnjičeniku za ubojstvo, Jozi Čabraji . U medijima se tada pojavio podatak kako u splitskoj "palači pravde", postoji usmeni nalog da se u svakom mogućem slučaju pritvaranje zamijeni za jamčevinu. To je objašnjeno činjenicom da boravak osumnjičenih u pritvoru košta državu, a kod određivanja jamčevine uvijek postoji varijanta po kojoj se prekrše uvjeti jamstva te novci ostaju u državnom proračunu! Taj slučaj izazvao je velike polemike u Dalmaciji, ali i Hrvatskoj jer je za građane bilo nedopustivo da ubojica bude pušten na slobodu. Istovremeno, naprimjer Marini Lovrić Merzel , bivšoj sisačkoj županici sud nije odobrio jamčevinu od dva milijuna kuna. Ona je tako više od pet mjeseci provela u pritvoru iz kojeg je izašla tek kad je dala ostavku na mjestu županice...

VIDEO

Bilo kako bilo, ove godine dobili smo rekordera jamčevina - Milana Bandića. No, vrlo je moguće da ga u 2015. godini s trona skine Reno Sinovčić (treba uplatiti 20 milijuna kuna jamčevine) i zasluženo zasjedne na prvo mjesto .

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca