Obavijesti

News

Komentari 364

Krenula je 'lavina': Ministar Šustar mora podnijeti ostavku

Krenula je 'lavina': Ministar Šustar mora podnijeti ostavku
1

Ukidanjem kurikularne reforme nastavlja se konzervativna revolucija u Hrvatskoj koju provodi HDZ i Domoljubna, a Most im drži ljestve, objavio je SDP na svom Twitter profilu

VIDEO

Pokrenuta je peticija podrške Borisu Jokiću i kurikularnoj reformi. Potpisuju je dr.sc. Ivana Ćosić i doc.dr.sc. Ivana Sekol, a koji se predstavljaju kao "članovi akademske zajednice". Cijelu podršku možete pročitati OVDJE. Istovremeno, na Facebooku je osnovana stranica podrške koja nosi naziv "Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi", a koja se poziva na hashtag #hrvatskamožebolje. 

Podršku cijelom timu koji je radio na Cjelovitoj kurikularnoj reformi dalo je i Nacionalno vijeće učenika. Vijeće je također izrazilo duboko žaljenje zbog zahtjeva za rezrješenjem voditelja i članova stručne skupine. 

- Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske ovim putem izražava duboko žaljenje zbog zahtjeva za razrješenjem voditelja i članova stručne radne skupine koja je radila na Cjelovitoj kurikularnoj reformi.
Svi profesori i stručnjaci koji su radili na ovoj reformi preko 16 mjeseci (njih više od 400) uložili su ogroman trud u izradu novih kurikularnih dokumenata s ciljem poboljšanja obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Žalosno je što se politika gura ispred struke. Tužno je što ovaj iskreni pokušaj da se napravi nešto bolje završava na ovaj način. Nacionalno vijeće učenika, kao najveće predstavničko tijelo učenika u RH izražava veliko nezadovoljstvo zbog uplitanja politike u ovu reformu. Smatramo da je ovo jedna od rijetkih pozitivnih inicijativa u našoj državi i da je struka morala imati prednost ispred politike.
Ovim putem želimo se još jednom zahvaliti voditelju Cjelovite kurikularne reforme, Borisu Jokiću, svim profesorima i stručnjacima koji su vrijedno i marljivo radili i trudili se unaprijediti naš zastarjeli obrazovni sustav. Nadamo se da će se s reformom nastaviti i da ona neće propasti, a političkim strankama poručujemo da puste stručnjake da rade svoj posao, da nama mladima pokušaju osigurati bolju budućnost jer na ovakav način Republika Hrvatska neće napredovati, a mladi će i dalje odlaziti iz nje - priopćilo je Nacionalno vijeće učenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Peticija skupila 9000 potpisa

Online peticija pokrenuta u srijedu, nakon što su čelnici stručne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme zbog političkih pritisaka dali neopozive ostavke, prikupila je više od devet tisuća potpisa.
Potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi dala je i Udruga Roda - Roditelji u akciji, koja poziva građane da im se pridruže na prosvjedu 1. lipnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi i timu stručnjaka "koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike" dala je i inicijativa Kulturnjaci2016.

SDP traži od Šustara da podnese ostavku

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a i nova članica Predsjedništva stranke održala je  konferenciju za medije u sjedištu SDP-a sat vremena nakon što je Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme na čelu s voditeljem Borisom Jokićem od ministra obrazovanja zatražila da ih razriješi dužnosti. 

U ime stranke priopćila da SDP traži od ministra Predraga Šustara da podnese ostavku. 

- Utišan je i zadnji tračak nade za bolji obrazovni sustav i konsenzus. Ministar Šustar mora podnijeti ostavku - rekla je Glasovac. 

Istaknula je da je kurikularna reforma iznad politike i da je okupila stručnjake, ali da to vladajućima nije bilo dovoljno. Spomenula je i da je jedan dobar projekt prekinut te da se ispostavilo da ukidanje kurikularne reforme po svemu sudeći nije bio samo tipfeler. 

Zahvalila je Jokiću i njegovoj skupini na radu i poručila da je Hrvatska pokazala da može bolje.

Hajduković: Ovo je poraz ministra, ali i cijele Hrvatske

Na Twitter profilu oglasio se saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković koji je zatražio ostavku ministra obrazovanja.

- Tražim ostavku ministra Šustara jer je ovo njegov poraz, poraz njegovog Ministarstva, ali i cijele Hrvatske! Šustar ostavka! - objavio je Hajduković.

SDP: Nastavlja se konzervativna revolucija

Odmah se oglasio i SDP na Twitteru.

 - Ukidanjem kurikularne reforme nastavlja se konzervativna revolucija u Hrvatskoj koju provodi HDZ i Domoljubna, a Most im drži ljestve - objavili su.

Jovanović: Tipfeler Timov tim treba otići

Na Facebooku se oglasio i SDP-ovac Željko Jovanović, bivši ministar obrazovanja.

- Takozvani tipfeler koji to očito nije bio, točka 11. iz Program Vlade koja je glasila "Zaustaviti trenutno cjelovitu kurikularnu reformu" ostvaruje se. Ministar Šustar kukavički je odšutio desant na reformu "u ime obitelji" jer mu se jako sviđa sjediti u njegovoj fotelji. I ništa ne činiti! Vrijeme je da se krene! Pred MZOS, na ulice i trgove! Za reformu obrazovanja i budućnost Hrvatske! - objavio je Jovanović.

 

Preporod: Hrvatska će očito još dugo biti zemlja beznađa

Očitovao se i sindikat Preporod. Njihovo priopćenje koje potpisuje predsjednik Sindikata Željko Stipić prenosimo u cijelosti:

'Nakon ostavki voditelja i članova radne skupine koja je vodila aktivnosti Cjelovite kurikularne reforme  očito je kako aktualna vlast nije iskoristila posljednju priliku kojom bi sačuvala svoj reformski karakter. Da će tome biti tako dalo se naslutiti već nakon prvih reakcija vladajućih u ponedjeljak jer je pružena ruka članova Jokićeve skupine, bez ikakva osnova, okvalificirana ucjenom i ultimatumom.

Umjesto da se prihvate opravdani zahtjevi članova reformske skupine, napose onaj zahtjev da se isplate sva dugovanja prema učiteljima i nastavnicima uključenim u projekt, vlast je odlučila ignorirati zahtjeve i samim time dovesti u pitanje nastavak započetog projekta. Naprečac je upropašten ozbiljan posao više stotina entuzijasta. Nakon što je zahtjeve „hrabro“ odšutio, Predragu je Šustaru preostalo tek podnijeti neopozivu ostavku na ministarsku funkciju i tako spasiti barem vlastiti obraz kad već nije uspio spasiti nacionalno školstvo. 

Vođeni krilaticom „Tuđe nećemo, svoje nemamo“ retrogradne su snage, i one vidljive i one nevidljive, odnijele još jednu važnu pobjedu nad onima koji su 16 mjeseci pokušavali spasiti što se spasiti da od naše zajedničke sutrašnjice. Danas su potučeni svi oni koji samo misle da se u Hrvatskoj može živjeti i drugačije i bolje. A jedno i drugo da treba proisteći iz drugačijeg odnosa naspram znanju, odgoju i obrazovanju.

Od promjena u školstvu, napose od promjena osmišljenih od strane petstotinjak učitelja i nastavnika – praktičara, na žalost, očito nema ništa. Hoće li biti „nekih drugih promjena“, tek će se vidjeti. Odgoj i obrazovanje će najvjerojatnije i dalje „tavoriti“ na marginama društvenih i političkih prioriteta. Hrvatska će očito još dugo biti zemlja beznađa, zemlja koju će se napuštati, zemlja čiji su se građani sami odrekli prosperitetne budućnosti.'

HNS: Stopirali su najvažniju od svih reformi

Umjesto da u 21. stoljeću govorimo o napretku i cjeloživotnom obrazovanju kao neminovnosti današnjeg vremena, Hrvatska se, na našu žalost, susreće sa stopiranjem najvažnije od svih reformi - reforme školstva.

HNS smatra da je obrazovanje element bez kojeg nema naprednog društva i razvijenog gospodarstva i trebalo bi biti tema koja je iznad svakodnevne politike i oko koje postoji konsenzus. Nažalost, odnosnom prema radnoj skupini koja je radila na reformi školstva, Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a pokazala je da nije tako. 

Nedopustivim miješanjem u reformu, stručnjaci su dovedeni u nemoguće radne uvjete, zbog kojih su bili prisiljeni zatražiti razrješenje, što je sramota ove Vlade i još jedan pokazatelj da politiziraju gdje god stignu.

Akademija dramske umjetnosti: Reforma je nacionalni interes

Podršku nastavku rada Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme dala je u srijedu Uprava zagrebačke Akademije dramske umjetnosti uputivši apel ministru Šustaru da odbaci zaključak saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i osigura sve potrebne radnje kako bi se reforma održala i počela provoditi.

"Sigurni smo kako iz pozicije sveučilišnog nastavnika razumijete kako se ne radi o političkom, već o pitanju temeljnog nacionalnog interesa", poručili su ministru Šustaru.

"Predložene promjene nastavljaju se na brojne vrijedne pokušaje i inicijative započete u prethodnih 25 godina iz kojih su preuzeta dobra rješenja i pravci, te uzimajući u obzir da se dosadašnja procedura pripreme kurikularne reforme svojom formalnim pristupom, strukturiranim radom, poštivanjem zakonskih okvira i strateških dokumenata, te nadasve svojim sadržajnim rezultatima, bazira na jasno definiranim temeljnim vrijednostima obrazovanja i interesu djece i mladih, ne vidimo opravdanje za uključivanje dodatnih deset stručnjaka u ekspertnu grupu, predloženih od strane saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu".

Rusak: Žao mi je zbog Jokićeve ostavke

Jako mi je žao što je gospodin Jokić podnio ostavku i što je došlo do svega ovog. Kurikularna reforma ide dalje bez obzira na njegovu ostavku, ona nikad nije bila upitna. Žao mi je što se to pitanje toliko ispolitiziralo i svi su počeli skupljati političke poene na tome i to je sramotno. Ovo nije reforma moja, Jokićeva ili bilo koga drugoga, nego hrvatskog obrazovnog sustava. Sve zaključke koje smo donijeli, donijeli smo na temelju stručne rasprave u kojoj je bilo puno primjedbi i postavlja se pitanje zašto je gospodin Jokić postupio tako ulitimativno. Ništa mu nije bilo nametnuto, ali ipak je to odbio, rekla je saborska zastupnica Gordana Rusak.  

Na pitanje da li se osjeća odgovornom zbog toga što je Boris Jokić tražio razrješenje, Rusak je odgovorila:
- Odgovorno? Zbog toga što sam radila prema svojoj savjesti? Znala sam da ću morati trpiti udarce zbog toga što sam radila smao po svojoj savjesti. Ja sam sebe tu postavila kao stručnjaka, znanstvenika i kao nestranačku osobu.  

Prof. Lukša: Nitko nije utjecao na naš kurikulum

Profesorica Žaklin Lukša iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog komentirala je primjedbu Rusak da u radnoj skupini nije blo ljudi iz STEM područja:

- Mislim da se ti ljudi nisu dovoljno informirali o tome koja je uopće ideja i kako se radi cjelovita kurikularna reforma. Sve stručne radne skupine koje pokrivaju određeno područje sastavljene su od ljudi iz te struke. Ja sam članica stručne radne skupine za biologiju, nas 11 smo bilozi i nitko drugi nije utjecao na izradu našeg predmetnog kurikuluma. Stoga mislim da je STEM zatupljen potpuno jednako kao i svaki drugi predmet - rekla je prof. Lukša koja je i doktorica znanosti biologije. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 364
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.