Obavijesti

News

Komentari 214

Trijumf zločinca: Fikret Abdić Babo izabran je za načelnika

Trijumf zločinca: Fikret Abdić Babo izabran je za načelnika

Na izborima u BiH osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo izabran je za načelnika Velike Kladuše. Dodikova stranka dobila je 11 općina više nego 2012. godine

VIDEO

Miloradu Dodiku, koji je do prošlog mjeseca bio u silaznoj putanji, nedavni “referendum” u Republici Srpskoj se isplatio. Na lokalnim izborima koji su u Bosni i Hercegovini njegov SNSD ostvario je bolji rezultat nego prošli put.

- SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kad smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 općina više - rekao je Dodik.

Fikret Abdić Babo (77) doživio je trijumf. Na izborima za načelnika Velike Kladuše dobio je gotovo dva puta više glasova od najjačega konkurenta. Abdić je na slobodi četiri godine, nakon što je odležao malo manje od 11 godina zbog uspostave samozvane Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne, suprotno ustavu BiH, i zbog osnivanja logora kroz koje je prošlo oko 5000 ljudi. No fanatičnu podršku stanovnika Velike Kladuše očito nije izgubio. Stranka demokratske akcije i HDZ mogu biti zadovoljni rezultatima, a Socijaldemokratska partija BiH uvjerljivo je izgubila u svim sredinama u kojima su se njezini ljudi kandidirali. HDZ je vratio Vitez i Posavinu, a u izbore je ušao kao stabilna stranka.

Kandidat na listi laburističke stranke koju vodi Abdićeva kći

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obiteljski posao: Prema podacima izborne komisije, kandidat Laburističke stranke Fikret Abdić Babo dobio je 8915 glasova, dvostruko više od konkurenta Ademira Mulalića (DNZ BiH) koji je dobio 4757 glasova. Laburistička stranka osnovana je 2013. u Velikoj Kladuši, a vodi je Abdićeva kći.

fikret abdic

Abdić je odležao 10 godina u Puli

Logori i zločini: Fikret Abdić u Hrvatskoj je osuđen zbog ratnih zločina na 15 godina zatvora. Nakon odležane dvije trećine, deset godina i devet mjeseci, pustili su ga prije isteka kazne. Iz pulskog zatvora pušten je 2012. godine.

Koalicija SDA Bakira Izetbegovića i SBB-a Fahrudina Radončića pobijedila je na 34 mjesta. Na zadnjim izborima SDA je sam pobijedio na 37 mjesta. Hrvatska demokratska zajednica BiH pobijedila je u utrci za 18 načelničkih mjesta: u Čapljini, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Ravnom, Tomislavgradu, Orašju, Vitezu, Čitluku, Odžaku, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama, Neumu, Varešu, Kreševu i Žepču. To su četiri mjesta više nego na zadnjim izborima 2012. godine, a HDZ 1990. osvojio je tri općine.

Skretanje sasvim udesno

- HDZ Bosne i Hercegovine zadovoljan je rezultatima lokalnih izbora. U odnosu na rezultate lokalnih izbora od prije četiri godine, imamo sad više načelnika. Imamo načelnika u općini Usora, dobili smo Odžak, Vitez i Vareš. Nažalost, moram naglasiti da mi je žao što smo izgubili općinu Kupres, tako da uz ovih 18 općina koje u ovome trenutku imamo očekujemo, naravno, i Stolac kao pobjedu. Nadamo se da će sve institucije, od Središnjeg izbornog povjerenstva te one koje su dužne provoditi zakon učiniti sve da se ovo sankcionira - kazala je Borjana Krišto iz HDZ-a.

- HDZ je vratio Vitez u središnjoj Bosni, a sad kreće operacija povećanja broja glasova i vraćanja u Busovači, Novom Travniku, Jajcu i Uskoplju jer realno tu mogu dobiti, ali nisu izvukli sve glasače. Ali HDZ je svakako odradio posao - kaže jedan naš sugovornik koji je u BiH pratio izbore, pa dodaje:

- Na idućim izborima idu apsolutno po Busovaču i ta mjesta... Vareš je opet hrvatski.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila samo osam načelničkih mjesta. Ljevica je u BiH šaptom pala.

Unatoč padu SDA u odnosu na prošle izbore, i Bakir Izetbegović je proglasio pobjedu.

Dodik se vratio na Pale

- Ovo je pobjednička koalicija - rekao je Izetbegović i dodao kako je činjenica da je SDA uzeo praktički cijelo Sarajevo dokaz rastuće snage stranke.

- U Sarajevu je SDA faktički uzeo sve osim pozicije Staroga grada. Ako ne bude gubitka Srebrenice, nikakvog posebnog razočaranja biti neće. Srebrenica bi bila bolno razočaranje - rekao je Izetbegović. Šef SDA to nije posebno isticao, ali u Starom gradu je pobijedio kandidat koji je prije bio član SDA i SBB-a, a sad je istupio kao nezavisni.

- Općina Centar, koja je bila bastion ljevice i posljednja obrana građanskog Sarajeva, je izgubljena - kaže naš sugovornik blizak SDP-u BiH dodajući da je SDP tek četvrta politička opcija za općinsko vijeće.

U Srebrenici su srpske stranke prvi put nastupile zajedno, pa bi mogle pobijediti. Rezultati još nisu konačni. Prvi put poslije rata Dodikov SNSD uzeo je i Pale. Izetbegović je prokomentirao i Abdićevu pobjedu u Kladuši.

‘Abdić je nemoćni starac’

- Abdić ne može ništa posebno učiniti - rekao je Izetbegović.

- On je ratni zločinac, potrošen političar, čovjek starac. Depresivno je to, ali to je čovjek koji nema više energije uraditi bilo što, ni dobro ni loše - poručio je Izetbegović.

No ne slažu se svi da je Abdić zreo za otpis.

- Babo je pocijepao, tako napiši - kaže nam izvor blizak SDP-u BiH pa dodaje:

- Tako napiši, ‘pocijepao’...

SDA je, kaže dalje, napravio jednu zvrčku, a to je da je u onim gradovima koji su bili nezadovoljni njima ljude istjerao navodno iz stranke i kandidirao ih kao nezavisne. Tako su učinili u Zenici - i pobijedili...

Takav napredni preverantski softver u Hrvatskoj još nije viđen - on se u odnosu na naše klasične mućke čini kao Windows 11, ali nema nikakve sumnje da će ga uskoro preuzeti i naši stručnjaci. Franšiza je besplatna, laka za oponašanje, a daje rezultate! Izgleda da je najveća regionalna zvijezda nedjeljnih lokalnih izbora u BiH, Indira Sinanović - najpoznatija nepoznata kandidatkinja, koja je ostala sakrivena pod nikabom - bila dio tog inženjeringa.

Ona je bila kandidatkinja Stranke demokratske aktivnosti, koju navodno treba razlikovati od Stranke demokratske akcije: žena je napravila pomutnju u cijeloj regiji, no na kraju je dobila samo 80 glasova, ali će ipak pomoći SDA konsolidirati vlast u Zavidovićima. Senad Šepić, zastupnik SDA u parlamentu BiH, oštro je kritizirao Izetbegovića.

- Ako gledamo državu u cjelini, a tako bismo trebali i morali uvijek, SDA više nije najjača stranka u državi nego je to, nažalost, Dodikov SNSD.

Po trenutnim informacijama, ovo je najgori rezultat SDA na lokalnim izborima, uzimajući u obzir da je, osim Srebrenice, SDA izgubila Bihać, Zenicu, Vitez, Vareš, Kalesiju, Lukavac, Maglaj, Visoko, Goražde, Bužim, Zavidoviće... SDA je potučen do nogu u Krajini. Izgubio je sve pozicije osim one u Sanskome Mostu.

Indira Sinanović dobila je samo 80 glasova

Nikab efekt: Kad se pojavila pod nikabom, kandidatkinja Stranke demokratske aktivnosti Indira Sinanović zapanjila je regiju. No saudijsko-holivudska opravica nije joj pomogla, dobila je samo 80 glasova.

Indira Sinanovic, first Bosnian woman wearing a niqab to run in local elections in Bosnia, attends a pre-election rally with supporters in Zavidovici

Samo je u Tuzli pobijedio kandidat Socijaldemokratske stranke

Potop ljevice: SDP je praktički nestao iz velikih gradova: Zenice, svih općina Sarajeva i Bihaća. Samo je Tuzla, u kojoj je pobijedio Jasmin Imamović, zadržala naklonost prema lijevim kandidatima.

Konstantin Savić, Robespierre iz Teslića, propao na izborima

Hapsit ću, zatvarat ću: Konstantin Savić za Teslić je imao najradikalniji program: uhićenja, dojave, prijave, robiju, tešku robiju i slična veselja za prijestupnike s kravatom. Dobio je 507 glasova, odnosno 3,01 posto.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag