Obavijesti

News

Trofej Lige prvaka: Oštetili ga, ukrali, a sada je u Hrvatskoj

Trofej Lige prvaka: Oštetili ga, ukrali, a sada je u Hrvatskoj

Jedan od najpoznatijih sportskih trofeja stiže u Hrvatsku u sklopu UEFA Champions League Trophy Toura. Simbol nogometne nepobjedivosti sa sobom nosi razne priče, a dio nje možete biti i vi u Zagrebu i Osijeku ovaj mjesec

VIDEO

Europski kup klubova prvaka, današnja Liga prvaka, natjecanje je koje je nastalo 1955. godine. Stari format nogometnog turnira je na našim prostorima poznatiji pod nazivom Kup prvaka, a nastao je na prijedlog francuskog novinara i urednika uglednog dnevnog francuskog lista L'Equipea Gabriela Hanota. U sezoni 1992./93. naziv natjecanja promijenjen je u Uefa Liga prvaka, kada je promijenjen i format natjecanja. Liga prvaka je najpoznatije nogometno natjecanje na svijetu, svaki europski klub joj teži, a pobjednik na kraju dobiva trofej Lige prvaka. Upravo će taj trofej i ove godine doći u Hrvatsku.

Trofej Lige prvaka: tko ga može zadržati?

Kup prvaka je ujedno i naziv trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku Lige prvaka. Originalno ime mu je Coupe des Clubs Champions Européens i dodjeljivao ga je L'Equipe do 1967. kada je originalni trofej dodijeljen Real Madridu.

Klub koji je osvojio pet Liga prvaka ukupno ili tri zaredom dobiva dopuštenje zadržati originalnu inačicu trofeja. Nakon što se to dogodi, pravi se novi trofej, koji se čuva u sjedištu Uefe sve dok neki klub ne ostvari ranije navedene uvjete. Pobjednik Lige prvaka, koji nije osvojio pet LP-a ukupno ili tri zaredom, dobio bi originalni primjerak trofeja na 10 mjeseci nakon čega bi dobio repliku originalnog trofeja do maksimalno 80 posto originalne veličine, koju može zadržati. Posljednji klub koji je dobio originalni primjerak trofeja je Liverpool u sezoni 2004./05. kada je osvojio svoju petu Ligu prvaka.

Od 2009. godine, originalni primjerak ostaje u Uefi, a klub pobjednik dobiva repliku u punoj veličini. Samo je pet klubova u povijesti imalo privilegiju zadržati originalni trofej, a to su: Real Madrid (1967.), Ajax (1973.), Bayern München (1976.), Milan (1994.) i Liverpool (1995.).

Soccer Football - Atletico Madrid v Real Madrid - UEFA Champions League Final
ITA, UEFA CL Finale, Real Madrid (ESP) vs Atletico Madrid (ESP)

Proslavio je 60. rođendan

Nakon što klub osvoji Ligu prvaka, njegovo ime ugravira se na trofej kako bi tamo ostalo zauvijek. Trofej je originalno napravljen 1956. godine, a 1967. je redizajniran. Napravljen je od čistog srebra, a redizajnirani trofej koštao je tadašnjih 10 tisuća švicarskih franaka. Težio je i preko 11 kilograma, kasnije 7 i pol kilograma, a bio je visok 73,5 centimetara. Kako se približavala 50. godišnjica prvog finala Lige prvaka u Parizu 2006. godine, druga polovica stoljeća ovog prvenstva obilježena je potpuno novim trofejom, koji je izrađen u radionici Bertoni u Milanu no, za razliku od prethodnih trofeja, na njemu su ugravirana imena svih 50 nogometnih klubova koji su osvojili naslov. Trofej je visok 62 centimetra i težak 7,5 kilograma.

Današnja vrijednost trofeja je neprocjenjiva. Ali kada bi se kojim slučajem jedan takav trofej prodao na otkup srebra, za njega bi se moglo dobiti nešto više od 16 tisuća kuna. Naravno, ovdje je riječ o čistoj kalkulaciji gram srebra puta cijena grama srebra. No realnost je drugačija. Trofej Lige prvaka nosi sentimentanu i neopisivu vrijednost za nekoga tko ga je voljan kupiti. Kada bi se, uzmimo za primjer trofej finala iz sezone 2004./05. kada ga je Liverpool trajno dobio poslije čudesne pobjede protiv Milana, prodavao mogao bi doseći cijenu i do par desetaka tisuća eura, u nekim slučajevima i par stotina. Sve ovisi o tome koliko je kupac voljan ponuditi na aukciji. A procjena stručnjaka je astronomska.

Trofej je ukraden. Kako misliš, ukraden?

Zanimljiva zgoda veže se za trofej tadašnjeg Kupa prvaka kojeg je osvojila Aston Villa 1982. godine protiv Bayerna. Naime, trofej je bio izgubljen. Još je nevjerojatniji način na koji se "zagubio". Tadašnji nogometaši momčadi iz Birminghama Colin John Gibson i Gordon Sidney Cowan odnijeli su Kup prvaka u lokalni pub gdje su, po engleskom običaju, iskapili par piva. Dečki su se malo zaigrali i odlučili odigrati koju partiju pikada ne pazeći na trofej kojeg su osvojili.

Jedan od njih dvojice se ranije zamjerio nekom čovjeku u pubu koji je u jednom trenutku zgrabio trofej i otišao. Odvezao se u Sheffield (i dan danas nitko ne zna zašto) u policijsku postaju i rekao kako ima trofej Europskog kupa u autu. Policajci su mu u šali, misleći da imaju posla s "luđakom", rekli da unese trofej unutra što je on i napravio! Sheffieldska policija nazvala je onu West Midlandsa (okrug Birminghama) samo da bi dobili odbijenicu pod izlikom da "imaju ogroman incident i ne mogu se sada baviti drugim stvarima".

Sheffieldska policija je nazvala ponovo i poručila kako "najvjerojatnije imaju rješenje za taj njihov problem". Dogodio se trenutak tišine prije nego što je birminghamska policija odlučila doći po njega. U međuvremenu, policajci u postaji u Sheffieldu odlučili su odigrati utakmicu. Pobjednik dobiva, pogađate, trofej Europskog kupa.

Chelsea potrgao trofej Lige prvaka

Pravo je čudo što trofej Lige prvaka nikad nije bio ozbiljnije oštećen. Kao što se to dogodilo Sergiju Ramosu kada mu je prilikom proslave na autobusu i vožnje Madridom ispao trofej španjolskog Kupa kralja i završio pod kotačima. Taj isti trofej Real Madrid danas čuva takav kakav je - pregažen.

No bilo je manjih incidenta. Chelsea je 2012. godine osvojio Ligu prvaka protiv velikog favorita Bayerna nošen na krilima velikog Didiera Drogbe. Istom čovjeku je trofej skoro ispao prilikom slavlja. Sreća pa je uspio reagirati na vrijeme.

Reagirati na vrijeme je uspio i Realov veznjak Isco, kojem je trofej umalo ispao. Nasreću, to se nije dogodilo, a zapisana ostaje samo njegova urnebesna reakcija.

No reagirati nije stiglo Chelseajevo osoblje koje je trofej - potrgalo. Običaj klubova je izložiti trofej u vitrinu tako da se svatko može slikati s njime. No Chelsea je imao drugačije planove i čelnici su odlučili poslati trofej po stadionu Stamford Bridge gdje je bilo oko 400 zaposlenika. Naravno, svaki od njih se htio slikati s trofejem, a tim smjerom razmišljala su i trojica zaštitara.

Oni su se slikali, potrgali ručku, vratili ju na mjesto kao da se ništa nije dogodilo i proslijedili trofej dalje. Na njihovu nesreću, netko od zaposlenika primjetio je štetu i prijavio ju, a Chelsea je instantno reagirao. Poslao je trofej u srebrnarnicu na popravak, javno izrazio sramotu i ispričao se u ime svih, a posebno predsjednika i vlasnika Romana Abramoviča.

Hrvati i trofej Lige prvaka

Istrčavši na Olimpijski stadion u Berlinu 2015. godine, Barcelonin Ivan Rakitić je postao 16. Hrvat u finalu najvećeg europskog klupskog natjecanja. Do sada su u finalu Lige prvaka igrali ili na klupi sjedili Ivan Buljan (HSV 1980.), Robert Prosinečki (Crvena Zvezda 1991.), Alen Bokšić (Marseille 1993., Juventus 1997.), Zvonimir Boban (Milan 1994., 1995.), Davor Šuker (1998.), Boris Živković i Marko Babić (Bayer Leverkusen 2002.), Igor Tudor (Juventus 2003.), Dado Pršo (Monaco 2004.), Igor Bišćan (Liverpool 2005.), Ivica Olić (Bayern 2010., 2012.), Mario Mandžukić (Bayern 2013.) i Luka Modrić (Real Madrid 2014., 2016.). Sudionici finala, a da pritom nisu ušli u igru bili su i Jurica Vranješ (Bayer Leverkusen 2002.) i Danijel Pranjić (Bayern 2010., 2012.).

 

nph/NordPhoto/PIXSELL Soccer - UEFA Champions League - Group D - Juventus v Real Sociedad

U osvajanju Lige prvaka sudjelovali su brojni Hrvati. Samim time, sudjelovali su i u podizanju trofeja Lige prvaka. Neki više, neki manje. Neki su bili u prvih jedanaest kada su osvojili trofej, neki su bili na klupi, a neki ni u zapisniku. No svi su bili pod ugovorom s klubom koji je osvojio Ligu prvaka što je, na kraju krajeva, najbitnije.

Devet Hrvata je osvajalo Ligu prvaka, a oni su redom: Robert Prosinečki, Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Igor Bišćan, Dario Šimić (izborio finale s Milanom dva puta, no niti jednom nije bio u zapisniku), Mario Mandžukić, Luka Modrić i Ivan Rakitić.

ITA, UEFA CL Finale, Real Madrid (ESP) vs Atletico Madrid (ESP) Reuters/Pixsell

 

Hrvati vole Ligu prvaka, elitno europsko natjecanje voli i njih što je još jedan razlog zašto bi trebali posjetiti trofej koji dolazi u Hrvatsku.

Trofej u Zagrebu i Osijeku

Kako bi približila trofej Lige prvaka nogometnim zaljubljenicima, Uefa je 2007. godine pokrenula turneju trofeja Lige prvaka. Tijekom posljednjih godina trofej je tako, u sklopu svoje turneje, stigao u Aziju, Latinsku Ameriku, Afriku, Sjevernu Ameriku i Istočnu Europu, a u 16 zemalja turneju je obišlo više od 600.000 ljudi. Hrvatski zaljubljenici u nogomet trofej će moći pogledati u Osijeku 18. i 19. listopada te u Zagrebu 21. i 22. listopada.

Reuters/PIXSELL

Trofej i ambasador dolaze u Osijek i Zagreb! 18. i 19.10. na redu je Osijek nakon čega slijedi Zagreb 21. i 22.10.

Što vas očekuje? Trofej će biti izložen na posebnom crvenom kamionu izrađenom za potrebe turneje, a koji se za potrebe besplatne izložbe pretvara u spektakularni izložbeni prostor površine 200 metara kvadratnih. Trofej će, pak, biti izložen na otvorenom balkonu kamiona, a posjetitelji će se moći fotografirati s njime, ali i igrati interaktivne igre te pogledati izložbu suvenira potpisanih od strane nekih od najvećih legendi koje su tijekom godina zaigrale u Ligi prvaka. Također, u svakom gradu, navijači će se moći upoznati i fotografirati s bivšim nogometnim legendama, odnosno, ambasadorima Lige prvaka. Drugim riječima, u Zagreb će ove godine stići legendarni velški nogometaš Manchester Uniteda Ryan Giggs.

Više o samoj turneji pročitajte ovdje.

Trofej i Giggs u Hrvatsku dolaze u sklopu UEFA Champions League Trophy Toura kojeg predstavlja Unicredit, inače vlasnik Zagrebačke banke.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje