Obavijesti

News

Komentari 190

Trumbeceda: Od A do Z - mali Donaldov rječnik za neznalice

Trumbeceda: Od A do Z - mali Donaldov rječnik za neznalice
1

Ksenofobični milijarder koji će protjerivati izbjeglice, vratiti neka područja Bliskog istoka u kameno doba, zabraniti muslimanima ulazak u Sjedinjene Američke Države? Ili samo vješti demagog

VIDEO

Tko je, uistinu, najmoćniji čovjek svijeta? Ksenofobični milijarder koji će protjerivati izbjeglice, vratiti neka područja Bliskog istoka u kameno doba, zabraniti muslimanima ulazak u Sjedinjene Američke Države?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Ili je samo vješti demagog, koji je 2008. godine priznao: “Ako ikad budem kandidat za predsjednika, bit ću kandidat republikanaca. Njihovi su birači ovce kojima možete prodati što god hoćete. A onda, nakon pobjede, radit ću po svome”. U njegovoj kompaniji to su naveliko reklamirali tijekom kampanje, svi su imali priliku uspjeti, osim nesposobnih i lijenih, kojima je obožavao reći svoju omiljenu rečenicu: “Otpušteni ste!”. Ovdje je mali rječnik, Trumbeceda, koja pomaže u snalaženju s Trumpom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A

kao AMERIKA kakvu smo poznavali, prema nekima, više ne postoji. Dosad su nam uvijek govorili ugledajte se na nas, na našu političku korektnost... Što sad reći? Ugledajte se na našeg Trumpa, njegove ideje, zidove... Pa za to nam je dovoljan i Orban!

B

kao BILL RANCICH. Amerikanac hrvatskih korijena zvijezda je prve sezone Trumpova reality showa “Apprentice”. Rančić i njegova supruga Giuliana pobijedili su u prvoj sezoni šoa te postali TV zvijezde. Donald mi je dao prvu priliku, rekao je Rancich.

C

kao CLINTONI. Donald Trump otpuhao je obitelj koja je umalo izvela dva američka presedana. Nikad dosad žena nije bila predsjednica Amerike i nikad jedan bračni par nije obnašao tu dužnost. No Michelle Obama ima priliku za četiri godine.

Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton and her husband former U.S. president Bill Clinton depart after voting in the U.S. presidential election at the Grafflin Elementary School in Chappaqua

D

kao DJED Donald Trump najveseliji je djedica Amerike. Prvu je veću lovu zaradio iznajmljujući sobe na sat. Ima devet unuka, koliko je dosad poznato. Donald Trump unatoč povisokoj dobi tvrdi da se osjeća zdravim kao dren i spremnim za dva mandata. U tom je smislu nalik na zagrebačkog Batmana, Mikija.

E

kao ENERGIJA. Premda je najstariji predsjednik (69), Trump zrači energijom i samopouzdanjem. Njegova velika rutina u TV nastupima, sjajna govornička sposobnost i eksplozivnost u nastupima bili su magnetski privlačan koktel njegovim biračima.

F

kao FRANE BARBIERI. Dok se Melanija još prezivala Knaus i snimala slobodnije slikice u regiji, družila se s našom manekenkom Kristinom Bradač i njezinim tadašnjim dečkom Franom Barbierijem. Kako se kaže u Bosni i Hercegovini i našim pasivnim krajevima: “Para na paru, hrđa na fukaru”.

G

kao GLUMIČIĆ. Uz tatu, mamu, Donalda i dragog Boga, Siniša Glumičić jedan je od najodgovornijih za ljepotu Melanije Trump, naše susjede, rođene u Deželi. Pod slovom G treba reći i GRAĐANIN KANE - to je Donaldov omiljeni film koji govori o medijskom tajkunu, megalomanu, gospodaru svemira.

H

kao HRVATSKA. Donald i njegova sadašnja supruga, te njegova bivša supruga, imaju dosad najviše uvida u našu domovinu i okolinu. A možda i Donald koristi naše štoseve: njegova vatrena retorika prije izbora te naglasak na građevini, miru i ljubavi poslije nalik su na Sanadera.

I

kao IVANA TRUMP. To je žena koja se jutro nakon izbora najviše lupala po glavi zbog rastave s Trumpom. Sad bi bila prva dama svijeta! Ta Čehinja česta je gošća Hrvatske. Svako malo je na Jadranu. Imala je velike poslovne planove s MIroslavom Kutlom, ali je Kutle morao u emigraciju.

J

kao JAVNO MNIJENJE. Svi američki mediji bili su protiv Donalda Trumpa, što se nije dogodilo nikad u povijesti. No pokazalo se da u eri populizma mediji ne mogu savladati demagoge. Trumpa nisu podržavali ni jedan list ni TV postaja, javno mnijenje je bilo protiv, ali je ipak trijumfirao.

K

kao KRALJEVIĆ Vladimir, snažna hrvatska veza s novim predsjednikom Amerike. Bivši šef sale u Russian Tea Roomu, poznatom restoranu blizu Central parka u New Yorku, i šef jedine svjetske supersile dijele strast prema zgodnim misicama i srodnim natjecanjima.

L

kao LAŽI. Neizbježni i hrabar dio Trumpove kampanje koji će postati standard za buduće kandidate jer je biračima bilo svejedno. Neke od Trumpovih laži su briljantne: Obama nije rođen u Americi ili klimatske su promjene izmislili Kinezi da sruše SAD.

M

kao MELANIJA, Trumpova treća supruga, Slovenka koja je ostvarila san i s pictoriala muških magazina završila u Bijeloj kući. S velikom pozornošću očekuje se njezin doprinos američkom društvu kao uobičajene i priželjkivane aktivnosti američkih prvih dama.

N

kao NATO. Vojna i politička organizacija, formirana 1949., kao odgovor na sovjetsku prijetnju. Stup sigurnosti Zapada na čelu s SAD-om. Trumpu nije pretjerano važan, kao ni koncept zajedničke obrane koji podrazumijeva da je napad na jednu NATO članicu napad na sve.

O

kao OHIO. Savezna država koju je Trump dobio na izborima te mu je, uz pobjedu na Floridi, sasvim otvorila put ka Bijeloj kući. Napušteni od liberalnih i konzervatvinih elita, ‘mali ljudi’ iz Ohija pakleno su se osvetili i svoje glasovem s guštom dali Trumpu. Amen.

P

kao PUTIN, Vladimir Vladimirović. Autoritativni ruski šef države koji je prvi, pazi sad, staromodnim brzojavom čestitao Donaldu Trumpu izbornu pobjedu. Trump i Putin se vole. I to sasvim javno i bez srama. Trump mu tepa kako savršeno vodi Rusiju, a Putin mu uzvraća da je briljantan. Potpuni sklad.

Q

kao QUEENS, njujorški kvart gdje je, u obiteljskoj kući, odrastao Donald Trump. Kuća je na prodaju. Cijena 849 tisuća dolara. Vlasnici su planirali aukciju za 19. listopada, ali su je otkazali. Pametno. Cijena je sad znatno narasla.

R

kao RASIZAM, ideologija po kojoj među rasama postoje bitne, biološki uvjetovane razlike. Inače uobičajeni svjetonazor u nekim dijelovima Amerike. Trump je u kampanji imao jaku podršku rasista iz Ku-Klux-Klana. Odšutio je javnu podršku bivšeg velikog čarobnjaka KKK Davida Dukea.

S

kao SUPER LUKSUZ. Jedna od omiljenih Trumpovih riječi ako je vjerovati uglednom New York Magazinu. Ta riječ opisuje sve oko njega i sve ono što on nudi kao suprug, otac, biznismen... Trump voli luksuz, obožava super luksuz, ali ima i bolju, jaču riječ: super super luksuz.

 

T

kao TRUMPLOZIJA, TRUMPOKALIPSA, TRUMPOKRACIJA, TRUMPONACIJA... Nove riječi odnedavno ubačene u američki politički leksik. Ironično opisuju Trumpovu političku platformu. Izdvojili smo apsolutni biser: Trumpete, sljedbenice predsjednika SAD-a, koje ne mogu objektivno prosuditi tko je on.

U

kao UPOMOĆ, ljudi! Često ponavljani uzvik američkih liberala kad su shvatili da je Trump pobijedio Hillary Clinton. Liberali, nemoćni u svojem bijesu i razočaranju, okreću se sljedećim rješenjima: iseljavanje u Kanadu, legalizaciji marihuane i građanskom otporu.

V

kao VOTKA, točnije Trump votka. Jedan od senzacionalno propalih Trumpovih poslovnih poduhvata koji su mu često spominjali u kampanji kao dokaz njegove poslovne nesposobnosti. Proizvodnja je započeta 2005., a ugašena 2011. Još je popularna u Izraelu.

W

kao WEST, Kayne. Glazbenik, nesretni modni dizajner i muž barokne ikone reality showa Kim Kardashian. Trump ga jako voli, ali mu je poručio da će ga pregaziti ako se susretnu kao suparnici na predsjedničkim izborima 2020. Nakon svega nije isključeno da će se to i dogoditi.

X

kao X (iks) oznaka za nepoznanicu u matematici. Oko buduće Trumpove politike sve je baš tako. Sasvim nepoznato. Nitko zaista ne zna kakva će zaista biti njegova ekonomska i porezna politika, vanjska politika, odnosi s EU i europskim partnerima.

Y

kao YUPI (na hrvatskom jupi). Uzvik oduševljenja Trumpovih birača i pristalica nakon što je proglasio povijesnu pobjedu. Uzvik se, kažu, prvo koristio u kontroli zatrčanih krda goveda na američkom Divljem zapadu.

Z

kao ZID. Građevinski poduhvat, adut u kampanji i brana od svih zala koje nose meksički ilegalni useljenici. Trump je u kampanji obećao da će ga sagraditi na granici Meksika i SAD-a. Sasvim je ozbiljan i sad se čeka početak zemljanih radova.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.