Obavijesti

News

Komentari 7

Trump: Imigracija u Europi uzrokuje "kulturne" promjene

Trump: Imigracija u Europi uzrokuje "kulturne" promjene
1

U Njemačkoj se kriminal dramatično smanjio. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca izvijestilo da je u u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 milijuna kaznenih djela, najmanje od 1992.

VIDEO

Predsjednik SAD-a Donald Trumpu ponedjeljak je optužio migrante u Europi za, kako je netočno napisao, rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika greška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak milijunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!", napisao je Trump u tweetu.

U Njemačkoj se, međutim, kriminal, prema službenim podatcima, dramatično smanjio. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca izvijestilo da je u u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 milijuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

U Njemačku je od 2014. došlo više od 1,6 milijuna migranata, većinom muslimana bježeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Merkel je na meti kritike u zemlji zbog svoje odveć velikodušne politike azila, a spor oko migranata doveo je u pitanje 70-godišnje savezništvo Merkelinog CDU-a i bavarskog CSU-a i zaprijetio opstanku njemačke vlade.

Merkel je u ponedjeljak pristala da kraj lipnja bude rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama kako je zatražio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz CSU-a, koji je rekao da će naložiti graničnoj policiji da počne vraćati migrante ako Merkel ne ispuni obećanje da će na europskoj razini pronaći rješenje za ilegalnu migraciju.  

Trump poručio da SAD neće postati "migrantski kamp"

Sjedinjene Države neće biti "kamp za migrante", izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump, pozivajući se na europski primjer u obrani svoje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji na granici.

"Sjedinjene Države neće biti kamp za migrante i izbjeglički centar", rekao je. "Pogledajte što se događa u Europi, pogledajte što se događa drugdje. Ne možemo dopustiti da se to događa i u SAD-u. Ne dok sam ja predsjednik", dodao je, istaknuvši da se "tužna" situacija s djecom koja su odvojena od svojih roditelja koji nemaju osobnih isprava, mogla "brzo" riješiti da je Kongres donio zakon o imigraciji.

Trumpova administracija nalazi se pod valom kritika zbog odvajanje djece od odraslih na meksičko-američkoj granici. Demokrati ali i neki unutar Trumpove republikanske stranke osudili su administraciju za odvajanje gotovo 2000 djece od roditelja od sredine travnja do kraja svibnja.

Razdvajanje obitelji posljedica je politike nulte tolerancije po kojoj se uhićuju svi odrasli koji se uhvate da ilegalno pokušavaju ući u SAD.

Dok su roditelji u zatvoru, djeca se šalju u druge prihvatne centre.

Video snimke pokazuju da se djeca migranata drže u žičanim kavezima, te da sjede po podu.

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle dogovor u sporu oko migranata

Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU postigle su kompromis oko pitanja zatvaranja njemačkih granica za određenu grupu migranata nakon što je CSU rekao da je kraj lipnja rok za uvođenje kontrola na njemačkim granicama davši Merkel vremena da pronađe europsko rješenje za spor oko migranata, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

„Predsjedništvo CDU-a je na svojoj današnjoj sjednici odlučilo podržati migracijski plan ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera s iznimkom točke koja se odnosi na zatvaranje granica za migrante koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU-a. Ova odluka ne može biti donesena unilateralno, bez dogovora i na teret drugih nego tek nakon konzultacije s europskim partnerima koji bi bili najviše pogođeni ovom mjerom“, rekla je Merkel.

Ona je najavila da će nakon samita EU-a krajem sljedećeg tjedna „biti odlučeno o daljnjim koracima“.

Na istodobnoj konferenciji za tisak nakon sastanka predsjedništva Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Muenchenu, šef CSU-a i ministar unutarnjih poslova Seehofer naglasio je da mjere stupaju na snagu početkom srpnja bez obzira na to hoće li biti postignut dogovor s EU partnerima.

Merkel je rekla da „neće biti automatizma“ oko pitanja odbijanja migranata na granicama tj. da će se o konačnoj odluci raspravljati nakon summita i eventualnog dogovora s europskim partnerima te je istodobno indirektno upozorila Seehofera da odluku o zatvaranju njemačkih granica ne donosi samostalno ministar unutarnjih poslova.

Seehofer je pozdravio kompromis s većim partnerom unutar Unije CDU/CSU ali je istodobno naglasio kako još svi problemi nisu riješeni.

„Kad je u pitanju migracija, ostalo nam je još mnogo posla“, rekao je Seehofer.

Njemački mediji smatraju kako svađa unutar Unije nije okončana nego samo odgođena.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja s Unijom CDU/CSU na saveznoj razini tvori vladu, zatražila je izvanredni sastanak vlade uoči EU summita te najavila kako SPD „neće automatski“ pristati na ono što se stranke Unije međusobno dogovore.

CSU je odmah nakon loših rezultata na saveznim izborima prošle godine najavio zaokret udesno i usredotočenje na pitanje migracije. U listopadu se u Bavarskoj održavaju izbori na kojima CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine. CSU je od samog početka migrantske krize žestoko kritizirao liberalnu migrantsku politiku Angele Merkel.

CSU je u procesu sastavljanja savezne vlade preuzeo resor unutarnjih poslova te najavio pooštrenje migrantske politike a često se kao uzor spominje susjedna Austrija gdje je od dolaska na vlast narodnjaka i slobodnjaka drastično pooštrena migracijska politika.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a