Obavijesti

News

Komentari 18

Trump je navodno tražio prekid istrage FBI-a o vezi s Rusima

Trump je navodno tražio prekid istrage FBI-a o vezi s Rusima
2

OMETAO ISTRAGU: Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da je proces oko istrage u vezi suradnje Trumpa i Rusa tek u početku te treba sagledati sve materijale koji su vezani za njegov opoziv

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je Jamesa Comeya, smijenjenog direktora FBI-a, tražio da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna. FBI je htio istražiti veze koje je Flynn imao s Rusima.

Demokratski kongresmen Al Green iz Teksasa prvi je službeno pozvao na opoziv Donalda Trumpa s dužnosti američkog predsjednika. Učinio je to nakon što je navodno Donald Trump naredio bivšem direktoru FBI-a Jamesu Comeyu da prekine istragu o njegovoj vezi s Rusijom.

- Ovo je moj stav. Ništa me neće pokolebati. Predsjednik mora biti opozvan - poručio je Green u govoru pred Kongresom.
Prema The Washington Postu, predsjednik Trump je također odao tajne informacije o tzv. Islamskoj državi tijekom razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Trump se u srijedu osvrnuo na napade na njega. Istaknuo je da ni jedan drugi političar nije nepravednije tretiran od njega.
- Ni jedan političar u povijesti nije bio nepravednije tretiran od mene. Ne možete pustiti da vas sruše - rekao je Trump.



Nakon izbijanja afere američko ministarstvo pravosuđa postavilo je posebnog tužitelja kojemu prepušta nadzor nad istragom koju provodi FBI o mogućem ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore 2016. godine. Odluku je donio zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein, koji je posebnim tužiteljem imenovao Roberta Muellera, vrlo cijenjenog nekadašnjeg direktora FBI-a. Rosenstein je imenovao Mullera posebnim tužiteljem jer je smatrao da je to u interesu javnosti.

- Moja odluka nije dokaz da je zločin počinjen ili da je podignuta bilo kakva tužba. Odlučan sam u tome da je posebni tužitelj potreban kako bi američki narod imao puno povjerenje u ishod istrage - rekao je Rosenstein. Robert Mueller trebao bi jamčiti neovisnu i nepristranu istragu o povezanosti Trumpa i Rusije.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da je proces oko istrage u vezi suradnje Trumpa i Rusa tek u početku te treba sagledati sve materijale koji su vezani za njegov opoziv.

- Opoziv bi imao preveliki negativan efekt za Republikansku stranku. Sad gledamo krizu Bijele kuće i predsjednika koji će još teže vladati. Nije do kraja savladao vlast jer nema iza sebe političko iskustvo, previše solira te nema znanja. Imenovanje novog tužitelja donekle je umirilo situaciju pa ćemo vidjeti kako će se nastala situacija razviti - zaključio je Jakovina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu