Obavijesti

News

Komentari 17

Trump u Meksiku: Želi graditi zid na granici zbog migranata

Trump u Meksiku: Želi graditi zid na granici zbog migranata
1

Objasnio je da bi zid mogao "zaustaviti ilegalno kretanje ljudi, droge i oružja" i dodao da je "sigurna granica suvereno pravo i u uzajamnom interesu".

VIDEO

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u srijedu meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nietu da Sjedinjene Države imaju pravo sagraditi zid na granici kako bi zaustavile ilegalnu imigraciju, ali ovaj put nije zatražio da Meksiko to plati, prenose agencije.

Tijekom neočekivanog trosatnog posjeta Meksiku na poziv meksičkog predsjednika, Trump je razgovarao s Nietom u njegovoj rezidenciji Los Pinos gotovo sat vremena.

"Razgovarali smo o zidu, nismo razgovarali o tome tko će zid platiti, to će biti kasnije, ovo je bio jako preliminaran sastanak. Ovo je bio izvrstan sastanak", rekao je Trump na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Objasnio je da bi zid mogao "zaustaviti ilegalno kretanje ljudi, droge i oružja" i dodao da je "sigurna granica suvereno pravo i u uzajamnom interesu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ilegalna imigracija problem je za Meksiko kao i za nas", rekao je. "Droge su strašan problem za Meksiko kao i za nas. To nije jednosmjerna ulica", prenosi France Presse.

Trump zaostaje da demokratskom suparnicom Hillary Clinton u anketama uoči izbora 8. studenoga. Njegovi savjetnici nadaju se da će posjetom Meksiku poboljšati svoj predsjednički imidž i pokazati da je spreman uhvatiti se u koštac s jednim tako važnim pitanjem kao što su odnosi s Meksikom, koji je tijekom kampanje često kritizirao zbog ilegalne imigracije i krijumčarenja droge.

No upada u oči da ovaj put nije zatražio od Meksika da plati taj zid, što je često bila glavna tema njegovih predizbornih skupova.

Trump je prvi put iznio optužbe da Meksiko šalje kriminalce i silovatelje preko granice i obećao da će sagraditi zid koji će platiti Meksiko u lipnju prošle godine kada je započinjao kampanju. Optužio je također Meksiko da vara SAD u trgovini. Obećao je i da će ponovno pregovarati ili odbaciti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a, Meksika i Kanade iz 1994. godine.

Glasnogovornik meksičkog predsjednika rekao je, međutim, da je Nieto rekao Trumpu da Meksiko neće platiti taj zid.

"Predsjednik je rekao da Meksiko, kao što je već nekoliko puta rekao ... neće platiti taj zid", rekao je glasnogovornik Eduardo Sanchez telefonom za Reuters.

"Na početku razgovora s Donaldom Trumpom jasno sam rekao da Meksiko neće platiti zid", napisao je i sam Nieto na Twitteru nakon sastanka.

Nieto je na konferenciji za novinare kazao da su milijuni Meksikanaca u SAD-u pošteni i da zaslužuju poštovanje, no suzdržao se od oštrih kritika Trumpove dosadašnje retorike.

"Meksički narod žalostan je zbog izjava koje su izrečene, ali siguran sam da je njegov interes za gradnju odnosa iskren", rekao je.

Istaknuo je važnost suradnje kako bi granica bila "sigurnija i učinkovitija", ali i inzistirao na tome da je važno spriječiti priljev oružja i novca iz SAD-a kriminalnim organizacijama na jugu.

"Puno života moglo bi biti spašeno na obje strane granice kada kriminalne organizacije ne bi više dobivale oružje i novac (...). Dvije zemlje moraju više ulagati" u to, rekao je meksički predsjednik.

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se ispred spomenika meksičke neovisnosti u središtu glavnog grada u znak prosvjeda protiv tog posjeta.

Meksički oporbeni političari također su kritizirali Nietu zbog toga što je primio Trumpa.

Trump će nakon Meksika održati govor u američkoj pograničnoj državi Arizoni o tome kako planira riješiti problem ilegalne imigracije ako pobijedi na izborima.

Hillary Clinton, bivša američka državna tajnica, ocijenila je da Trump ne može popraviti štetu učinjenu svojim prethodnim žestokim izjavama protiv Meksika, koje su mu pomogle da pobijedi 16 suparnika za republikansku predsjedničku nominaciju.

"Sigurno je potrebno učiniti više od posjeta našim susjedima na par sati i potom vratiti se kući da bi se popravilo više od godine dana uvreda i insinuacija", kazala je na konvenciji Američke legije, udruženja američkih vojnih veterana, u Cincinnatiju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1