Obavijesti

News

Komentari 97

Tuđmanov trg preimenovali su u 'Trg žrtava Mrkonjić Grada'

Tuđmanov trg preimenovali su u  'Trg žrtava Mrkonjić Grada'
5

Preimenovanje je vezano uz angažman naše vojske u Mrkonjić Gradu. Odavno je sazrelo vrijeme da se to riješi i izliječimo od te mrlje u našoj povijesti, tvrdi aktivist

VIDEO

Po četvrti put od lani "preimenovan" je  Trg Franje Tuđmana na splitskoj Rivi. Grupa splitskih anarhista u noći na četvrtak  preko table s imenom prvog hrvatskog predsjednika nalijepila je natpis 'Trg žrtava Mrkonjić Grada'

Do sada, ista je skupina na Tuđmanov trg stavila naziv 'Trg žrtava', a potom i dva puta zaredom 'Trg žrtava NATO pakta'. Posljednje 'preimenovanje' poklopilo se s drugim krugom predsjedničkih izbora, pa se može povezati i s time da je akcija bila usmjerena na Kolindu Grabar Kitarović koja je tada još bila na dužnosti pomoćnice glavnog tajnika NATO-a.

– Na svim natpisima koje smo do sada postavljali postoji i poruka s druge strane na kojem stoji "vratite našu vojsku iz Afganistana", što i jest glavna ideja ovih naših umjetničko-političkih akcija. Posljednji preimenovanje trga vezano je uz angažman naše vojske u ratnim događanjima u Mrkonjić Gradu. Odavno je sazrelo vrijeme da se to riješi i izliječimo od te mrlje u našoj povijesti  – poručio je aktivist splitskog ogranka organizacije MASA (Mreža anarhosindikalista).

Radi se o organizaciji koja spaja anarhizam i sindikalizam u borbi za prava radnika, a zalažu se protiv članstva Hrvatske u NATO i EU. Odbor za branitelje splitskog HDZ-a lani je bio podnio i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja smatrajući da je oskvrnuta spomen-ploča prvom predsjedniku RH kad je osvanuo natpis 'Trg žrtava'.

– Mi nismo oštetili tablu time što smo natpis prekrili svojim. Do sada nismo imali problema s policijom – prokomentirali su akteri akcije. 

No, ne i brinu ih puno prijave, iako žele ostati anonimni. Nedavno se na Facebooku proširila i slika spomenika Franji Tuđmanu u splitskoj luci s natpisom "Oče, a di su pare?". 

Mirko Ramljak, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje, nezadovoljan je postupanjem nadležnih službi oko preljepljivanja table na Trgu Franje Tuđmana, kao i kod drugih oštećivanja spomenika po Splitu. 

– Državno je odvjetništvo nažalost smatralo da nema elemenata za našu prijavu kad je prvi put oskrvnut natpis na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zanimljivo je kako su Ranko Ostojić i MUP bili ažurni kad su se dijelili protiv Ive Josipović dok je bio predsjednik i našli počinitelje. No, nema volje da se nađu krivci koji su pod okriljem noći u Splitu oštećivali spomenike 4. gardijskoj brigadi, poginulim pripadnicima HOS-a, te spomenika Franji Tuđmana  i natpisa na njegovom trgu u Splitu – negodovao je Ramljak.

Podsjetimo, netko je spomenike HOS-u i Tuđmanu bio zalio bojom.

Posljednji natpis na Trgu Franje Tuđmana vezan uz Mrkonjić Grad, Ramljak je prokometirao da je to netko postavio tko ne razumije da je Hrvatska vojska morala nakon Oluje izaći u susjednu državu i osigurati zaleđe, te onemogućiti pregrupiranje poražene srpske vojske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"