Obavijesti

News

Komentari 1642

Krv na ulicama: Nasilnici su razbijali i kamenovali policajce

Krv na ulicama: Nasilnici su razbijali i kamenovali policajce
128

Branitelji su na Trgu bana Jelačića organizirali miran prosvjed. Nakon što je on završio nasilnici su napali policajce i razbijali aute i izloge. Policija im je vratila

VIDEO

Posljednja informacija
17.40 - Prema zadnjim informacijama policija je privela 58 ljudi, ozlijeđeno je 12 građana i 21 policajac

17.30 - Organizatori prosvjeda na Trgu bana Jelačića, Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996 RH, su se ogradili od izgrednika i kažu kako su apelirali na njih da ne izazivaju nerede, piše Index. 

17:00 - Dio policajaca povukao se nešto prije 17 sati, te se situacija oko Radićeve ulice malo smirila. Ulica izgleda kao bojno polje. Ima razbijenih izloga, boca, tenisica, krvi, dasaka. Policija je do 17 sati privela 40 ljudi. Liječničku pomoć zatražilo je 13 civila te 11 policajaca. 

16:40 - Policija je dosad u službene prostorije dovela 26 ljudi s današnjih sukoba, no kako i dalje privode ljude, a još traju manji sukobi oko Radićeve ulice. Prije nekoliko trenutaka Hitna pomoć je došla po još jednog ozlijeđenog mladića. Iz Hitne službe su potvrdili za Večernji da su dosad u KB Sestre milsordnice i OB Sveti Duh prevezli petero ozlijeđenih

16:26 - Policija je po Trgu bana Jelačića lovila prosvjednike koje su otjerali. Osam policajaca u Jurišićevoj stoji oko mladića koji leži na podu

16:15 - Sukobi u Radićevoj ulici i dalje se nastavljaju. Policija se spušta prema Trgu bana Jelačića i prosvjednicima koji ih gađaju svime što nađu na podu.

16:00 - Petar Janjić Tromblon u kratkoj izjavi rekao je da osuđuje nasilje te da nisu za ovakvo rušenje vlasti, već za promjene na demokratski način.

15:50 - Dio 'Fejsbukovaca' među kojima ima i Bad Blue Boysa u Radićevoj ulici i dalje  baca kamenje na policiju koja im blokira prolaz, a policijski kordon čeka i u Tkalčićevoj ulici, ako bi opet izbili veći nemiri. Većina branitelja i drugih građana razišla se okolnim ulicama.

15:25 - Branko Borković - Mladi Jastreb uzeo je megafon preko kojega pokušava smiriti napetosti te se u općoj buci i metežu čulo tek da govori da nitko nema pravo napadati naše policajce, te da su oni naši suborci, no netko je u jednom trenutku na njega pljunuo, javlja Jutarnji. 

15:22 - Prije nekoliko trenutaka kod Krvavog mosta je stigla Hitna pomoć po ozlijeđenog čovjeka, a Večernji javlja da policija maricama odvozi uhićene. Dodaju da su se branitelji stali u kordon između prosvjednika i policije da smire situaciju. 
15:17 - U Osijeku je na prosvjedu Facebookovaca ozlijeđen fotoreporter agencije Pixsell. Pred zgradom HDZ-a fotoreportera je jedan mladić gađao snijegom dok je snimao prosvjed. Fotoreporter ga je upozorio da prestane nakon čega su ga zaskočila petorica mladića, udarili ga nekoliko puta u glavu i tijelo te mu raskrvarili lice.Inače, u Osijeku se oko 14 sati okupilo oko tisuću ljudi, te su od Trga Ante Starčevića krenuli pred prostorije osječkog HDZ-a vičući 'Lopovi, lopovi'. Zgradu su gađali snijegom i pokušali skinuti ploču s HDZ-ovim natpisom no, policija ih je spriječila, javlja Večernji list.

15:10 - Braniteljski skup na Trgu bana Jelačića je završio, a predstavnici braniteljskih udruga zamolili su branitelje koji su pristigli iz cijele zemlje da se raziđu. Nakon nekoliko minuta skandiranja polako su se počeli razilaziti. U isto vrijeme i 'Fejsbukovci' koji su bacali kamenje na putu prema Markovu trgu krenuli su nazad prema Trgu bana Jelačića. 
- Ako se ne obustavi progon branitelja za mjesec dana ćemo organizirati novi prosvjed - rekao je na kraju skupa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Željko Sačić, bivši zapovjednik specijalne policije. Političare je nazvao 'Judinim sinovima koji su izdali snove hrvatskih branitelja'. Rekao je i kako su branitelje postavili da moraju birati između Purde i EU-a. Rekao je i da je stav branitelja jasan i da bi oni uvijek izabrali Purdu.

15:09 - Policija je uhitila fotografa agencije AFP Hrvoja Polana jer se nije htio maknuti s mjesta sukoba s prosvjednicima. Dva su ga policajca uhvatila za ruke i noge i odnijela ga, javlja Jutarnji list.

15:00 - Sukobi u Radićevoj i Tkalčićevoj ulici sve su nasilniji. Kamenje leti na sve strane, a kako doznajemo od naših novinara s mjesta sukoba, ozlijeđen je snimatelj Nove TV kojeg je u glavu pogodio kamen. Policija je suzavcem uzvratila na prosvjednike, koji su na obližnjem gradilištu napunili cijelu kadu kamenjem koje koriste za gađanje. U isto vrijeme na Trgu bana Jelačića i dalje traju govori predstavnika branitelja. Trenutno je na govornici Željko Sačić.

14:40 - Nekoliko stotina ljudi, koji su se organizirali preko Facebooka, krenulo je Radićevom ulicom prema Markovom trgu. Pale bengalke i viču 'Jaco odlazi'. Kamenjem gađaju policajce koji im stoje na putu.

14:30 - Prosvjednici koji su organizirani preko Facebooka krenuli su, njih više od stotinu, prema Markovu trgu

14:10 - Ne mogu vjerovati da se gospođa premijerka meni, koji sam devet mjeseci proveo u logoru i devet mjeseci u samici, usudi tvrditi da je ona meni dala mirovinu. Malo se zaje... Čuo sam iz povjerljivih izvora da će Kosor poslati helikopter po Purdu, ali ja to neću dopustiti. Mi branitelji ćemo ići po njega i dočekati ga - rekao je Petar Janjić Tromblon. 

14:05 - Branitelji na Trgu bana Jelačića pale baklje, a čuju se i petarde. 

13:50 - Više u Hrvatskoj nemamo seljaka, nemamo građana i zato ćemo braniti ovu državu od unutarnjeg neprijatelja, koji nam oduzima život. Ne možemo živjeti od svog rada, a trebali smo imati Švicarsku, a ne kao što sada imamo Bangladeš - rekao je Tomo Pokrovac iz Sindikata hrvatskih seljaka.

Na prosvjed su stigli branitelji iz Vukovara, Zadra, Osijeka, Koprivnice, Dubrovnika, Splita, Gline, Petrinje, Rijeke, Pule, Karlovca, Siska, Kutine, Šibenika, Đakova, Varaždina, Krapine. Zahvalili su se taksistima iz Kaštela, Šibenika i Splita koji su ponudili besplatan prijevoz te iseljeničkim organizacijama koje su financijski pomogle skup. Pisma podrške dobili su od Ozrena Matijaševića iz HUS-a te Ive Banca.

13:45 Ne želim držati pobjednički govor, ali moram kazati pozdravljam ovaj skup. Ne mogu biti ravnodušan i mirno gledati kako se odnose prema hrvatskim braniteljima. Oni su stvorili ovu državu, borili se za nju i vrijeme je sada reći dosta. Vrijeme je da se organiziramo. Hrvatski branitelji ne smiju se dijeliti moramo biti zajedno. Nitko ne može Hrvatsku voljeti više od onih koji su za nju ginuli, rekao je Marko Perković Thompson nakon čijeg govora su branitelji počeli klicati i vikati 'Jaco, odlazi'. 

13:40 - I ja i sin smo osuđeni u Beogradu. Ja se pitam tko je dozvolio da mi devet mjeseci budemo u logoru? Jesmo li se borili za ovakvu državu i Vukovar kakav je sada? Nas su tukli kao životinje, mene, Purdu i ostale su s ispitivanja nosili u dekama. Dajte nam sad sat vremena s onima na vlasti da im radimo sve ono što su nama u logoru, vratili bi i više nego što su pokrali -rekao je Stjepan Mačković, žrtva srpskih logora.

13:38 - Nismo ratovali da budemo progonjeni kao zvijeri. Ratovali smo i ginuli zbog stoljetnog sna i težnje za stvaranjem slobodne države. Nismo ratovali da bi u saboru sjedili oni koji Hrvatsku nisu željeli - rekao je Mario Slaviček, iz udruge Branitelji 1990.-1996. Nakon njegovog govora na Trgu je počeo pjevati Marko Perković Thompson.

13:20 - Hvala što ste odlučili s nama reći stop progonu branitelja. Dosta rasprodaje hrvatskog državnog suvereniteta, naših šuma i voda. Dosta prodaje i ugnjetavanja naših radnika, seljaka, studenata, umirovljenika i sirotinje - rekao je Vjeko Magaš, tajnik zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, na početku prosvjeda okupljenim braniteljima. Na to su branitelji počeli skandirati 'Izdaja, izdaja'. Među branitelje na Trgu stigao je i Marko Perković Thompson koji će se obratiti na skupu.

Sam početak prosvjeda će kasniti, jer kako doznajemo na ulazu u Zagreb su blokirani autobusi s dijelom branitelja. 

Na Trg bana Jelačića stalno pristižu ljudi, a među braniteljima su Petar Janjić Tromblon, Branko Borković- Mladi Jastreb, Pero Kovačević. Naši novinari na Trgu javljaju kako se puštaju domoljubne pjesme i klape, a svi mirno čekaju početak prosvjeda. Branitelji su stigli s velikim brojem transparenata koji su mahom usmjereni protiv premijerke Kosor.

Branitelji su se nešto prije podneva počeli okupljati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a tamo ih je trenutno nekoliko tisuća. Na prosvjedu koji počinje u 13 sati pridružit će se i prosvjednici s Facebooka koji su najavili odlazak prema Markovu trgu. Skup udruga koje ne podupiru prosvjed počeo je u 11.30 sati u prostorijama Policijske akademije. Josip Đakić rekao je za HTV da će iz rasprave na skupu izvući zaključke koji će biti smjernica za daljnje djelovanje.

Željko Sačić, jedan od organizatora za Net.hr je izjavio kako očekuju između 20 i 30 tisuća ljudi. Na komentare i prozivke da se prosvjedom želi zaštititi od progona kaže da je to 'politički proces i da je progon argumentiran, da bi već odavno bio u zatvoru. Policija na prosvjedu očekuje oko 3000 branitelja.

Na zagrebački prosvjed iz Zadra je u subotu ujutro u puna dva autobusa otputovalo više od stotinu zadarskih prosvjednika. U HVIDRA-i Zadar kažu kako je najmanje još toliko branitelja iz okolnih mjesta i gradova Zadarske županije otputovalo s dva kombija i osobnim vozilima. Osim vremenskih nepogoda, na putu, kažu, nisu imali nikakvih neprilika. Dio splitskih branitelja morao je naći drugi prijevoz jer se pokvario autobus koji je došao po njih.

Šibenik: Malo nas je bilo i u ratu ali smo pobijedili

Nekoliko stotina hrvatskih branitelja okupilo se u subotu u Šibeniku na prosvjedu što su ga organizirali Građanska inicijativa Za istinu i afirmaciju Domovinskog rata i županijska koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata. 

- Nismo ovdje ni zbog rušenja Vlade, ali zbog potpore Vladi. Želimo izraziti nezadovoljstvo zbog neprihvatljivog odnosa prema hrvatskim braniteljima koji je doveden do apsurda. Događa se da srpski istražitelji dolaze u Šibenik ispitivati ljude da bi mogli optužiti hrvatske državljane zbog ratnih zločina u šibenskom vojnom zatvoru Kuline, a hrvatski istražitelji iz istog razloga idu u Srbiju razgovarati sa svjedocima i oštećenima. Koliko je naših istražitelja bilo u Srbiji i uzelo izjave svjedoka da bi se kaznili zločini koje su napravile četničke horde po Hrvatskoj? - pita predsjednik šibenske Hvidre Joško Babačić. 

- Nema nas puno ovdje, ali ovoliko nas je bilo i 1991. i pobijedili smo. Izborili smo se za slobodu države, a sada tražimo slobodu za hrvatske vitezove - rekao je Radoslav Juričev Sudac, tenkist iz Vodica. 

Šibenski branitelji s prosvjeda su zatražili hitno sazivanje izvanredne sjednice Sabora, donošenje zakona kojim bi se zaštitio Domovinski rat i zaustavio progon branitelja, ukidanje zakona o oprostu, te ukidanje potpore iz državnog proračuna za udruge i glasila koji kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu Domovinski rat.  

'Stop progonu hrvatskih branitelja'

Prosvjed pod nazivom 'Stop progonu hrvatskih branitelja' kojeg organizira Udruga hrvatskih branitelja 1990.-1996. trebao bi početi danas u 13 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Iz Braniteljske akcije, kako piše Večernji list, najavljuju da će se okupiti i 50.000 ljudi. Ostali nisu htjeli nagađati koliko će se ljudi okupiti, ali su rekli kako će im se pridružiti i poljoprivrednici i ribari. U 11 sati počet će prosvjed branitelja u Šibeniku.

- Branitelji iz Slavonije i iz središnjeg dijela Hrvatske su najavili da će doći na prosvjed. Prosvjed će biti dostojanstven, a njime želimo upozoriti vladu na niz situacija u kojima pravna država ne funkcionira - rekao je Branko Borković za 24sataTV

Na prosvjedu bi trebali govoriti predstavnici hrvatskih branitelja kao što su Petar Janjić Tromblon, umirovljeni general Željko Sačić, Ilija Ačkar i Renato Šelj. Okupljenim braniteljima trebao bi se obratiti i Marko Perković Thompson. Prema navodima nekih medija trebao bi pjevati dvije pjesme. Večernji list piše da će na Trg doći veliki broj branitelja iz Vukovara, 80 branitelja iz Petrinje, jedan autobus iz Gline, nekoliko autobusa iz Sisaka, dva autobusa iz Zadra te nekoliko branitelja iz Bjelovara.

Organizatori prosvjeda kažu kako će oni sami platiti troškove, a Grad Zagreb bi im trebao platiti struju. Neki taksisti su najavili kako će branitelje besplatno voziti na prosvjed u Zagreb.

I Facebookovci dolaze na Trg bana Jelačića

Prosvjednici koji su se sami organizirali preko Facebooka najavili su kako će doći na braniteljski prosvjed. Istaknuli su ipak kako će oko 13 sati krenuti na Markov trg. Organizator prosvjeda koji su bili u utorak i četvrtak na Markovu trgu Ivan Pernar je rekao kako on na prosvjed u subotu neće doći. Zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, koji nalaže da se skupovi prijavljuju, sudac je Peranaru do pravomoćnosti presude zabranio prilaz Markovu trgu. Pernar je rekao kako ne namjerava kršiti zabranu suda, jer ga mogu kazniti velikom novčanom kaznom. Osim toga rekao je i kako mu treba malo odmora. 

Braniteljske udruge se sastaju s premijerkom Kosor

U  subotu u 11 sati 17 krovnih braniteljskih udruga trebali bi se u Policijskoj akademiji u Zagrebu sastati s premijerkom Kosor. Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica rekao kako će razgovarati o zajedništvu stradalničkih i braniteljskih udruga, dostojanstvu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Deklaraciji o Domovinskom ratu te drugim pitanjima.

Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata se pak sastao u petak te su jednoglasno zaključili da najavljeni prosvjedni skup branitelja, "to jest 'ulica'" ne može riješiti probleme braniteljske populacije, ali da je prosvjedni skup legitiman i legalan način izražavanja nezadovoljstva hrvatskih branitelja. 

Prosvjed branitelja u nedjelju bi se trebao održati na Rivi u Splitu. Prosvjed bi trebao početi u 12 sati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1642
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor