Obavijesti

News

Komentari 121

'U ratu je poginulo 402 djece, a obitelji im ne primaju ni kune'

'U ratu je poginulo 402  djece, a obitelji im ne primaju ni kune'
3

Zajednica udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata neugodno je iznenađena porukom koja je upućena sa skupa prosvjednika hrvatskih branitelja u četvrtak

VIDEO

Zajednica udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata reagirala je na  istup Đure Glogoškog kojim su neugodno iznenađeni zbog poruke upućene sa skupa prosvjednika hrvatskih branitelja, a u vezi donošenja Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Priopćenje, koje potpisuje predsjednica Julijana Rosandić, prenosimo u cijelosti:

'Civili 20 godina čekaju ostvarenje svojih Ustavom zagarantiranih prava. Strpljivo smo čekali i smatrali da se prvo moraju i trebaju riješiti i zakonom urediti prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Nadali smo se da ćemo nakon toga biti na redu. Međutim nije bilo tako.

Čekali smo da se riješe problemi Srba u Istočnoj Slavoniji (radni staž, plaće, obnova...) Prošla je mirna reintegracija, konvalidacija i još što šta drugo, a vi se o tome niste oglašavali i tako je prošlo 20 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo su imali pravo da ih ubiju

Znate li da i među civilima ima 33 invalida 100-postotne prve grupe koji žive samo od osobne invalidnine koje su manje za 65% od braniteljske, bez dodatnih prava?

Znate li da je u Domovinskom ratu poginulo 402 maloljetne djece, 364 direktno stradalih u bombardiranju i granatiranju, njihove obitelji ne primaju niti jednu kunu materijalne naknade? Samo su imali pravo da im ubiju djecu.

Znate li da je ranjeno 1260 maloljetne djece koji žive samo od osobne invalidnine…danas kao odrasli ljudi samo sa nekim deklarativnim nematerijalnim pravima (prioritet pri zapošljavanju), nisu čak imali pravo niti na dječji doplatak! Oni su danas sami na svijetu!

Iz iste grobnice obitelj branitelja je ostvarila sve, a obitelj civila ništa

Djeca koja su ostala bez roditelja su odrasla bez materijalnih prava, roditelj, udovice isto tako, osobe koje su bile zatočene i nestale isto tako.

U istom ratu ubijeni, iz istog razloga mučeni i bacani u iste jame, nakon ekshumacije iz iste grobnice obitelj branitelja je ostvarila sve a obitelj civila ništa. I tako dalje…..i tako dalje….

Smatramo ovo dovoljnim razlozima za donošenje Zakona o civilnim žrtvama rata u RH.

I mi smo branili Hrvatsku što god tko mislio o tome

Istina da još nemamo popis svih onih koji su život izgubili u Domovinskom ratu - Hebrang navodi podatak od 7000 – 8000 - ali i to je problem o kojem govorimo 20 godina. Na sreću naišli smo na razumijevanje u Ministarstvu i za ovaj problem.

Mislite da nije bilo dovoljno časno poginuti kao civil? Želite li nas doista ponovno žrtvovati? Mi smo kategorija stradalnika koje na žalost nitko ipak nije obranio! Ako nam ne možete vratiti dostojanstvo gaženo 20 godina molimo, nemojte nas dirati. Mi smo u Domovinskom ratu služili za odmazdu u gradovima, selima i naseljima. Smatramo da smo i mi dali sve za Domovinu, i mi smo branili Hrvatsku što god tko mislio o tome".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)