Obavijesti

News

Komentari 3

Učenici pomažu baš svima, od vrtića pa do domova za starije

Učenici pomažu baš svima, od vrtića pa do domova za starije
3

Oko 50 učenika Hotelijersko-ugostiteljske i turističke srednje škole u Zadru volontira. Pomažu i beskućnicima, a u školi organiziraju i humanitarne događaje

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Rijetke su škole u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti desetogodišnjim volonterskim aktivnostima učenika i profesora. Primjer je zadarska Hotelijersko-ugostiteljska i turistička srednja škola u kojoj volontira pedesetak učenika.

– Oko dvadeset učenika stalno su aktivni te koordiniraju između razreda i volonterske skupine. Najčešće sudjelujemo u raznim humanitarnim aktivnostima i manifestacijama. Prije deset godina naši učenici su počeli volontirati u Pučkoj kuhinji i tada je sve počelo - kaže nam Danijela Riger Knez, voditeljica volontera u školi.

S godinama su i učenici te profesori uviđali gdje i kako bi mogli pomagati. Aktivnosti su proširili na Dom za starije osobe sveti Frane, potom u Domu umirovljenika, dječjem vrtiću za djecu s posebnim potrebama Latica i sl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Naši učenici volonteri bili su uspješni u terapiji čitanja u Domu umirovljenika i na Odjelu pedijatrije zadarske Opće bolnice, a prošli su i potrebnu edukaciju kako bi pomagali u Latici - kaže nam voditeljica volontera.

No nisu se zaustavili samo na zadarskom području. Uključili su se i u tradicionalnu humanitarnu akciju Vukovaru na dar, a kroz UNICEF-ove programe pomažu i djeci u Africi. Da je njihov rad prepoznat, potvrđuje i činjenica da ih je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagradila Otiskom srca, nagradom koja se dodjeljuje za poseban razvoj volonterstva kod djece i mladih. Slastičari, kuhari, konobari i učenici drugih zanimanja pokazali su i veliko srce kad su u pitanju kolege kojima je potrebno liječenje i rehabilitacija nakon težih nesreća. Tada se organiziraju te prodajom slastica i sl. novčano pomažu njihovo liječenje. Sad se spremaju osnovati i školski fond za takve slučajeve iz socijalno ugroženih obitelji. Mladi volonteri umrežili su se s drugim institucijama u Zadru, a odnedavno i s Volonterskim centrom. U ovo predblagdansko vrijeme su na Narodnom trgu spremali fritule te ih građanima prodavali po simboličnim cijenama. Čitav prihod bio je namijenjen pokretanju prve socijalne samoposluge u Zadru. Lonca i kuhače spremno se prihvatilo nekoliko budućih kuhara koji nisu krili zadovoljstvo da mogu pomagati.

– Volim pomagati ljudima, bitno je da su oni sretni. Ima puno gladnih. Nije nam problem nešto skuhati i prodavati kako bismo im pomogli. Ako su oni bespomoćni, tu smo da im pomognemo - kaže učenik 3e Antony Kruljac. Njegov kolega Klaudio Mrkić dodaje kako se osjeća ispunjeno i zadovoljno kad zna da je nekome pomogao i učinio dobro djelo.

– Kad su nas pitali tko želi volontirati, gurali smo se tko će se prijaviti. Drago nam je pomagati, a kuhanje nam je struka, pa nam dobro dođe i praktička nastava te komunikacija s ljudima - kaže Klaudio. Sa svime se slaže i Damjan Bobanović, kolega iz razreda, koji jedva čeka humanitarnu akciju u kojoj će opet spremno sva trojica sudjelovati.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag