Obavijesti

News

Komentari 44

Ugodna nepcu i novčaniku: 30 najboljih vina jeftinijih od 30 kn

Ugodna nepcu i novčaniku: 30 najboljih vina jeftinijih od 30 kn
9

Sve više vinarija nudi vrlo fina vina jeftinije od psihološke granice, ali samo su se rijetka približila španjolskom bijelom vinu od sorte viura čija je cijena 22 kune

VIDEO

I s manje od 30 kuna za neka vina pokrivamo troškove. Nećemo se obogatiti, ali plaćamo račune, skroman je Domagoj Buhač iz Iloka. S ocem Ivanom vodi obiteljsku vinariju koja je osvojila kupce vrlo dobrim vinima po “prijateljskim” cijenama.

Butelja njihove aromatične, lepršave, a pune graševine stoji 25 kuna, a ružičasto vino je pet kuna skuplje. Ni ostala vina, a imaju i fine crnjake, ne prelaze 50 kuna po butelji. Tajna povoljnih cijena je u relativno velikoj proizvodnji, u vlasništvu ili najmu imaju više od 25 hektara vinograda, te činjenici da nisu opterećeni kreditima.

Uostalom, većina vina s ove liste 30 najboljih do 30 kuna stiže iz velikih vinarija kojima je i nabava svega što treba za vino i njegov plasman na tržište povoljnija po pojedinačnoj boci.

Veseli i to što je na listi hrvatskih vina puno više od uvoznih i to pobija uvriježeno mišljenje da su naša vina skuplja.

Najjeftinije vino na listi je iz vinograda eko proizvodnje

Veseli i što najjeftinije fino vino na ovoj listi, bijeli španjolac Candidato od sorte viura, autohtone u regiji Castilla, stiže iz vinograda s ekološkom proizvodnjom, bez kemijskih zaštitnih sredstava i samo s prihranom stajskim gnojem. A vinarija Cosecheros y Criadores ima čak 421 hektar vinograda i bila bi među najvećima u Hrvatskoj.

Butelja mlade graševine 2014. Iločkih podruma stoji 25 kuna i samo je tri kune skuplja od cjenovnog prvaka ove liste, španjolskog bijelog vina Candidato Viura iste berbe. Vino je u skladu s vremenom prošle godine, svježe i nižih alkohola, a to znači da se može lijepo piti tijekom vrućih ljetnih dana.

Istu cijenu ima i Graševina Belje 2012., no onoj iločkoj treba dati prednost jer je mlada, a vina tog stila namijenjena su brzoj potrošnji, uglavnom u roku od godine dana, dok na tržište ne dođe sljedeća berba.

Oba vina zatvorena su navojnim čepovima, a to je izvrsno za ugostitelje koji ga nakon otvaranja mogu i dobro zatvoriti pa je pogodno za istakanje na čaše. Takav je čep dobar i za izletnike, jer mu se ponovno zatvoreno vino neće proliti ako se prevrne, a i za kupce općenito. Dobar navojni čep jeftiniji je od dobrog plutenog pa, ako se koristi i najobičnija boca, ambalaža može vinu spustiti cijenu za koju kunu. Proizvođači navojnih čepova tvrde da oni zadržavaju kvalitetu vina tri godine, pa znatiželjni to mogu i provjeriti usporedbom mlade iločke graševine s trogodišnjom iz Belja.

Bijela vina ispod 30 kuna, graševine, pinot sivi, traminac, chardonnay, ima Mirko Čobanković iz Iloka, čija vinarija nema veze s onom njegova brata Petra, bivšeg ministra poljoprivrede. Kvalitetna graševina 2012. stoji 24,70, a vrhunska, godinu dana starija, 29,70 kuna.

Među crvenim vinima najjeftiniji je Plavac mali 2012. Pave Miličića s Pelješca. Za vina od naše najrasprostranjenije crne sorte kažu da ih treba piti ili mlada, tri mjeseca nakon berbe, ili ih pričekati tri godine, a po tom pravilu ovaj je plavac na pragu pune zrelosti. Ne treba ga uspoređivati s gromovitim vinima s Dingača jer je od grožđa uzgojenog na poljima u unutrašnjosti poluotoka, a ti položaji jamče lakša vina s više svježine, primjerenija ljeti, nego što su gusti i snažni, nedvojbeno bolji, plavci s vrelog kamena na južnim padinama Pelješca.

Kunu skuplji od Miličićeva plavca i dva posto alkohola lakši je Cuvee Perak 2012. mješavina crnih sorata Ivice Peraka, dugogodišnjega glavnog enologa podruma Kutjevo, koji je 2012. osnovao obiteljsku vinariju i odmah iznenadio odličnim vinima po vrlo pristojnim cijenama.

Naveli smo cijene od utorka s www.vrutak.hr, iz vinoteke s najvećom ponudom vina i, uglavnom, najboljim cijenama. Neka od vina se, na akcijama u trgovačkim centrima, mogu pronaći i povoljnije. 

Candidato Viura 2013., Španjolska - 21,60 kuna

Svježe, niskog alkohola, ugodne kiselosti i vitkog tijela je španjolsko bijelo vino Candidato viura 2013. Odlično je za aperitiv, lakšu hranu i dulje pijuckanje tijekom ljetnih večeri. 

Rose Buhač 2014., Ilok - 29,70 kuna

Osvježavajuće ružičasto vino od frankovke i cabernet sauvignona iločke obiteljske vinarije Buhač fino miriše na jagode. Može se piti cijeli dan, a fino je i uz svinjetinu sa žara. 

Chardonnay Belje 2013., Branja - 29,98 kuna

Miriše po zreloj marelici i orašastom voću, prilično je jako i punog tijela, a pristaje jelima od tjestenine, bijelog mesa i ribe. Ohladiti i piti navečer, kad temperatura malo padne.

Merlot 2013., Vina Laguna - 29,99 kuna

Vinogradi su na zapadu Istre, provjetrava ih obalni povjetarac pa je vino voćnije i s manje alkohola nego merloti drugih krajeva. Izvrsno uz ćevapčiće  i pljeskavice, ako nisu ljuti. 

Traminac 2013., Iločki podrumi - 29,99 kuna

Karakteristično miriše traminac po ruži, a u iločkim vinima miris je izraženiji nego u drugima. Ovaj traminac je suh, nema neprovrelog voća, a dobar će biti uz ovčje i kozje sireve. 

Bicikl 2013., Iuris, Erdut - 27,98 kuna

Sauvignon i graševina dali su osvježavajuće i mirisno vino prepoznatljivo po etiketi s biciklom za dvoje. Fino je za pijuckanje, a pristaje i jelima s povrćem pečenim na roštilju. 

Plavac Antunović 2013., Pelješac - 29,70 kuna

Tjestenine i rižota s mesnim umacima i začinskim travama ili pečena plava riba posuta ružmarinom prava su hrana za ovaj lagani plavac koji miriše po zrelom voću i duhanu. 

Prvostolnik 2011., Misna vina, Đakovo - 29,98 kuna

Mješavina chardonnayja, traminca i graševine iz vinarije Đakovačke nadbiskupije je zrelo vino s 12.5 posto alkohola koje zavodljivo miriše po zelenoj jabuci i ruži, a fino je uz perad. 

Škrlet 2013., Mikša, Moslavina - 24,98 kuna

Autohtona moslavačka sorta daje vina vitkog tijela, nježnog mirisa jabuke i poljskih trava, koja odlično pristaju hladnim salatama s tjesteninom i krem juhama od bundeve, špinata...


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...