Obavijesti

News

Komentari 109

Ugodno mjesto: Hrvatska je idealna za podizanje djece

Ugodno mjesto: Hrvatska je idealna za podizanje djece
1

UNICEF je istražio kvalitetu života djece u 41 zemlji svijeta. Hrvatska je visoko na 12. mjestu. Hrvatska je veliki potencijal koji češće prepoznaju stranci..

VIDEO

Razlike u prihodima, školovanju, zdravlju i životnom zadovoljstvu između djece iz bogatih i siromašnijih obitelji u razvijenim svjetskim zemljama puno su izraženije nego u Hrvatskoj.

UNICEF je koristio upravo te parametre kako bi procijenio koje zemlje djeci pružaju najbolju kvalitetu života, odnosno gdje je nejednakost između bogatih i siromašnih najmanja. Dok ostale vrijednosti variraju, u svim je zemljama životno zadovoljstvo djevojaka u dobi od 13 do 15 godina najmanje. Najbolja za podizanje obitelji je Danska, zatim Finska pa Norveška. Hrvatska je na toj ljestvici zauzela visoko 12. mjesto, dok su na dnu Turska i Izrael.

- Svakako bih se složio da su školstvo i zdravstvo za djecu u Hrvatskoj na puno boljoj socijalnoj razini nego kod drugih, a uz sve navedeno, dodao bih još i pitanje sigurnosti djece te ambijenta u kojem živimo - rekao je ugledni demograf, prof. dr. sc. Stjepan Šterc.

Ističe kako je Hrvatska kao država općenito gledano veliki potencijal koji češće prepoznaju stranci nego domaći ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dodao bih i to da su zemlje obuhvaćene istraživanjem, pogotovo ove na vrhu, najčešće destinacije emigriranja naših mladih obitelji. To mi je iznenađujuće i dobar pokazatelj da je opći dojam stranaca prema Hrvatskoj jako dobar. Čini mi se da voditelji istraživanja ipak nisu proveli puno vremena u Hrvatskoj jer mladi ovdje osjećaju priličnu nesigurnost prema budućnosti i planiranju obitelji - pojašnjava demograf i profesor Šterc.

Dodaje kako u odnosu na druge zemlje mi imamo najveću krizu upravljanja društvom.

- Hrvatska je sigurno vrlo ugodno mjesto za život s dobrim sustavom školstva i zdravstva, a osobito sigurnosti za djecu. Mislim da je to bilo presudno za ovo istraživanje - zaključio je Šterc.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a