Obavijesti

News

Komentari 32

Uključite se u akciju "Veliko srce malom srcu" i pomozite

Uključite se u akciju "Veliko srce malom srcu" i pomozite
2

Za pomoć djeci srčanim bolesnicima možete nazvati 060 9095, a više o akciji koja pomaže pedijatrijsku kardiologiju saznajte na stranici Veliko srce-malom srcu

VIDEO

U Hrvatskoj je oko 10.000 djece koja boluju od srčanih bolesti, a svake ih se godine rađa još 500. To je osnovna poruka akcije "Veliko srce malom srcu" koja je započela 5. svibnja, a koja ima dva osnovna cilja.

Prvi je upoznati i pobuditi svijest hrvatske javnosti o delikatnosti i težini pedijatrijske kardiologije i pedijatrijske kardijalne kirurgije. Drugi je prikupiti sredstva za potporu razvoju pedijatrijske kardiologije u Hrvatskoj, poglavito nabavljanju uređaja za prenatalnu i postnatalnu kardiologiju.

Akciju, koju medijski podupiru 24sata, pokrenula je udruga "Veliko srce malom srcu", koju čine liječnici, zdravstveno osoblje i roditelji djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Udruga je osnovana 1994. godine i kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj. 

Vjerojatno ste i sami, barem u nekom razgovoru, čuli o djetetu sa srčanom greškom koje je prošlo niz operacija. No, znate li što znači prirođena srčana greška?

Riječ je najčešće o kongenitalnim anomalijama, koje se javljaju podjednako u oba spola. U Hrvatskoj se na svakih 100 poroda rađa jedno dijete s prirođenom srčanom greškom. Njihov se nastanak tumači spregom genetičkih i izvanjskih čimbenika, premda postoje dokazi da su genetski čimbenici važniji nego utjecaj okoline.

Dijagnozu je moguće postaviti već za vrijeme trudnoće, premda se većina dijagnoza postavlja poslije poroda. Jednostavne se greške mogu potpuno izliječiti, a složene se liječe i kontroliraju gotovo cijelog života. Uz brojne pretrage i operacije, liječnici nastoje poboljšati kvalitetu života ove djece i različitim lijekovima. 

Zahvaljujući napretku medicine danas se svugdje u svijetu, pa i u Hrvatskoj, slijedi stav da se svaka prirođena srčana greška može liječiti.  

Taj se posao može raditi samo uz timski rad i dugogodišnje iskustvo.

U Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno predstojnik Klinike i predsjednik udruge „Veliko srce malom srcu“. 

Zahvaljujući suradnji pedijatrijskih kardiologa, kirurga te liječnika u intenzivnom odjelu dijagnostičkim i kirurškim dostignućima i suradnji između liječnika, izuzetno velik broj djece biva uspješno liječen. Operacije se izvode u Hrvatskoj i inozemstvu (najčešće Njemačka i Austrija), ovisno o težini same greške i težini predviđene operacije, a na osnovi opsežnih konzilijarnih razmatranja timova liječnika pedijatrijskih kardiologa i pedijatrijskih kardijalnih kirurga. 

Zbog činjenice da u okolnostima razvijene pedijatrijske kardiologije danas preživljava najveći broj djece s prirođenim srčanim greškama, procjena je da u Hrvatskoj živi preko 10.000 osoba sa srčanim bolestima  u dječjoj dobi ili u mladalaštvu. Većina oboljele djece prelaze u odraslu dob.

Svake godine dolazi na svijet još oko 500 djece, što s prirođenim srčanim greškama, što s drugim srčanim bolestima (kardiomiopatije, aritmije). 

Od svih srčanih grešaka, među najtežim oblicima jest Sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem lijeva strana srca nije u stanju vršiti svoju funkciju. Jednostavno govoreći, HLHS djeca imaju pola srca. Na sindrom hipoplastičnog lijevog srca otpada 2.3% djece od ukupnog broja s prirođenih srčanim greškama, a u pravilu je povezan s još nekoliko teških dijagnoza. 

Udruga "Veliko srce malom srcu" ovom akcijom želi javnosti skrenuti pažnju na djecu - srčane bolesnike, te poziva sve da se priključe. Već u startu su se priključili tvrtke Europlakati i Amis, koji su kao generalni sponzori odmah prepoznali važnost i vrijednost ove akcije. 

Najjednostavniji način za priključenje akciji je poziv na humanitarni broj telefona 060 9095 (poziv stoji 6,15 kuna), a više se može saznati o malim srčanim bolesnicima na internetskoj stranici www.velikosrce-malomsrcu.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca